10 tips om energie te besparen in de zomer

Het is weer volop zomer. Stoofpotjes maakten plaats voor frisse slaatjes, je dikke jas zit ergens ver weg in de kast en je verwarming ging in zomerslaap. Weet jij hoe je de zomer kan aanwenden om te besparen op je energierekening?

Hoe kan je de zomerse omstandigheden gebruiken om energie te besparen, zonder dat dit je comfort beïnvloedt? We geven 10 tips die je hierbij helpen.

Tip 1: Zet je verwarmingsketel op zomerstand

Pas je temperatuurregeling aan, zodat je verwarming niet opspringt op een frisse zomerochtend. De zon zorgt al snel voor een aangename binnentemperatuur.

Ook de temperatuur van je cv-ketel mag gerust een paar graden lager. Bij heel wat modellen warmt de ketel op als de buitentemperatuur onder een bepaalde grens gaat. Hoe lager de keteltemperatuur is ingesteld, hoe minder hij moet opwarmen en hoe meer je bespaart.

Tip 2: Doof de waakvlam

Niets gezelliger dan een (gas)kachel in de herfst- en winterperiode. In de zomer hebben we deze extra warmte natuurlijk niet nodig. Zet de waakvlam van je gaskachel daarom uit. Zo bespaar je tijdens de zomerperiode enkele euro’s. En als je gaskachel je voornaamste bron van warmte is, zijn dat enkele tientallen euro’s.

Tip 3: Op vakantie? Schakel zo veel mogelijk apparaten uit

Trek de stekker van je tv, decoder, wifi-antenne en andere apparaten (met stand-by ledverlichting) uit. Een stekkerdoos met aan- en uit-functie is hiervoor een prima investering. Daarmee kan je het hele jaar door met één druk op de knop al je (multimedia)toestellen uitschakelen. Kijk goed na of er geen opladers in het stopcontact blijven zitten.

Eet voor je vertrek de koelkast en de vriezer volledig leeg. Trek de stekkers van deze toestellen uit en laat ze tijdens je afwezigheid lekker luchten.

Tip 4: Investeer in energiezuinige tuinverlichting

Zalig, zo’n zomeravond waarop de hitte van de dag plaats ruimt voor de ideale tuintemperatuur. Ideaal om nog lekker lang na te genieten van je BBQ, tuinfeest of andere zomerse uitspattingen. Een led-slinger of verlichting op zonne-energie creëert de gepaste sfeer en is bovendien goed voor je energiefactuur.

Tip 5: Gebruik gadgets op zonne-energie

De zomer is synoniem voor lange dagen met veel licht. Perfect voor alles wat werkt op zonne-energie. Het meest bekende voorbeeld zijn gsm-opladers. Kies een model met genoeg vermogen voor je toestel. Er bestaan ook bluetooth speakers, zaklampen en nog heel wat andere toepassingen die werken op zonne-energie.

Tip 6: Behoud een gezond binnenklimaat

Je wil van je woning toch geen serre maken? Bescherm dan de ruimtes die vlug verhitten door zonnestralen met een degelijke zonwering van een betrouwbare partner zoals Dickson. Door zonweringdoeken, zonneschermen of pergola’s voor je ramen te laten installeren, verzeker je een aangename binnentemperatuur én creëer je meer schaduw. Een gezond en comfortabel binnenklimaat dus!

Gordijnen of een folie volstaan immers niet altijd. En je hoeft ook niet te investeren in airconditioning. Die verkoelende oplossing verbruikt namelijk veel energie, maakt vaak veel geluid, zorgt voor erg droge lucht – wat niet ideaal is voor je neus en ogen – en brengt een te groot temperatuurverschil teweeg tussen binnen en buiten.

Energie besparen zomer

Tip 7: Laat de koelte binnen

Zorg ’s nachts voor een goede luchtdoorstroming. Open ramen aan weerskanten van je woning. Zet ook de binnendeuren open. Zo kan de nachtelijke bries je huis afkoelen en hoef je hiervoor geen elektriciteit te verbruiken.

Tip: Denk aan vliegenramen of muggengaas!

Tip 8: Gebruik je airco enkel als het echt moet

Raak je toch echt niet afgekoeld? Zet je airco dan enkel aan in de ruimte waar het echt nodig is. Probeer je woning in de eerste plaats te koelen door gebruik te maken van de frisse ochtendlucht en een ventilator, die toch al minder energie verbruikt dan een airco.

Tip 9: Gebruik je ventilator slim

Wanneer ’s avonds de warmte in je huis blijft hangen, kan je een ventilator gebruiken om je huis af te koelen. Als je weet hoe het moet, is dit een zeer efficiënte manier om je woning af te koelen:

  • Plaats de ventilator aan een raam dat in de luwte ligt, gericht naar het open raam.
  • Open ook de ramen aan de andere kant van de ruimte of de woning.
  • Zorg voor goede doorstroming van lucht door tussendeuren te openen.

Een andere optie is om enkele flessen water in te vriezen en deze voor de ventilator te plaatsen. Als je zout toevoegt aan het water is de temperatuur van het ijs nog enkele graden kouder.

Tip 10: Maai je gras niet te kort

Vanaf de lente groeit je gras een stuk sneller. Het lijkt interessant om je gras zo kort mogelijk te maaien, maar niets is minder waar. Hoe korter je het maait, hoe sneller het groeit. Als je het niet te kort knipt, moet je minder maaien, verbruik je minder energie en heb je bovendien meer tijd om te genieten. Wist je trouwens dat onkruid en mos vrij spel hebben in een kortgeknipte gazon?

Op zoek naar nog meer tips om energie te besparen? Lees ons artikel ‘Snel energie besparen? Kies voor ledverlichting!’

Ook interessant voor jou