Privé

Condensatieketel: hoe werkt het en wat is het rendement

In een condensatieketel wordt, in tegenstelling tot bij een klassieke verwarmingsketel, de warmte van de rookgassen gerecupereerd. Daardoor is deze ketel bijzonder energiezuinig. Hoe werkt zo’n ketel eigenlijk? En zijn er nog andere voordelen?

In België was de ruimte in huis waar de verwarmingsketel staat vaak ook de wasruimte. Daar was een goede reden voor: ouderwetse ketels genereren immers heel wat omgevingswarmte en die kan nuttig worden gebruikt om de was te drogen.

Boven de honderd procent

Maar de technologie van dit soort verwarmingsketels is allang voorbijgestreefd. Met een rendement van gemiddeld 88 procent gaat er immers te veel warmte verloren, warmte opgewekt met energie waarvoor jij keurig hebt betaald.

Lees ook ons artikel : Klant getuigt: installatie van een condensatieketel bij Luminus

Sinds de energiecrisis in de jaren 1980 is de hoogrendementsketel in zwang gekomen. Die heeft weliswaar een hoger rendement (ongeveer 92 procent), maar ook bij deze ketel gaat er toch nog heel wat warmte verloren.

Warmterecuperatie

Dat is niet zo bij de condensatieketel, die een rendement kan halen tot zelfs 109 procent. De condensatietechniek houdt in dat de warmte die in de rookgassen aanwezig is wordt gerecupereerd – bij klassieke ketels verdwijnen die gassen gewoon via de schoorsteen.

Dat betekent dat een condensatieketel ook geen schoorsteenaansluiting nodig heeft – nog een voordeel! De rookgassen kunnen worden afgevoerd met behulp van een ventilator via een afvoerkanaal, terwijl door een ander kanaal verse lucht wordt aangevoerd.

Modern design

Aan een condensatieketel – die natuurlijk wel wat duurder is dan een klassieke ketel – kleven dus heel wat voordelen. Doordat een schoorsteen niet noodzakelijk is, kan je hem installeren waar je wil. Sommige exemplaren hebben tegenwoordig trouwens een dermate modern design dat je jouw ketel niet meer ergens hoeft ‘weg te steken’. De nieuwste modellen passen zelfs naadloos in een modern interieur.

Slimme sensoren

Maar hét grote voordeel blijft natuurlijk het energetische rendement. Doordat alle opgewekte energie integraal wordt gebruikt om water te verwarmen – je kan jouw condensatieketel bovendien ook nog eens combineren met een boiler voor warm water in het sanitair en de keuken – is de energiebesparing aanzienlijk.

Een condensatieketel verwarmt ook, mits hij is uitgerust met slimme sensoren, heel zuinig. Een weersafhankelijke regelaar (een buitenvoeler) zorgt er bijvoorbeeld voor dat bij plotse temperatuursdalingen de ketel zeer vlug een signaal krijgt om (bij) te verwarmen – zelfs voordat de temperatuur in huis naar beneden gaat. Daardoor warmt de ketel traag op, op een lagere temperatuur en verbruikt hij minder. Het voordeel daarvan is dat de condensatieketel optimaal gebruik maakt van de condensatietechnologie en dus nog zuiniger wordt.

Offerte nieuwe ketel

 

BewarenBewarenGa naar www.luminus.be