Een warmtepomp is ideaal voor nieuwbouw, maar ook bestaande woningen kunnen genieten van deze duurzame verwarming. Uit recente cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) blijft dat zo’n zeventig procent van de Vlaamse woningen geschikt is voor de warmtepomp. Dankzij de technologie van vandaag zijn er verschillende mogelijkheden om jouw radiatoren mee te nemen in dat verhaal – al zijn er wel enkele aandachtspunten. Zijn jouw radiatoren geschikt om een warmtepomp aan te sluiten? Je ontdekt het hier.
Warmtepompen in nieuwbouw: de ideale situatie?
Vaak wordt gedacht dat warmtepompen enkel geschikt zijn voor nieuwbouwwoningen, maar niets is minder waar. De reden dat deze misvatting al zo lang overleeft, is dat het in een nieuwbouwwoning vaak eenvoudiger is om een warmtepomp te installeren. De woning kan van het begin ontworpen worden om een warmtepomp te behuizen, zodat er voldoende plaats voorzien wordt en er geen radiatoren of leidingen moeten worden aangepast. Bovendien moeten nieuwbouwwoningen voldoen aan strenge isolatie-eisen, wat het rendement van de warmtepomp optimaliseert.
Maar laat je niet ontmoedigen als je een oudere woning hebt met radiatoren. Tegenwoordig kan elk type bestaande woning genieten van alle voordelen van warmtepompen.
Via deze test ontdek je snel welke soort warmtepomp het best geschikt is voor jouw woning.
Past een warmtepomp in jouw bestaande woning?
Het goede nieuws is dat een warmtepomp aangesloten kan worden in elke bestaande woning. Al zijn er wel gunstige en minder gunstige situaties om dat te doen. Welke warmtepomp je kan aansluiten en hoe je dat doet, hangt af van welke soort radiatoren je hebt: hoge- of lagetemperatuurradiatoren.
Veel oudere radiatoren die aangesloten zijn op een gas- of stookolieketel zijn hogetemperatuurradiatoren, waar water tot 90 °C door stroomt. Zo wordt de woning supersnel opgewarmd, maar verlies je wel enige energie-efficiëntie. Het is namelijk niet de zuinigste manier om te verwarmen, zeker niet in oude huizen waar veel warmte verloren gaat. In moderne woningen met goede isolatie zijn lagetemperatuurradiatoren stilaan de standaard, omdat ze een beter rendement halen.
Welke radiatoren staan er in jouw woning? Als je enkel naar het uiterlijk kijkt, zijn ze moeilijk uit elkaar te houden. Met de warmtepompsystemen van Luminus hoef je je geen zorgen te maken over de mogelijke aansluitingen: onze warmtepompsystemen zijn geschikt voor elk type bestaande radiatoren.
Een warmtepomp aansluiten op lagetemperatuurradiatoren
De meeste warmtepompen die geschikt zijn om te installeren in bestaande woningen werken op lage temperatuur. Die combineer je beter niet met hogetemperatuurradiatoren, want dan zal het rendement sterk verlagen.
Hangen er lagetemperatuurradiatoren in je woning? Ideaal, dan heb je een grotere keuze aan warmtepompen. Maar kijk wel goed na of je kamers niet te veel warmte verliezen, want dan zijn die lage temperaturen niet sterk genoeg om je ruimtes optimaal te verwarmen. Als je voorzorgen hebt genomen door je woning goed te isoleren, driedubbele beglazing te plaatsen en kieren te dichten, zal een lagetemperatuurwarmtepomp prima zijn werk kunnen doen.
Een warmtepomp aansluiten op hogetemperatuurradiatoren
Wil je graag je hogetemperatuurradiatoren houden? Kies dan een warmtepomp die temperaturen tot 70°C kan voorzien. Een hogetemperatuurwarmtepomp is in dat geval de aangewezen keuze, maar ook een hybridewarmtepomp in combinatie met een cv-ketel is een optie. Die zal altijd de voordeligste energiebron kiezen van dat moment. De keuze hangt vooral af van jouw verkozen werking en het vermogen van de installatie:
- Heb je een vermogen nodig van 14 kW of minder? Dan is een hogetemperatuurwarmtepomp de beste keuze.
- Heb je een groter vermogen nodig dan 14 kW? Dan is een hybridewarmtepomp de beste keuze.
Test je radiatoren voor een warmtepomp
Ben je niet helemaal zeker of jouw bestaande radiatoren geschikt zijn voor een warmtepomp? Kijk het na met de 50-gradentest.
- Zet tijdens de winter de temperatuur van je cv-ketel een paar dagen op 50 °C.
- Kies een constante temperatuur voor je radiatoren en wijk daar niet meer dan 2 graden van af (bijvoorbeeld tussen 19 en 21 °C).
- Wordt je woning warm genoeg? En blijft ze dat ook? Dan kan je een warmtepomp probleemloos aansluiten op je bestaande radiatoren. Vraag om zeker te zijn wel altijd advies van een professional voor je overgaat tot een aankoop.
Merk je een langere opwarmtijd? Dat hoeft geen negatieve beslissende factor te zijn. In dat geval zet je de verwarming gewoon wat vroeger aan.
Kortom, of je woning nu verwarmd wordt met radiatoren of vloerverwarming, met gas, olie of elektriciteit… In elk van deze situaties is het mogelijk om een warmtepomp te installeren in je bestaande woning. En daar mag je helemaal zeker van zijn als je voor een Luminus-warmtepomp kiest. De vraag is vooral welke oplossing het beste bij jouw verwarmingssituatie past. Vraag raad aan onze installateurs.
Warmtepomp en radiatoren, een duurzame langetermijnoplossing
Met het zicht op de energietransitie worden we allemaal verwacht ons steentje bij te dragen. Daar hoort ook de geleidelijke omschakeling naar warmtepompen bij. Tegen 2040 wil Europa namelijk alle ketels op fossiele brandstoffen uit de markt halen. Als het stilaan tijd wordt om je ketel te vervangen, is het dus de moeite waard om alvast uit te kijken naar de mogelijkheden van warmtepompen… en die zijn uitgebreid. Voor elke bestaande woning bestaat er een aangepaste oplossing zodat jij ook van de voordelen van een warmtepomp kan genieten.
Ook de klant in de video hieronder draagt graag zijn steentje bij aan een duurzamere wereld door te kiezen voor een warmtepomp van Luminus.