Hoe kies je de juiste energiezuinige verlichting?

De klassieke gloeilamp is nu echt wel passé. Al je thuis nog steeds gloeilampen gebruikt, is het een goed idee om deze te vervangen door energiezuinige verlichting, zelfs als de lamp nog prima werkt. In de winkel kan je kiezen uit verschillende soorten energiezuinige verlichting. Wij zetten ze voor jou op een rijtje en vergelijken de voor- en nadelen.

Energiezuinige verlichting brengt op

Sinds 2012 vind je geen klassieke gloeilamp meer in de winkelrekken. En gelukkig maar, want gloeilampen zijn allesbehalve efficiënt. Zo wordt 95% procent van de energie die ze verbruiken omgezet in warmte, terwijl slechts 5% als licht wordt uitgestraald. Bovendien is de levensduur van gloeilampen erg kort.

Lees ook ons artikel : Hoe kiest je de juiste LED-lampen voor een gezellige sfeer in huis?

Gebruik jij thuis nog gloeilampen? Dan vervang je ze beter door energiezuinige verlichting. Als je een gloeilamp van 100 watt vervangt door een spaarlamp met dezelfde lichtsterkte, kan je tot bijna twintig euro per jaar besparen (als de lamp drie uur per dag brandt), zoals blijkt uit onderstaande tabel. En met een ledlamp kan je zelfs nog meer besparen!

Vermogen Vermogen Energiebesparing Kostenbesparing
gloeilamp spaarlamp (1000 h per jaar) (0,25 €/kWh)
100 W 23 W 77 kWh € 19,25
75 W 18 W 57 kWh € 14,25
60 W 15 W 45 kWh € 11,25
40 W 10 W 30 kWh € 7,50

De verschillende types energiezuinige verlichting

De drie belangrijkste soorten energiezuinige lampen zijn:

  • Lineaire en circulaire fluorescentielampen (‘TL-lampen’)
  • Compacte fluorescentielampen (‘spaarlampen’)
  • Ledlampen (LED = Light Emitting Diode)

In vergelijking met een gloeilamp kunnen spaarlampen, ledlampen en TL-verlichting een veel groter deel van de elektriciteit omzetten in licht, waardoor ze minder elektriciteit verbruiken voor eenzelfde hoeveelheid licht. Het energielabel op de verpakking geeft de energiezuinigheid van de lamp aan. Lampen met energielabel A++ zijn het zuinigst.

Elk type energiezuinige lamp heeft specifieke eigenschappen. Wij zetten ze hieronder voor jou op een rij.

  Gloeilampen Spaarlampen TL-lampen Ledlampen
Energiezuinigheid Laag

(ongeveer 5 tot 10 lumen per Watt)

Hoog

(ongeveer 55 lumen per Watt)

Hoog

(ongeveer 60 lumen per Watt)

Zeer hoog

(tot 120 lumen per Watt)

Lichtkleur Warm Wit tot lichtwarm Wit Wit of warm
Dimbaarheid Altijd Soms Soms Soms
Direct volledig licht? Ja Nee, na 10 seconden
tot 3 minuten
na aanschakeltijd Ja
Branduren 1.000-1.200 3.000-15.000 10.000-40.000 35.000-50.000
Schakelen Beperkt Soms beperkt (10.000 keer) Beperkt Meestal oneindig
Aanschafprijs Laag Gemiddeld Gemiddeld Gemiddeld tot hoog

Spaarlampen (compacte fluorescentielampen)

Spaarlampen zijn qua werkingsmechanisme familie van de TL-verlichting. Ze hebben een gemiddelde levensduur van 7.000 branduren. De goedkoopste spaarlampen gaan sneller kapot als ze vaak aan- en uitgeschakeld worden. Je gebruikt ze dus beter niet op plekken waar het licht vaak aan en uit gaat. Ook voor buiten zijn spaarlampen minder geschikt, omdat ze minder licht geven bij koude.

Spaarlampen branden bij het inschakelen niet meteen op volle sterkte. De opwarmtijd varieert van tien seconden tot drie minuten. Je dient er ook rekening mee te houden dat spaarlampen kwik bevatten en dus gescheiden ingeleverd moeten worden.

TL-lampen (lineaire en circulaire fluorescentielampen)

TL-verlichting is een vorm van fluorescentieverlichting. Het licht wordt opgewekt door een fluorescerende laag die oplicht onder invloed van ultraviolette stralen, opgewekt door gasontlading in de lamp. TL-lampen vind je doorgaans in twee vormen: lang en recht of cirkelvormig.

Een starter is noodzakelijk voor een goede werking van TL-lampen. Dit type lampen is in principe dimbaar, maar het geproduceerde licht is veel koeler en minder aangenaam. TL-lampen worden dan ook hoofdzakelijk gebruikt in garages, bureaus of kelders of als indirect licht waar dimmen niet nodig is.

Wat betreft energiezuinigheid en aankoopprijs zijn ze ongeveer vergelijkbaar met een spaarlamp. TL-lampen gaan evenwel een stuk langer mee dan spaarlampen.

Ledlampen

Een ledlamp bestaat uit een verzameling van LED’s (Light Emitting Diode) die licht afgeven als er stroom doorloopt. Dit type lamp moet zijn warmte goed kwijt kunnen, anders gaan de LED’s in de lamp sneller stuk. Een ledlamp is dan ook minder geschikt voor een lamphouder met een gesloten lampenkap. De kwaliteit van ledlampen varieert heel sterk. Dit vertaalt zich vaak in de levensduur en in de lichtkwaliteit.

Het energieverbruik van ledlampen ligt nog een stuk lager dan dat van fluorescentieverlichting en ze gaan ook langer mee. Bovendien geeft een ledlamp bij het inschakelen meteen de volle lichtsterkte. Deze voordelen hebben natuurlijk wel een prijs. Een ledlamp is een stuk duurder in aankoop, zeker als je een exemplaar wil dat dimbaar is. Dankzij het lager energieverbruik en de langere levensduur is een ledlamp op lange termijn echter de goedkoopste oplossing.

BewarenBewaren

Ook interessant voor jou