Zuinig verwarmen tijdens de winter? Tips om je cv-ketel te verzorgen

In de herfst- en wintermaanden zet je de verwarming graag wat hoger. Als dan je cv-ketel kapot gaat, komt dat zeer ongelegen. Daarom is het belangrijk om op de juiste manier met je verwarmingsketel om te gaan, zeker wanneer hij hard moet werken. Met volgende tips hoef je je geen zorgen te maken.

1. Ontlucht je verwarming van tijd tot tijd

Wanneer je merkt dat je radiatoren niet naar behoren opwarmen, kan het zijn dat er lucht in de leidingen zit. Bovendien kan overtollige lucht het rendement van je cv-ketel verlagen. Het ontluchten van je radiatoren is gelukkig geen driehoeksmeetkunde: al wat je nodig hebt, is een gepaste ontluchtingssleutel, zodat je het mechanisme niet beschadigt. Die vind je in de meeste doe-het-zelfzaken. Aan de slag:

 • Zet je thermostaat gedurende 5 minuten op minimum 25°. Hierdoor verzamelen de luchtbellen zich bij je ontluchtingskraantjes.
 • Schakel de verwarming uit en wacht een aantal minuten voordat je start met ontluchten.
 • Begin met de radiatoren onderaan de woning en eindig op de bovenste verdieping.
 • Draai de thermostaatkraan helemaal open alvorens te ontluchten.
 • Draai de ontluchtingskraan open met de ontluchtingssleutel, wacht tot alle lucht eruit is en vang het water op in een opvangbakje.
 • Wanneer er helder water uit het kraantje stroomt, draai je het terug dicht.

Ontluchten heeft meestal tot gevolg dat de druk op je systeem daalt. Controleer dus altijd de drukmeter (manometer) na het ontluchten om te zien of je missie geslaagd is.

2. Zet je verwarmingssysteem onder de juiste druk

Normaal gezien ligt de druk ergens tussen 1 en 2 bar, afhankelijk van het merk en het model. Dit wordt normaal aangegeven door een groene kleur op je drukmeter, die meestal naast je cv-ketel hangt. Bij een te lage druk werkt je systeem niet meer optimaal. Dit kan je gemakkelijk zelf oplossen:

 • Draai de waterkraan en daarna de vulkraan van je systeem open.
 • Controleer de manometer tot de druk zich in de groene zone van de meter bevindt.
 • Sluit de vulkraan en achtereenvolgens de waterkraan.

Bij een te hoge druk bestaat de kans op schade aan het expansievat, met waterschade tot gevolg. Dit is gelukkig eerder uitzonderlijk en wijst op een probleem met het overdrukventiel of het expansievat. Contacteer in dit geval zo snel mogelijk een professional.

Laat overtollige lucht tijdig ontsnappen uit je radiator om het rendement van je cv-ketel en een goede werking van je verwarmingssysteem te waarborgen.

3. Stel de temperatuur van je cv-ketel juist in

Nieuwere systemen met een buitentemperatuursensor regelen hun afstelling zelf. Zit je met een iets ouder model, dan kijk je best even na of je systeem juist is afgeregeld. Een te lage keteltemperatuur kan er namelijk voor zorgen dat je verwarming niet voldoende opwarmt. Houd rekening met volgende zaken:

 • Heb je een apart vat voor warm water? Stel je boilertemperatuur nooit lager dan 60° in, anders loop je het risico dat de legionellabacterie zich in je systeem nestelt.
 • Geen apart vat? Zet de ketel op eco-stand of stel de aanvoertemperatuur in op 60°. Zo voorkom je hoge stookkosten zonder het risico op bacterievorming. Zolang je verwarming naar behoren functioneert, zit je goed.

4. Plan tijdig het onderhoud van je verwarmingsketel

Ongeveer 30% van alle cv-ketels hebben tijdens de wintermaanden last van kleine of grote problemen. Daarom is het in deze periode ook heel moeilijk om een vakman te pakken te krijgen. We raden je aan om in het begin van de zomer je ketelonderhoud te laten vastleggen.

Dat heeft zo zijn voordelen. Met een goed onderhouden cv-ketel verbruik je niet alleen tot 10% minder energie, tijdens een jaarlijkse controle spoor je ook mogelijke onregelmatigheden op. Zo kan je ze snel verhelpen en vermijd je onverwachte herstelkosten.

In Vlaanderen is een (twee)jaarlijks verwarmingsketel-onderhoud verplicht voor alle centrale stooktoestellen voor de verwarming en/of de aanmaak van sanitair warm water, die werken op stookolie, gas of vaste brandstof. Afhankelijk van de brandstof zijn er specifieke regels.

Ook in het Waals Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een tijdig onderhoud verplicht. Voor een ketel op stookolie of vaste brandstof is een jaarlijks onderhoud de regel. Gebruikers van een gasketel zijn verplicht om elke drie jaar hun cv-ketel te laten onderhouden, maar meestal wordt dit in de praktijk – net als in Vlaanderen – tweejaarlijks uitgevoerd.

Tip: Luminus heeft een voordelige abonnementsformule voor van € 7,95 per maand voor een gasketel of € 18,95 voor een mazoutketel. Bovendien geniet je een extra korting wanneer je voor een van de Comfy gastarieven kiest: gedurende de eerste 24 maanden betaal je slechts € 5,45 maandelijkse domiciliëring, in plaats van € 7,95. In totaal geniet je dus van € 60 korting op je ketelonderhoud.

5. Extra verwarming-tips voor de wintermaanden

Naast een geregeld cv-ketel-onderhoud zijn er nog enkele maatregelen waarmee je jouw verwarmingsinstallatie in topconditie houdt:

 • Radiatoren ontluchten: Lucht in je radiatoren heeft een negatieve invloed op de verwarmingsefficiëntie van je installatie. Daarom is het belangrijk om radiatoren te ontluchten en nadien bij te vullen.
 • Maak de ruimte op en rond radiatoren vrij: Soms worden radiatoren gebruikt als droogrek voor kledij of als boekenrek. Die extra stapelruimte is misschien wel handig, maar het is niet gunstig voor het rendement van je verwarming. Om dezelfde reden plaats je best ook geen meubels of andere obstakels voor de radiatoren.
 • Plaats radiatorfolie: De helft van de warmte die een radiator genereert, gaat verloren in de muur achter het toestel. Door deze muur te voorzien van radiatorfolie wordt de uitgestraalde warmte teruggekaatst in de ruimte. Zo boek je veel resultaat met weinig extra kosten.