Je woning isoleren: beter vandaag dan morgen

Voor heel wat woningen is isoleren dé manier om energie te besparen. De kostprijs is beperkt in vergelijking met andere energiebesparende maatregelen en je hebt vandaag nog recht op heel wat premies. Bovendien worden de regels steeds strenger met het oog op de Europese doelstellingen 2030. Daarom is het nu het moment om te isoleren!

Welke normen gelden er voor nieuwbouw en renovatie? Ben je verplicht je woning te isoleren? Voor welke maatregelen kan je een premie ontvangen? We geven je een gedetailleerd overzicht van de stand van zaken.

De energiewetgeving verandert regelmatig: welke maatregelen zijn op dit moment van toepassing?

Met het oog op een verbetering van de energie-efficiëntie van gebouwen stelt de Vlaamse regering een ambitieus energieplan voor. Isolatie speelt hierin een belangrijke rol. Een overzicht:

Dakisolatie wordt vanaf 2020 verplicht voor elke (huur)woning. Uitzonderingen op de regel zijn: kamers en daken kleiner dan 2m². Zowel dakisolatie, zoldervloerisolatie als plafondisolatie is toegelaten.

Meer in dit artikel over de 7 meest gemaakte fouten bij dakisolatie

Ook spouwmuurisolatie wordt aangemoedigd. Het is na dakisolatie de ingreep die je het snelst terugverdient. Volgend jaar blijft de premie van 5 euro per m² gelden. Toch raden we je aan om niet te lang te wachten, gezien de steeds strenger wordende wetgeving.

Dubbel glas is vanaf 2020 verplicht voor alle leefruimtes in een woning. Traphallen en inkomhallen vallen niet onder deze regel. Eigenaars die er meteen voor kiezen om hoogrendementsglas te plaatsen, genieten onder bepaalde voorwaarden van een premie.

Het Vlaams energieplan 2030 stelt dat wie een woning aankoopt vanaf 2021, binnen 5 jaar 3 van de volgende 6 maatregelen moet voorzien:

 • Muurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Isolerende ramen en profielen
 • Condensatieketel (maximum 15 jaar)
 • Hernieuwbare energieboiler (warmtepomp of zonneboiler)

Verder worden ook de EPB-eisen voor nieuwbouw en renovatie steeds strenger.

Lees ook: 6 goede redenen om je woning te isoleren

Wat als je woning niet voldoet aan de normen?

Wanneer een woningcontroleur tijdens een woningonderzoek vaststelt dat je ramen of je dakisolatie niet voldoen, kan je hiervoor strafpunten krijgen. Wanneer een gebouw 15 strafpunten heeft, kan de overheid het ongeschikt verklaren, met strafrechtelijke handhaving of jaarlijkse heffingen tot gevolg. Voorlopig wordt de ongeschiktheidsverklaring niet toegepast wanneer de woning door de eigenaar zelf bewoond wordt.

Lees ook ons artikel over het verplichte BEN-bouwen sinds 2021

Let op: Als je de EPB-eisen niet opvolgt bij nieuwbouw en renovaties kan je beboet worden.

Voor welke subsidies voor energiebesparende maatregelen kom je in aanmerking?

Je netbeheerder voorziet verschillende premies voor isolerende maatregelen:

In een aantal gemeenten of provincies bestaan er nog extra premies voor vloer- of dakisolatie. En wanneer je je dak isoleert én vernieuwt kom je misschien ook in aanmerking voor de Vlaamse verbeteringspremie. Reken je totaalvoordeel uit via de premiezoeker van de Vlaamse overheid.

Subsidies isoleren

De voordelen en het rendement van isolatie

Nog niet overtuigd? We sommen de voordelen van isoleren nogmaals voor je op:

 • Door de directe impact van isolatie op je energierekening in combinatie met de premies die je ontvangt, is de terugverdientijd kort. Afhankelijk van gebouw tot gebouw, heb je in sommige gevallen je dakisolatie in minder dan 4 jaar terugverdiend. Bereken het hier.
 • Wist je dat 30% warmte verloren gaat via je dak, 25% via muren, 15% via je ramen en nog eens 10% via je vloer? Als je alles in één keer aanpakt, heb je recht op extra premies.
 • Goede isolatie en ventilatie gaan hand in hand. Hierdoor heb je weinig kans op vochtproblemen.
 • Isolatie zorgt niet alleen voor minder energieverlies, maar dempt ook het straatlawaai.
 • Je creëert een meerwaarde voor je woning met het oog op een verkoop in de toekomst.

Lees ook ons artikel: waarom een oudere woning energetisch renoveren?

Ook interessant voor jou