Zo bespaar je energie als huurder

Wanneer je een huis of appartement huurt, betaal je naast je huurprijs ook nog maandelijks je energierekening. In tegenstelling tot een eigenaar kan je niet investeren in isolatie, dubbele beglazing en zonnepanelen, waardoor je weinig invloed uitoefent op de EPC-score van je woonst – en dus ook niet op de factuur in je brievenbus. Tóch zijn er ook acties die je als huurder kan ondernemen om energie te besparen.

Kies de juiste huurwoning

Als je een appartement of huis kiest, moet eerst en vooral de vibe goed zitten. Voel je je meteen thuis van zodra je over de drempel stapt? Ideaal! Maar vergeet zeker niet naar de EPC-score van het pand en op zoek te gaan naar de mankementen op het vlak van isolatie. Vraag meteen aan je (toekomstige) huisbaas of het op de planning staat om die aan te pakken. Is dat niet het geval en wil je tóch die droomloft of hippe duplex huren? Houd dan rekening met een hoge energiefactuur.

Kleine aanpassingen

Als huurder kan je wel een verschil maken door kleine maar doeltreffende aanpassingen in te voeren.

Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt, op de momenten dat je er bent. Zet de verwarming systematisch een graadje lager – je voelt het amper, behalve op je factuur. Houd deuren gesloten, knip lichten en apparaten uit, koop ledlampen en een waterbesparende douchekop, investeer in tochtstrips en isolerende raamfolie.

Lees hier uitgebreider met welke maatregelen je de winter buitenhoudt zonder je energieverbruik exponentieel te verhogen.

Praat eens met je huisbaas

Nadat je een tijdje in je huurhuis hebt doorgebracht, weet je waarschijnlijk wel waar de problemen zitten. Dat is hét moment om eens met je huisbaas af te spreken. Kaart bij hem of haar niet alleen de issues aan, maar bied meteen ook oplossingen. Eén investering die niet te ingrijpend is voor je huisbaas, maar jou al snel wat euro’s oplevert, is bijvoorbeeld de installatie van een slimme thermostaat.

Denk op voorhand na over isolatiemaatregelen die je huisbaas kan treffen, en vraag misschien zelfs al offertes op. Geef aan dat je gerust wil helpen bij eventuele werken en dat je je flexibel wil opstellen. Klop ook al eens bij je huisgenoten aan en vraag of ze bereid zijn om mee aan de kar te trekken.

Ketelonderhoud, leveranciers en premies

Als huurder ben je verplicht om met vaste regelmaat een onderhoud te laten uitvoeren van je verwarmingsketel. Dat is misschien opgelegd door de wet, maar heeft ook tal van voordelen. Je hoeft niet te wachten tot je huisbaas het initiatief neemt, en een schone en functionerende installatie, is een zuinige installatie. Via deze pagina kan je een zorgeloos ketelonderhoudcontract regelen.

Eén vrijheid die je als huurder wel hebt, is dat je zelf je leverancier mag kiezen. Op dat vlak kan je dus wel degelijk een verschil maken. Je kan zelf op zoek gaan naar de meest voordelige formule voor jouw verbruikspatroon, en ook kiezen voor groene energie.

Daarnaast biedt de Vlaamse regering aan bepaalde doelgroepen premies voor aanpassingen aan slecht geïsoleerde huurwoningen. Kijk hier of je voor zo’n premie in aanmerking komt.

Ook interessant voor jou