Energie besparen in de keuken: 7 eenvoudige tips

Energie besparen in de keuken is veel gemakkelijker dan het lijkt! Wist je bijvoorbeeld dat je je oven niet altijd hoeft voor te verwarmen? Of dat je met een snelkookpan tot 70% meer energie bespaart? Met kleine dagelijkse veranderingen bespaar je veel energie. Interessant voor de kamer die vaak het hart van het huis is – en dus veel energie nodig heeft. Ontdek hieronder onze zeven handige tips om energie te besparen in de keuken!

Tip 1: Kies voor energievriendelijke keukentoestellen

Eerst en vooral: kies voor energievriendelijke keukentoestellen. Dat ontdek je aan het energielabel. Volgens de nieuwe energielabels is A het meest energiezuinig, G is erg energieverslindend. Bovendien geeft het label ook aan hoeveel het toestel verbruikt per jaar (in kWh). Als je dat deelt door 2,5, weet je meteen min of meer hoeveel het toestel per jaar verbruikt in euro.

Probeer daarnaast ook een koelkast en diepvriezer te kopen die aangepast zijn aan jouw levensstijl. Woon je alleen of met twee, dan heb je geen toestel met een grote inhoud nodig. En indien mogelijk: vermijd een toestel met diepvriescompartiment. Dat is erg energieverslindend en verdubbelt het energieverbruik van je toestel. Probeer ook steeds eerst te bedenken wat je nodig hebt, zodat je de deur niet minutenlang hoeft te openen. Een slimme koelkastinrichting kan daarbij helpen. Zet het toestel, indien mogelijk, ook steeds zo ver mogelijk van warmtebronnen en zorg voor 10 cm vrije ruimte achter en boven je koelkast om een goede luchtcirculatie te garanderen.

Ook voor je andere keukentoestellen zijn er tal van trucjes om energie te besparen:

  • Zet de vaatwasser enkel aan als hij volledig vol is. Is de vaat niet zo vuil? Kies dan voor de energiezuinigere eco- of korte programma’s. Daarmee bespaar je tot 18% energie. Probeer het apparaat ook regelmatig te ontkalken zodat het niet onnodig hard moet werken om het water op te warmen en houd steeds een oog op het beste moment om de vaatwasser in te schakelen. Door het capaciteitstarief wordt verbruiken tijdens de daluren nog belangrijker.
  • Als je kookt op elektrische kookplaten, zet ze dan vroeger uit, zodat je gerecht op restwarmte verder gaart. Of kies voor een inductiekookplaat, die zelf geen warmte genereert. Je bespaart 25% ten opzichte van een elektrisch fornuis. Wees ook aandachtig voor de grootte van je pannen en potten. Gebruik de juiste grootte en zet ze op de kookplaten waar ze het best op passen om warmteverlies te beperken.
  • Zet de dampkap niet op het hoogste niveau als dat niet nodig is en zet ze op tijd af. Zo vermijd je dat koude buitenlucht naar binnen komt.
  • In de oven gebruik je de grill enkel als dat nodig is, en liefst zo kort mogelijk. De grill gebruikt immers 50% meer energie! De heteluchtfunctie van je oven verbruikt het minste energie.
  • Moet je restjes opwarmen? Gebruik dan de microgolfoven in plaats van de klassieke oven. De microgolfoven gebruikt immers 5 keer minder energie!

Tot slot: probeer je elektrische toestellen te laten herstellen in plaats van meteen nieuwe te kopen. Ook dat vergt een pak minder energie.

Tip 2: Kook water met het deksel op de pot

Nog te veel mensen koken water voor pasta of aardappelen zonder deksel op de pot. Daardoor duurt het echter langer voordat het water kookt. Je zult dus meer energie nodig hebben! Zet daarom altijd een deksel op je kookpot.

Verminder ook het vermogen van je kookplaat met 2/3 van zodra het water kookt. Het water zal dan gewoon verder koken terwijl je minder energie verbruikt.

Hoe energie besparen in de keuken

Tip 3: Ontdooi vlees in de koelkast en laat restjes eerst afkoelen

Neem net voordat je gaat slapen het vlees uit de diepvriezer dat je de dag erna wil klaarmaken. Zo ontdooit het langzaam in de koelkast en hoef je het niet in de microgolfoven te ontdooien. Nog een extra energiebesparing!

Heb je nog restjes over? Laat ze eerst langzaam afkoelen op kamertemperatuur voordat je ze in de koelkast zet. Dat vermijdt een plots temperatuurverschil in de koelkast, waardoor die harder zou moeten werken.

Tip 4: Gebruik een snelkookpan in plaats van een klassieke kookpan

In een snelkookpan maak je supersnel groenten, rijst en vlees- en visgerechten klaar. Dat gebeurt onder hoge stoomdruk, waardoor de kooktijd erg kort wordt. Met een snelkookpan bespaar je tot 70% energie!

Tip 5: Is voorverwarmen nodig?

De oven voorverwarmen duurt meestal zo’n 10 tot 15 minuten. In extreme gevallen kan het zelfs meer dan 20 minuten duren voordat de oven op de juiste temperatuur is. Dat is natuurlijk een heleboel energie die nodeloos verspild wordt.

Bij moderne ovens is voorverwarmen eigenlijk niet echt meer nodig. Ze warmen namelijk gelijkmatig op, waardoor je je gerecht van bij het begin in de oven kunt schuiven. Enkel in bepaalde gevallen – een soufflé bijvoorbeeld – verwarm je best voor. Bovendien kan je de oven ook 5 tot 10 minuten voor het einde al uitschakelen. De oven zal je gerecht immers wel nog even verder garen. 

Tip 6: Denk aan sluipverbruik

Sommige toestellen zullen steeds elektriciteit verbruiken. Zelfs als je ze niet gebruikt en er geen controlelampje brandt! De oplossing? Trek zo vaak mogelijk de stekker uit het stopcontact, vooral bij een koffiemachine of een microgolfoven. Op die manier ga je sluipverbruik tegen. Zonder dat je het beseft verbruikt dat immers ook heel wat energie op jaarbasis.

Energie besparen keuken

Tip 7: Energie besparen in de keuken: wees je bewust van wat je nodig hebt

In sommige gevallen kan je eenvoudig energie besparen door na te denken over wat je echt nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld echt een automatische pastamaker nodig? Op een regenachtige zondagnamiddag verse pasta maken met een deegroller en je handen is even leuk! Of die automatische pepermolen, is die veel beter dan een gewone pepermolen? Als je het aantal elektrische toestellen in de keuken beperkt, zal je op termijn ook al een flinke duit besparen!

Met deze 7 tips verbruik je al veel minder energie in de keuken. Pak elke kamer aan en op termijn wordt jouw huis veel energievriendelijker! Nodig voor het milieu, en fijn voor jouw portemonnee!

Ook interessant voor jou