Condensatieketel: hoe werkt het en wat is het rendement

In een condensatieketel wordt, in tegenstelling tot bij een klassieke verwarmingsketel, de warmte van de rookgassen gerecupereerd. Daardoor is deze ketel bijzonder energiezuinig. Hoe werkt zo’n ketel eigenlijk? En zijn er nog andere voordelen?

In België was de ruimte in huis waar de verwarmingsketel staat vaak ook de wasruimte. Daar was een reden voor: ouderwetse ketels genereren immers heel wat omgevingswarmte en die kan nuttig worden gebruikt om de was te drogen. Toch ging op die manier heel wat warmte verloren.

Van klassiek over hoogrendement tot condensatie

De eerste ketels voor centrale verwarming werkten op 90 °C met een zeer elementaire regeling. Door hogere brandstofprijzen en de stijgende aandacht voor het milieu gingen fabrikanten op zoek naar ketels met een beter rendement en een schonere verbranding. De eerste hoogrendementsketels zagen hierdoor in de jaren 80 het levenslicht.

Na het Verdrag van Kyoto, strengere CO2-richtlijnen en energieprijsstijgingen kwam alles in een stroomversnelling terecht. Sinds de Europese ecodesign-verordering in 2015 voldoen enkel nog condensatieketels aan de norm. In september 2018 werden de eisen trouwens opnieuw aangescherpt. Condensatieketels bestaan op gas en mazout.

Voordeel 1: warmterecuperatie

De condensatietechniek zorgt ervoor dat de warmte die in de rookgassen aanwezig is, wordt gerecupereerd – bij klassieke ketels verdwijnen die gassen gewoon via de schoorsteen.

Het afvoerkanaal voor de rookgassen en het aanvoerkanaal voor verse lucht van een condensatieketel kan eenvoudig worden aangesloten op de bestaande schoorsteen. Wanneer dit niet mogelijk is, plaatst de specialist een rookafvoersyteem naar je dak of buitenmuur. Door de beperkte diameter van de af- en aanvoerkanalen, blijven de kosten beperkt in vergelijking met een volwaardige schouw.

Voordeel 2: rendement

Ten opzichte van een hoogrendementsketel op gas haalt een condensatieketel op gas tot 15% meer rendement. Tegenover een klassieke atmosferische ketel op leeftijd kan dit verschil oplopen tot 35%. Een moderne gasketel haalt een rendement tot 109%, een hoogrendementsgasketel tot 92%.

Een condensatieketel op mazout haalt een rendement tot 98%. Als je dit vergelijkt met mazoutketels van 20 jaar ouder gebruiken deze tot 40% minder olie. Is je verwarmingsketel ouder dan 15 jaar? Denk dan aan vervangen!

Lees ook ons artikel: Klant getuigt: installatie van een condensatieketel door Luminus

Voordeel 3: modern design

Aan een condensatieketel – die natuurlijk wel wat duurder is dan een klassieke ketel – kleven dus heel wat voordelen. Sommige exemplaren hebben tegenwoordig trouwens een dermate modern design dat je jouw ketel niet meer ergens hoeft ‘weg te steken’. De nieuwste modellen passen zelfs naadloos in een modern interieur.

Voordeel 4: slimme sensoren

Maar hét grote voordeel blijft natuurlijk het energetische rendement. Door de condensatieketel uit te rusten met slimme sensoren, haal je een nog hoger rendement.

Een weersafhankelijke regelaar (een buitenvoeler of WAR) zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ketel zich automatisch aanpast aan het weer buiten en bij plotse temperatuurdalingen een signaal krijgt om (bij) te verwarmen – zelfs voordat de temperatuur in huis naar beneden gaat. Daardoor warmt de ketel traag op, op een lagere temperatuur en verbruikt hij minder. Bijkomend voordeel is dat de condensatieketel optimaal gebruik maakt van de condensatietechnologie. Hoe lager de temperatuur van de verbrandingsgassen, hoe hoger het rendement!

Ben je ook geïnteresseerd in andere manieren om je woning of je warm water duurzaam te verwarmen? Denk dan bijvoorbeeld ook eens aan een warmtepomp of een zonneboiler.

BewarenBewaren

Ook interessant voor jou