Een slimme thermostaat installeren? Dit moet je weten

De slimme thermostaat staat hoog op het lijstje van wie verbouwt of zijn woning een make-over geeft. Dat is logisch, want zo maak je twee keer winst: minder verbruik – tot 31% – en meer comfort in je huis. Volgens de bouwsite Livios kiest nu al 1 op de 3 verbouwers voor deze intelligente verwarming. Luminus zet voor jou alle belangrijke aandachtspunten op een rij.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat regelt de ideale temperatuur in huis, afhankelijk van jouw voorkeuren en de weersverwachting, ook als je niet thuis bent. Zo past hij de temperatuur aan als iedereen weg is en zorgt hij ervoor dat het lekker warm is als je thuiskomt. Dat weet je slimme thermostaat automatisch. Sommige systemen werken namelijk op basis van geofencing. De app kent je locatie en zet de verwarming op de gewenste temperatuur als je je huis nadert. Of je kan de slimme thermostaat zelf bedienen vanop afstand, via een app op je smartphone.

Dat alles zorgt niet alleen voor een comfortabele temperatuur in huis, maar helpt je ook 10% tot 20% te besparen op je energierekening. En wat met de aankoopprijs? De aankoopprijs van een eenvoudig model ligt tussen de € 150 en € 300. De geavanceerde slimme thermostaten kosten vaak eerder € 500, want daarmee krijg je meer mogelijkheden om je verbruik op de voet te volgen en beheren. In beide gevallen krijg je er een stevige langetermijnbesparing voor terug.

Hou er wel rekening mee dat een slimme thermostaat niet werkt met elektrische verwarming: alleen met gas, mazout of (bij sommige modellen) met een warmtepomp.

Check ook deze 7 handige tips om energie te besparen in de woonkamer

Een slimme thermostaat installeren: hier moet je op letten

Het goede nieuws: als je al een klassieke thermostaat aan de muur hebt, dan heb je geen extra of nieuwe bekabeling nodig om een slimme thermostaat te installeren. Je kan zelfs kiezen voor een vast of draadloos model. Bovendien is het helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Let op, schakel wel altijd de voeding van de cv-ketel uit voor je aan de installatie begint.

  • Slimme thermostaat met batterijvoeding

Bij deze modellen schroef je simpelweg de oude thermostaat van de muur en installeer je de slimme thermostaat op dezelfde manier.

  • Slimme thermostaat met voeding van de cv-ketel

In dit geval moet je eerst nagaan of je een aparte ketelmodule moet installeren die de communicatie van de slimme thermostaat omzet in begrijpelijke informatie voor de ketel. De meeste modellen komen met een duidelijke handleiding, waardoor je zelf de slimme thermostaat kan installeren. Is er een waterpomp of vloerverwarming betrokken in het verwarmingscircuit, of twijfel je hieraan? Schakel dan een installateur in.

Een slimme thermostaat in elke kamer of één centraal systeem?

Het verschil is logisch. Een centraal systeem kan enkel de temperatuur meten in de kamer waar de slimme thermostaat hangt. Daardoor verwarmt die ook andere (ongebruikte) ruimtes als de radiatoren openstaan. Het is dus beter om in elke ruimte een slimme thermostaat te installeren, met een radiatorkraan. Sommig modellen maken trouwens probleemloos verbinding met slimme stekkers en verlichting. Zo haal je het maximale uit je slimme thermostaat. Zo haal je het maximale uit je slimme thermostaat.

Check of je verwarmingsketel geschikt is voor een slimme thermostaat

In principe zijn jonge verwarmingsketels compatibel met deze nieuwe generatie thermostaten. Toch ga je best even na of je ketel het OpenTherm-protocol ondersteunt. Dit systeem zorgt ervoor dat je cv-ketel en de slimme thermostaat met elkaar kunnen communiceren. Je cv-ketel ontvangt continu informatie over hoeveel hij moet verwarmen, om op elk moment de juiste temperatuur te leveren. Dat bepaalt natuurlijk hoeveel energie je gebruikt én bespaart.

Door een slimme thermostaat te installeren, heb je meer controle over de temperatuur in huis. Een kleine investering, maar een groot effect op je energierekening. Wil je een nog groter verschil maken? Dan is energiemonitoring iets voor jou. Sterker nog: elke Belg met een digitale meter kan er nú al voordeel uit halen. Luminus EnergyControl Monitor is daar een knap voorbeeld van. Je geniet realtime inzichten, gekoppeld aan je energietarief én krijgt meldingen wanneer je je ingestelde verbruikspiek overschrijdt. Meer over de dienst en alle voordelen lees je hier.