Dat warmtepompen een duurzaam verwarmingsalternatief zijn, heb je vast al gehoord, maar hoe komt dat precies? Het antwoord vind je in de werking van warmtepompen. Ontdek waarom die een stuk voordeliger is dan die van de alternatieven.
Hoe werkt een warmtepomp?
Eigenlijk werkt een warmtepomp als een omgekeerde koelkast. Terwijl een koelkast warmte haalt uit de binnenlucht van het apparaat, trekt een warmtepomp warmte uit de omgeving. Afhankelijk van het type warmtepomp haalt het toestel warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en geeft die warmte weer af aan het water van je verwarmingssysteem.
Daardoor is verwarmen met een warmtepomp een erg milieuvriendelijke methode. Er komen namelijk geen fossiele brandstoffen aan te pas. Via het proces van verdampen en condenseren kan je er je woning mee verwarmen, maar ook je sanitair warm water en zelfs je zwembad.
Ontdek via deze test welke soort warmtepomp het best geschikt is voor jouw woning.
Wat is de COP van een warmtepomp?
De grootste troef van de werking van warmtepompen? Warmtepompen kunnen de hoeveelheid energie die ze verbruiken in viervoud teruggeven. Concreet: als een warmtepomp 1 kWh elektriciteit verbruikt, kan het toestel 4 tot zelfs 5 kWh warmte opleveren, afhankelijk van de soort warmtepomp, de warmtebron en het afgiftesysteem.
Warmtepompen drukken dit rendement uit in een COP-getal (Coefficient of Performance) dat verwijst naar de verhouding tussen het energieverbruik en de hoeveelheid nuttige warmte. Bij een elektrische boiler of condensatieketel is deze verhouding ongeveer gelijk aan 1. Een warmtepomp heeft een COP van 5 en is dus 5 keer efficiënter dan een condensatieketel. Let wel: de COP van je warmtepomp staat altijd voor het maximale rendement in de meest gunstige omstandigheden.
Voordelige werking, voordelige investering
De werking van warmtepompen heeft dus verschillende voordelen, maar misschien denk je “Daar zal wel een prijskaartje aan vasthangen…” Dat klopt, en er bestaan ook goedkopere alternatieven (zoals de condenserende gasketel), maar de meerprijs van de warmtepomp verdient zichzelf dubbel en dik terug:
- De werking van warmtepompen is duurzaam en goedkoop. Ze gebruiken hun energie 3 tot 5 keer efficiënter dan gasketels. Daardoor hebben warmtepompen een geweldig rendement.
- Een warmtepomp kan ook dienst doen als airconditioning.
- De waarde van je woning stijgt aanzienlijk. Dat geldt voor alle warmtepompen, maar het voordeel is nog iets groter bij de duurdere systemen, zoals de grond-water-warmtepomp. De toekomstige koper hoeft de metingen en boringen niet meer te betalen en ook bij vervanging blijven de kosten beperkt.
- In het kader van de energietransitie, waarbij gefocust wordt op elektrificatie, is een warmtepomp een toekomstbestendige oplossing. Daarmee kom je tegemoet aan de strengere regelgeving.
Het toestel is ook compatibel met andere energiezuinige systemen, zoals zonnepanelen.
Warmtepompen zijn door het hoge rendement vaak een prima investering en de verschillende warmtepompsubsidies verkorten de terugverdientijd aanzienlijk. En het wordt helemaal interessant als je ook zonnepanelen installeert, want die voorzien je warmtepomp van gratis zonne-energie.