Wat is het EPC-label van je woning en hoe kun je het resultaat verbeteren?

EPC is de afkorting van ‘energieprestatiecertificaat’ en toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Bij het verkopen of verhuren van je woning, moet je verplicht zo’n document kunnen voorleggen. Je haalt er zelf niet alleen veel informatie, maar ook veel voordeel uit. Als verkoper verhoogt een goed EPC-label de waarde van je woning en als koper gebruik je het als reële maatstaf voor je toekomstige energiekosten en/of investeringen. 

Wat houdt een EPC-label precies in?

Wanneer je een woning verkoopt of verhuurt, komt een energiedeskundige langs om een energieprestatiecertificaat (EPC) op te stellen. Op dit attest staat een score van A+ tot F, die de energiezuinigheid van het gebouw aangeeft. Dit energielabel, vergelijkbaar met dat van elektronische apparaten, blijft 10 jaar geldig, tenzij je renovaties uitvoert natuurlijk. Naast de score bevat het certificaat ook richtlijnen en aanbevelingen rond energiebesparende investeringen.

A+< 0 kWh (per m²/jaar)
A0 – 100 kWh (per m²/jaar)
B100 – 200 kWh (per m²/jaar)
C200 – 300 kWh (per m²/jaar)
D300 – 400 kWh (per m²/jaar)
E400 – 500 kWh (per m²/jaar)
F> 500 kWh (per m²/jaar)

De meerwaarde van een lagere EPC-score

Denk je eraan je woning te verkopen? Je kan de waarde zelf beïnvloeden door renovaties uit te voeren die je EPC-score doen dalen. Een daling van 100 kWh/m²/jaar zorgt voor een stijging van de aankoopprijs van woonhuizen met gemiddeld 2,3% en 1,8% voor appartementen.

Ga je van een E- naar een B-label, dan wordt je woning gemiddeld 10,9% meer waard. Los van de natuurlijke stijging van de woningprijzen, komt dat op een meerwaarde van € 21.800 op een woning van € 200.000. En wist je dat woningen met een EPC-label A+, A of B tot wel 25 dagen sneller worden verkocht?

EPC label impact op prijs huis

Hoe beïnvloed je het EPC-label van je woning?

Er zijn een heleboel energiebesparende maatregelen waarmee je je energiekosten kan doen dalen en die de waarde van je huis opkrikken. Op het energieprestatiecertificaat zelf staan de specifieke aanbevelingen voor jouw huis. En via de gratis online energiescan van Luminus, krijg je eveneens advies op maat.

De algemene regel? Begin met isoleren! Een goede isolatie is de basis van een goede EPC-score. Spouwmuur- en gevelisolatie kunnen je EPC-score met 30% verbeteren en je score veranderen. De werken zijn iets uitvoeriger dan de vervanging van bijvoorbeeld ramen en deuren, maar ze zijn wel het meest voelbaar op je attest. Daarnaast hebben ook dak- en vloerisolatie een duidelijk effect op de energiezuinigheid van je woning.

Een hoge EPC-waarde van oudere woningen heeft naast een ondermaatse isolatie vaak te maken met de enkele beglazing van de ramen. Het vervangen van je ramen met dubbel of driedubbel glas zorgt voor een enorme winst.

De installatie van zonnepanelen heeft ook een snelle weerslag op je energiekosten en de waarde van je woning. Maar het meest doorslaggevend is de vervanging van een gedateerde verwarmingsketel door bijvoorbeeld een warmtepomp. Dat levert je wel 20% op in EPC-punten.

Andere factoren die invloed hebben op je woningprijs

Natuurlijk is het EPC-label niet de enige doorslaggevende factor om de prijs van je woning te bepalen, maar het wordt wel steeds belangrijker. Overheden besteden extra aandacht aan de energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid van huisvesting. Daarnaast blijven de energieprijzen op een hoog niveau, waardoor kopers en huurders op zoek zijn naar de meest voordelige woning op langere termijn.

Andere factoren die de woningprijzen beïnvloeden zijn: de perceeloppervlakte en bewoonbare oppervlakte, de ligging, het type woning, het type bebouwing, het bouwjaar en de afwerking.

Je EPC label verlagen? Op deze overheidssteun kun je rekenen

Voor de meeste energiezuinige investeringen moet je flink in de buidel tasten. Gelukkig kun je in Vlaanderen op heel wat overheidssteun rekenen:

  • De EPC-labelpremie: heb je een woning met een slecht energieprestatiecertificaat? Renoveer je de woonst binnen de 5 jaar zo grondig dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, dan geniet je sinds 2021 een premie. Meer informatie en een zicht op alle voorwaarden vind je op de website van de Vlaamse overheid.
  • Het renteloos renovatiekrediet: Wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie koopt én dat pand binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan bij de kredietgever naast de hypothecaire lening voor de verwerving van het pand ook een renovatiekrediet aangaan. Vanaf 2023 wordt het renteloos renovatiekrediet hervormd naar een rentesubsidie (dat is een korting ten opzichte van de marktrentevoet). Hoe energiezuiniger de woning gerenoveerd wordt, hoe groter de rentesubsidie is. Meer lees je op deze pagina.
  • Mijn Verbouwpremie: Dit is een samenvoeging van een aantal energiebesparende premies van Fluvius en de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen die je vanaf nu via één loket kunt aanvragen. Hier vind je een overzicht van alle werken die onder deze steunmaatregel vallen.

Ook interessant voor jou