Is je verwarmingsketel ouder dan 15 jaar? Denk dan aan vervangen!

Thuis gaat een groot deel van je energiekosten naar verwarming, maar wist je dat bij bedrijven zelfs gemiddeld 50% van de energie wordt gebruikt om te verwarmen? Gelukkig kan je die kosten en uitstoot verminderen, onder andere door je oude cv-ketel te vervangen door een nieuwer, zuiniger exemplaar.

Besparen op energie- en verwarmingskosten dankzij een nieuwe cv-ketel

De gemiddelde verwarmingsketel is na 12 tot 15 jaar aan vervanging toe. De kans is groot dat je aanvoelt wanneer hij die leeftijd nadert. Een oudere ketel gaat immers steeds sneller achteruit, met als resultaat een gebrek aan continuïteit in je verwarming en hogere verwarmingskosten. Door je oude verwarmingsketel te vervangen door een zuinigere condensatieketel bespaar je dus op energie en vermijd je het risico op pannes en de kosten die daarbij horen.

Misschien stel je de aankoop wel uit door de investeringskost? Houd er dan rekening mee dat een nieuwe condensatieketel een rendement heeft van 110% (t.o.v. de 40% tot zelfs slechts 10% bij een ouder model). Dat hoge rendement ontstaat doordat de ketel de condensatie (of rookgassen) ‘hergebruikt’. Hij brengt dus in principe meer energie op dan hij verbruikt. Je maandelijkse kosten gaan onmiddellijk naar beneden, waardoor je op termijn een pak bespaart op je gasverbruik. Om die reden ligt de gemiddelde terugverdientijd van een nieuwe ketel op amper 5 jaar.

Had je nog redenen nodig om aan vervangen te denken?

 • Een nieuwe cv-ketel is ongeveer 35% zuiniger dan een exemplaar van 15 jaar of ouder.
 • Een nieuwe ketel neemt minder plaats in.
 • De modulerende brander in recente ketels reduceert de uitstoot van CO2. Beter voor het milieu en het groene imago van je onderneming.
 • Je ketel vervangen bij renovatiewerken zorgt ervoor dat die beter is afgestemd op de grootte en behoeftes van je zaak.

Signalen die aankondigen dat je cv-ketel aan vervanging toe is

Naast de leeftijd van je verwarmingsketel, zijn er nog signalen die aangeven dat het tijd wordt om een nieuw exemplaar te overwegen:

 • Je cv-ketel laat het regelmatig afweten. Als zaakvoerder moet je kunnen rekenen op je boiler om geen inkomsten te verliezen tijdens onderbrekingen.
 • Je verwarmingskosten gaan opvallend omhoog terwijl het comfort in je handelspand of thuiskantoor blijft dalen.
 • Herhaaldelijk onderhoud van je condensatieketel voldoet niet meer om de werking ervan te garanderen.

Lees ook: Kantoor of handelszaak? 7 tips om te besparen op je verwarming

Het belang van een goed onderhouden cv-ketel voor je zaak

Als je verwarmingsketel de gezegende leeftijd van 15 jaar nog niet heeft gehaald, of zelfs als hij maar recent geplaatst is, doe je er toch goed aan om hem regelmatig te laten nakijken. Dan voldoe je ook aan de wettelijke verplichtingen. Je mazoutketel moet je jaarlijks laten nakijken, maar de periodieke controle van je gasketel hangt af van het gewest waar je woont: in Vlaanderen en Brussel moet er om de twee jaar een controleur langskomen, in Wallonië is om de drie jaar voldoende.

Dankzij systematische controles:

 • beperk je het risico op pannes en reparatiekosten en verzeker je jouw zaak van het nodige comfort,
 • bespaar je op je verwarmingskosten en beperk je de uitstoot van broeikasgassen,
 • gaat je verwarmingsketel langer mee,
 • ben je in orde met de wettelijke verplichting van 2- of 3-jaarlijkse controles op gasboilers en jaarlijkse controles op mazoutketels.

Wil je extra kosten vermijden en je risico op pannes verkleinen? Ontdek onze snelle onderhoudsservice door erkende techniekers

Wat moet je doen als je toch met een panne te maken krijgt?

Als ondernemer of zelfstandige is een panne van je verwarmingsketel niet gewoon lastig. Het heeft ook gevolgen voor je bedrijfscontinuïteit als je in je zaak geen klanten meer kan ontvangen omdat het te koud is, of omdat je jouw activiteiten niet kan uitvoeren.

Een panne kan voor jou als ondernemer dus heel wat onvoorziene kosten met zich meebrengen. Gelukkig kan je je daarop voorbereiden. Met de Luminus ketelgarantie krijg je tot € 500 terugbetaald en ben je zeker van een snelle herstelling om de continuïteit in je zaak te garanderen.

Ook interessant voor jou