Condensatieketel: werking en rendement

In tegenstelling tot een klassieke verwarmingsketel, recupereert een condensatieketel de warmte van de rookgassen. Daardoor is deze ketel bijzonder energiezuinig. Hoe werkt een condensatieketel eigenlijk? En zijn er nog andere voordelen?

Van klassieke verwarmingsketels tot condensatieketels

De eerste ketels voor centrale verwarming werkten op 90 °C met een zeer elementaire regeling. Door hogere brandstofprijzen en de stijgende aandacht voor het milieu gingen fabrikanten op zoek naar ketels met een beter rendement en een schonere verbranding. De eerste hoogrendementsketels zagen hierdoor in de jaren 80 het levenslicht.

Na het Verdrag van Kyoto, strengere CO2-richtlijnen en energieprijsstijgingen kwam alles in een stroomversnelling terecht. Sinds de Europese ecodesign-verordering in 2015 – en de verstrenging in 2018 – voldoen enkel nog condensatieketels aan de norm. Of je nu kiest voor een condensatieketel op gas of mazout, je zit altijd goed.

De voordelen van de condensatieketel

1. De warmterecuperatie van de condensatieketel

Elk verwarmingstoestel produceert verbrandingsgassen, maar in tegenstelling tot klassieke ketels, recupereren condensatieketels de warmte die in de rookgassen aanwezig is om je woning te verwarmen. Al die hergebruikte warmte zorgt ervoor dat je verwarmingsketel minder energie moet verbruiken en dus een lagere energierekening oplevert. Bij klassieke ketels verdwijnen die verbrandingsgassen – samen met je besparing – gewoon via de schoorsteen.

Het afvoerkanaal voor de rookgassen en het aanvoerkanaal voor verse lucht kunnen eenvoudig worden aangesloten op de bestaande schoorsteen. Wanneer dit niet mogelijk is, plaatst de ketelspecialist een rookafvoersyteem naar je dak of buitenmuur. Door de beperkte diameter van de af- en aanvoerkanalen, blijven de kosten beperkt in vergelijking met een volwaardige schouw.

2. Het rendement van een condensatieketel

Ten opzichte van een hoogrendementsketel op gas haalt een condensatieketel op gas tot 15% meer rendement. Tegenover een klassieke atmosferische ketel op leeftijd kan dit verschil oplopen tot 35%. Een moderne gasketel haalt een rendement tot 109%, een hoogrendementsgasketel tot 92%.

Een condensatieketel op mazout haalt een rendement tot 98%. Als je dit vergelijkt met mazoutketels van 20 jaar ouder gebruiken die tot 40% minder olie. Is je verwarmingsketel ouder dan 15 jaar? Dan is het stilaan tijd om je cv-ketel te vervangen!

3. Modern design

Aan een condensatieketel – die natuurlijk wel wat duurder is dan een klassieke ketel – kleven dus heel wat voordelen. Sommige exemplaren hebben tegenwoordig trouwens een dermate modern design dat je jouw ketel niet meer ergens hoeft ‘weg te steken’. De nieuwste modellen passen zelfs naadloos in een modern interieur.

4. Extra besparing met slimme sensoren

Maar hét grote voordeel blijft natuurlijk het energetische rendement. Door de condensatieketel uit te rusten met slimme sensoren, haal je een nog hoger rendement.

Een weersafhankelijke regelaar (een buitenvoeler of WAR) zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ketel zich automatisch aanpast aan het weer buiten en bij plotse temperatuurdalingen een signaal krijgt om (bij) te verwarmen – zelfs voordat de temperatuur in huis naar beneden gaat. Daardoor warmt de ketel traag op, op een lagere temperatuur en verbruikt hij minder. Bijkomend voordeel is dat de condensatieketel optimaal gebruik maakt van de condensatietechnologie. Hoe lager de temperatuur van de verbrandingsgassen, hoe hoger het rendement van de condensatieketel!

Is je condensatieketel defect? Laat dan liefst je verwarmingsketel herstellen, want dat is de duurzaamste optie. Luminus helpt je ketel er in no-time bovenop.

Toch tijd om een nieuwe condensatieketel te kopen? Overweeg dan ook andere manieren om je woning of je warm water duurzaam te verwarmen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een warmtepomp of een zonneboiler en ga na welke verwarmingsinstallatie het beste past bij jouw verbruiksgewoonten.

BewarenBewaren