Warmtepompen: hoe werken ze en welk type kies je best?

De term ‘warmtepomp’ wordt vaak in één adem genoemd met ‘een duurzaam alternatief voor je verwarmingsketel’. Maar er zijn verschillende soorten warmtepompen. Van lucht/water en bodem/water tot water/water en lucht/lucht. Wat is het verschil? Wat zijn de voor- en nadelen per type? En wat is voor jouw woning geschikt? We leggen het je in deze blogpost haarfijn uit.

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Een warmtepomp haalt energie uit natuurlijke bronnen (lucht, water of grond) en werkt volgens de principes: verdampen en condenseren. Je kunt er je woning mee verwarmen, maar een warmtepomp is ook geschikt voor sanitair warm water of zelfs om je zwembad mee te verwarmen. Het kan dus als volwaardige vervanger van je cv-ketel fungeren. Eigenlijk werkt het een beetje zoals een omgekeerde koelkast. Een koelkast haalt warmte uit de binnenlucht van het apparaat, een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en geeft die af aan het water van je verwarmingssysteem.

Bovendien is een warmtepomp een erg milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen, omdat er geen fossiele brandstoffen aan te pas komen. De grootste troef? Warmtepompen kunnen de hoeveelheid energie verviervoudigen. Als een warmtepomp 1 kWh verbruikt, kan het toestel 4 tot zelfs 5 kWh opleveren. Dit is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Dus, welke warmtepomp moet je precies kiezen voor jouw woonsituatie?

©Viessmann

Wat is de COP van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepompboiler wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Dit geeft de verhouding weer tussen het energieverbruik en de hoeveelheid nuttige warmte. Bij een elektrische boiler of condensatieketel is deze verhouding ongeveer gelijk aan 1. Een warmtepompboiler heeft een COP van 3 en is dus 3 keer efficiënter dan een elektrische boiler.

Let wel: de waarde staat altijd voor het maximale rendement in de meest gunstige omstandigheden. De COP van een warmtepomp hangt af van meerdere elementen: het type warmtepomp, de warmtebron en het verwarmingssysteem.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haal de warmte uit de lucht – zelfs als het buiten erg koud is – en gebruikt deze energie om water op te warmen. Dit type warmtepomp is ideaal om je woning te verwarmen. Zelfs als je vloerverwarming hebt, is dat een goede combinatie. Bovendien is de productie van sanitair warm water ook mogelijk.

Een lucht-water warmtepomp is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie. En het prijskaartje? Reken op zo’n 5.000 tot 10.000 euro voor een degelijk exemplaar inclusief installatie en btw.

Lucht-lucht warmtepomp

Er bestaan ook lucht-lucht warmtepompen. Die halen hun warmte eveneens uit de buitenlucht, maar ze blazen de warmte meteen in de woning. Ze zijn dus niet gekoppeld aan een centrale verwarming of vloerverwarming. Nog een voordeel: dit type warmtepomp kan je woning ook koelen tijdens warme zomerdagen.

Ook dit type warmtepomp is geschikt voor nieuwbouw en renovatie. De investering is iets beperkter: reken op zo’n 2.000 tot 7.000 euro inclusief installatie en btw.

Grond-water warmtepomp

Je hebt ook geothermische warmtepompen of grond-water warmtepompen. Die halen hun warmte aan de hand van aardsondes uit de grond. Het voordeel is dat je een onuitputtelijke bron van energie krijgt en je woning héél erg voordelig kunt opwarmen. Koelen? Dat kan ook!

Omwille van de ietwat omslachtige installatie – er moet in de grond geboord worden – loopt het prijskaartje wel op. Reken toch al snel op 12.000 tot 15.000 euro inclusief installatie en btw.

Houd ook in het achterhoofd dat je niet overal een geothermische warmtepomp kunt installeren. Je hebt bijvoorbeeld een vrij en groot toegankelijk stuk grond nodig om de oppervlaktecollector te plaatsen. Een geologisch onderzoek is eveneens noodzakelijk!

Water-water warmtepomp

Ietwat gelijkaardig aan de bodem-water warmtepomp is de water-water variant. Dit systeem haalt warmte uit grondwater. Hiervoor moet je wel twee putten laten boren van minimaal 25 meter diep: een pompput en een retourput. Zo’n water-water warmtepomp is ideaal om je woning én je sanitair water te verwarmen. Het rendement van zo’n pomp ligt ontzettend hoog, omdat de temperatuur van grondwater vrij constant is. De investeringskost is echter ook hoog. Reken voor het systeem op zo’n 15.000 euro en daar moet je dan ook nog twee boringen bijtellen. Daarvoor ben je ook al snel 8.000 euro kwijt inclusief installatie en btw.

Houd er ook rekening mee dat je dit type warmtepomp niet overal kunt installeren. Er moet voldoende ruimte zijn voor de putten. Weet ook dat hoe dieper het grondwater zit, hoe meer elektriciteit er nodig is om het naar boven te pompen. Een geologisch vooronderzoek is noodzakelijk en biedt antwoorden op de samenstelling van de grond en de diepte van het beschikbare grondwater.

Conclusie:

Een warmtepomp is door het hoge rendement vaak een prima investering. Het type warmtepomp is echter afhankelijk van je woonsituatie. Bij nieuwbouw zijn er meer mogelijkheden dan bij renovatie. Bovendien wordt het pas écht interessant als je ook zonnepanelen installeert. Want die coveren het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp.

Voor nieuwbouwwoningen werden de premies voor warmtepompen helaas afgebouwd. Zij die renoveren kunnen wel rekenen op een aantal premies. Hier ontdek je welke premies er zijn in Brussel en Vlaanderen!

Ook interessant voor jou