Wat is de EPC-score van je woning en hoe kun je het resultaat verbeteren?

EPC is de afkorting van ‘energieprestatiecertificaat’ en toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Bij het verkopen of verhuren van je woning, moet je verplicht zo’n document kunnen voorleggen. Je haalt er niet alleen informatie, maar ook voordeel uit. Als verkoper verhoogt een goede EPC-score de waarde van je woning en als koper gebruik je het als reële maatstaf voor je toekomstige energiekosten en/of investeringen.  

Wat houdt een EPC-score precies in?

Wanneer je een woning verkoopt of verhuurt, komt een energiedeskundige langs om een energieprestatiecertificaat (EPC) op te stellen. Op dit attest staat een score van A+ tot F, die de energiezuinigheid van het gebouw aangeeft.

Dit energielabel, vergelijkbaar met dat van elektronische apparaten, blijft 10 jaar geldig, tenzij je renovaties uitvoert natuurlijk. Naast de score bevat het certificaat ook richtlijnen en aanbevelingen rond energiebesparende investeringen.

A+< 0 kWh (per m²/jaar)
A0 – 100 kWh (per m²/jaar)
B100 – 200 kWh (per m²/jaar)
C200 – 300 kWh (per m²/jaar)
D300 – 400 kWh (per m²/jaar)
E400 – 500 kWh (per m²/jaar)
F> 500 kWh (per m²/jaar)

Hoe goed of slecht de EPC-score van een woonst is, hangt af van verschillende factoren. Je moet onder andere weten om wat voor type woning en bebouwing het gaat, hoe oud een woning is…

De meerwaarde van een lagere EPC-score

Denk je eraan je woning te verkopen? Je kan de waarde zelf beïnvloeden door renovaties uit te voeren die je EPC-score doen dalen. Een daling van 100 kWh/m²/jaar zorgt voor een stijging van de aankoopprijs van woonhuizen met gemiddeld 2,3% en 1,8% voor appartementen.

Ga je bijvoorbeeld van een E- naar een B-label, dan wordt je woning gemiddeld 10,9% meer waard. Los van de natuurlijke stijging van de woningprijzen, komt dat bij een woning van € 200.000 neer op een meerwaarde van € 21.800. Niet te onderschatten, dus. En wist je dat woningen met een EPC-label A+, A of B tot wel 25 dagen sneller worden verkocht?

EPC label impact op prijs huis

Hoe beïnvloed je het EPC-label van je woning?

Er zijn een heleboel energiebesparende maatregelen waarmee je je energiekosten verlaagt en die de waarde van je huis opkrikken. Op het energieprestatiecertificaat zelf staan de specifieke aanbevelingen voor jouw huis. En via de gratis online energiescan van Luminus, krijg je eveneens advies op maat.

De algemene regel? Begin met isoleren! Een goede isolatie is de basis van een goede EPC-score. Spouwmuur- en gevelisolatie kunnen je EPC-score met 30% verbeteren. De werken zijn iets uitvoeriger dan de vervanging van bijvoorbeeld ramen en deuren, maar ze zijn wel het meest voelbaar op je EPC-attest. Daarnaast hebben ook dak- en vloerisolatie een duidelijk effect op de energiezuinigheid van je woning.

De slechte EPC-score van veel oudere woningen heeft naast een ondermaatse isolatie vaak te maken met enkele beglazing in de ramen. Je ramen vervangen met dubbel of driedubbel glas zorgt voor een enorme winst.

De vervanging van een gedateerde verwarmingsketel door een warmtepomp levert je een verbetering op tot 20% in EPC-punten. Maar ook de installatie van zonnepanelen heeft een snelle weerslag op je energiekosten en de waarde van je woning. En kan dus effectief een duwtje in de rug van je EPC-score geven. De precieze impact hangt af van 2 grote factoren: het piekvermogen en de oriëntatie van je zonnepanelen. Hieronder vind je twee voorbeelden.

  • Een gemiddelde vrijstaande bebouwing van zo’n 200m² met 14 oost-west gerichte panelen op een hellend dak, dat sterk geïsoleerd is:
VlaanderenWallonieBrussel
EPC zonder PV210kWh/m² per jaarC-labelC-labelD-label
EPC met PV160kWh/m² per jaarB-labelB-labelD-label
  • Een kleine gesloten bebouwing van zo’n 120m² met 8 zuidgerichte panelen op een hellend dak, dat sterk geïsoleerd is:
VlaanderenWallonieBrussel
EPC zonder PV180kWh/m² per jaarB-labelC-labelD-label
EPC met PV130kWh/m² per jaarB-labelB-labelC-label

Andere factoren die invloed hebben op je woningprijs

Natuurlijk is het EPC-label niet de enige doorslaggevende factor om de prijs van je woning te bepalen, maar het wordt wel steeds belangrijker. Overheden besteden extra aandacht aan de energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid van huisvesting. Daarnaast blijven de energieprijzen op een hoog niveau, waardoor kopers en huurders op zoek zijn naar de meest voordelige woning op langere termijn.

Andere factoren die de woningprijzen beïnvloeden zijn: de perceeloppervlakte en bewoonbare oppervlakte, de ligging, het type woning, het type bebouwing, het bouwjaar en de afwerking.

Je EPC-label verlagen? Op deze overheidssteun kun je rekenen

Voor de meeste energiezuinige investeringen moet je flink in de buidel tasten. Gelukkig kun je in Vlaanderen op heel wat overheidssteun rekenen:

  • De EPC-labelpremie
    Heb je een woning met een slecht energieprestatiecertificaat? Renoveer je de woonst binnen de 5 jaar zo grondig dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, dan geniet je sinds 2021 een premie. Meer informatie en een zicht op alle voorwaarden vind je op de website van de Vlaamse overheid.
  • De rentesubsidie
    Wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie koopt én dat pand binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan naast de hypothecaire lening voor de verwerving van het pand ook een rentesubsidie krijgen: een korting ten opzichte van de marktrentevoet. Hoe energiezuiniger de woning gerenoveerd wordt, hoe groter de rentesubsidie is.

    Vroeger stond dit voordeel bekend onder de naam renteloos renovatiekrediet en zag de werking er enigszins anders uit, maar alleen wie het aanvroeg voor 1 januari 2023 valt nog onder deze regeling. Meer lees je op deze pagina.
  • Mijn Verbouwpremie
    Dit is een samenvoeging van een aantal energiebesparende premies van Fluvius en de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen die je vanaf nu via één loket kunt aanvragen. Hier vind je een overzicht van alle werken die onder deze steunmaatregel vallen.