Houd de winter buiten en je energierekening binnen de perken

Tijdens de winterperiode stijgt ons energieverbruik sterk. Als reactie op de koude buiten maken we het in ons huis graag gezellig warm. De korte dagen compenseren we met sfeervolle verlichting. Een warm bad is de ideale manier om helemaal te ontspannen … Het klinkt tegenstrijdig, maar dit is de beste periode om te besparen op je energierekening.

Enkele kleine aanpassingen in je dagelijkse handelingen leveren je jaarlijks gemakkelijk 10% besparing op. En door nog vóór de echte winterprik enkele werken uit te voeren kan je nog veel meer besparen. Benieuwd hoe je kan besparen, zonder in te boeten op comfort?

1. Goede afspraken maken goede vrienden

Deuren die blijven openstaan waardoor warmte verloren gaat, lichten die onnodig blijven branden, verwarming in ruimtes waar niemand is, warmwaterverspilling … Het zal je niet verbazen dat je door goede afspraken al snel heel wat bespaart. Bespreek het met je gezin en geef het gespaarde geld uit aan een leuk uitstapje. Zo is iedereen gemotiveerd om mee te werken!

2. Stel je verwarming slim af

Verwarming is de grootste energieverslinder. Het slorpt gemiddeld zo’n 55% van je energiebudget op. Slim verwarmen zorgt voor een fikse besparing:

 • Regel de temperatuur per ruimte, laat eventueel thermostatische kranen installeren.
 • Zet je thermostaat 1 graad lager voor een besparing van 5% tot 7%. Een dikke trui of knus onder een dekentje is bovendien erg gezellig.

Lees ook ons artikel: Maak jouw huis klaar voor de winter in 3 stappen

3. Houd je verwarmingsketel up-to-date

Welk type ketel je gebruikt en hoe deze wordt onderhouden heeft een onmiddellijk effect op je energierekening:

 • Je cv-ketel is tijdens de winter het belangrijkste toestel in je woning. Door stof en vuilophoping verliest je cv-ketel onnodig warmte. Een onderhoudsbeurt voor de winter verhelpt kleine problemen en zorgt ervoor dat je ketel optimaal rendeert.
 • Is je ketel verouderd? Als je hem vervangt door een efficiënte condensatieketel kan je 25% energie besparen. Vraag wel eerst raad aan een ervaren vakman. En koop een nieuwe ketel of warmtepomp die aangepast is aan de warmtevraag van jouw woning en aan jouw gewoontes.

4. Met een goede isolatie win je het meest

Hoe beter je de winterkou buitenhoudt, hoe minder je moet verwarmen. Isoleren is in de eerste plaats het werk van een vakman. Zijn goede raad zorgt ervoor dat de maatregelen die je treft ook efficiënt zijn.

 • Laat je adviseren en isoleer je muren of je dak nog voor de eerste winterprik. Een goed geïsoleerde woning verliest tot 50% minder warmte. Lees alles over isoleren en premies in ons artikel over isoleren.
 • Plaats tochtstrips zodat de warmte blijft waar jij wilt. De aankoopprijs is verwaarloosbaar en verdien je snel terug.
 • Plaats radiatorfolie zodat warmte niet via de muren verloren gaat.
 • Isoleer de verwarmingsbuizen in koude ruimtes zoals de garage en het berghok.

5. Verlichting: leds, leds en nog eens leds

Tijdens de donkere wintermaanden bepalen we de sfeer in onze woning met onze verlichting. Nog meer dan hoe je omgaat met je verlichting, heeft de keuze voor energiezuinige verlichting invloed op je energierekening. Verlichting bepaalt ongeveer 20% van jouw energiekosten op jaarbasis.

 • Vervang je oude gloeilampen door ledlampen. Door het lage verbruik, de lange levensduur en de mogelijkheden betreffende lichtkleur is er geen argument om het niet te doen.
 • Plaats aanwezigheidssensoren: Aanwezigheidssensoren zorgen ervoor dat de verlichting automatisch wordt uitgeschakeld als er niemand in de ruimte aanwezig is. Zo blijven lampen niet onnodig branden.
 • Dim de verlichting: Een gedimde lamp verbruikt minder energie dan een lamp die op volle sterkte brandt. Als je een lamp continu dimt, is het misschien een goed idee om ze te vervangen door een exemplaar met een lager wattage.
 • Ben je een grote fan van kerstverlichting? Staat er niet enkel een majestueuze kerstboom in je woonkamer te schitteren, maar hou je er ook van om jouw voortuin aan te kleden met vrolijke kerstmannen en flikkerende lampjes? Weet dan dat traditionele lichtslingers en andere kerstverlichting even veel verbruiken als een gemiddelde vriezer op jaarbasis. Vervang alles door ledverlichting en bespaar tot 75% op je kerstverlichting.

Wist je dat je als Luminus-klant straffe kortingen tot wel 60% geniet? Neem zeker eens een kijkje op onze led webshop.

6. Nog méér energiebesparende investeringen

Wil je nog een stapje verder gaan? Door in te zetten op duurzame energie bespaar je het hele jaar op je energieverbruik. Overleg met een vakman en bepaal welke maatregelen het beste passen bij jouw woning en levensstijl. Laat je niet afschrikken door de aankoopprijs maar bereken je winst. De mogelijkheden zijn talrijk:

Ook interessant voor jou