Het effect van het EPC-label op de waarde van je huis

Wist je dat een EPC-keuring verplicht is bij het verkopen of verhuren van je woning? Maar wees gerust, je kan er zelf heel wat voordeel uit halen. Een beter EPC-label verhoogt namelijk de waarde van je woning met wel 10%. Isolerende renovaties drukken niet alleen de kosten op je energiefactuur, maar verbeteren ook de EPC-waarde van je woning, waardoor die in één keer een pak meer waard wordt op de vastgoedmarkt. Had je nog een reden nodig om die energetische investeringen te maken?

Wat betekenen de EPC-labels?

Wanneer je een woning verkoopt of verhuurt, komt een energiedeskundige langs om een   energieprestatiecertificaat of EPC op te stellen. Op dit attest staat sinds januari 2019 een score van A+ tot F, die de energiezuinigheid van het gebouw aangeeft. Dit energielabel, vergelijkbaar met dat van elektronische apparaten, blijft 10 jaar geldig, tenzij je renovaties uitvoert. Naast de score bevat het certificaat ook richtlijnen en aanbevelingen rond energiebesparende investeringen.

A+          < 0 kWh (per m²/jaar)

A            0 – 100 kWh (per m²/jaar)

B             100 – 200 kWh (per m²/jaar)

C             200 – 300 kWh (per m²/jaar)

D            300 – 400 kWh (per m²/jaar)

E             400 – 500 kWh (per m²/jaar)

F             > 500 kWh (per m²/jaar)

De meerwaarde van een lagere EPC-score

Een recente studie van de KU Leuven en ERA Belgium toont aan dat vastgoedprijzen momenteel ongeveer 4,8%  stijgen.

Je kan zelf die stijging beïnvloeden door renovaties uit te voeren die je EPC-score doen dalen. Een daling van 100 kWh/m²/jaar zorgt voor een stijging van de aankoopprijs van woonhuizen met gemiddeld 2,3% en 1,8% voor appartementen. Sterker nog: ga je van een E- naar een B-label, dan wordt je woning gemiddeld 10,9% meer waard. Los van de natuurlijke stijging van de woningprijzen, komt dat dus op een meerwaarde van € 21.800 op een woning van € 200.000. Bovendien worden woningen met een EPC-label A+, A of B wel 25 dagen sneller verkocht!

EPC label impact op prijs huis

Hoe beïnvloed je het EPC-label van je woning?

Er zijn een heleboel maatregelen waarmee je je maandelijkse energiefactuur kan doen dalen en de waarde van je huis opvijzelen. Op het energieprestatiecertificaat zelf staan de specifieke aanbevelingen voor jouw huis.

De algemene regel? Begin met isoleren! Een goede isolatie is de basis van een goede EPC-score.

Spouwmuur- en gevelisolatie kan je EPC-score met 30% verbeteren en je score veranderen. De werken zijn iets uitvoeriger dan de vervanging van bijvoorbeeld ramen en deuren, maar ze zijn wel het meest voelbaar op je attest.

Daarnaast hebben ook dak- en vloerisolatie een duidelijk effect op de energiezuinigheid van je woning.

Een hoge EPC-waarde van oudere woningen heeft vaak te maken met de enkele beglazing van de ramen. Een quick fix is dus het vervangen van je ramen met dubbel of driedubbel glas.

Zonnepanelen  of een zonneboiler installeren heeft ook een snelle weerslag op je maandfacturen en de waarde van je woning. Maar het meest doorslaggevend is de vervanging van een gedateerde verwarmingsketel door bijvoorbeeld een warmtepomp . Dat levert je wel 20% op in EPC-punten.

Andere factoren die invloed hebben op je woningprijs

Natuurlijk is het EPC-label niet de enige doorslaggevende factor om de prijs van je woning te bepalen, maar het wordt wel steeds belangrijker. Overheden besteden extra aandacht aan de energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid van huisvesting. Daarnaast blijven de energieprijzen stijgen, waardoor kopers en huurders op zoek zijn naar de meest voordelige woning op langere termijn.

Andere factoren die de woningprijzen beïnvloeden:

  • De perceeloppervlakte en bewoonbare oppervlakte
  • De ligging
  • Het type woning (appartement, huis, villa, bungalow, …)
  • Het type bebouwing (vrijstaand, halfopen, rijhuis, …)
  • Het bouwjaar van je woning: een oudere woning heeft waarschijnlijk een slechtere EPC-score.
  • De afwerking van je huis en de uitgevoerde verbeteringswerken.

Ook interessant voor jou