Energie besparen in de winter? Een koud kunstje!

Tijdens de winterperiode stijgt ons energieverbruik sterk. Als reactie op de koude buiten maken we het in ons huis graag gezellig warm. De korte dagen compenseren we met sfeervolle verlichting. Een warm bad is de ideale manier om helemaal te ontspannen… En toch is dit de beste periode om te besparen op je energierekening.

Enkele kleine aanpassingen in je dagelijkse handelingen leveren je jaarlijks gemakkelijk 10% energiebesparing op. En door nog vóór de echte winterprik enkele werken uit te voeren kan je nog veel meer besparen. Onze tips voor energie besparen leveren je een lage rekening, zonder in te boeten aan comfort.

1. Goede afspraken maken goede vrienden

Deuren die blijven openstaan waardoor warmte verloren gaat, lichten die onnodig blijven branden, warmwaterverspilling… Het zal je niet verbazen dat je door goede afspraken al snel heel wat energie kan besparen. Bespreek het met je gezin en geef het gespaarde geld uit aan een leuk uitstapje. Zo is iedereen gemotiveerd om mee te werken!

Vinden ze het echt te moeilijk om gewoontes te kweken die energie besparen? Dan zijn er altijd nog kleine hulpmiddelen die je kan installeren. Denk bijvoorbeeld aan deurstoppers die deuren automatisch sluiten, een spaardouchekop of zelfs een slimme thermostaat.

2. Stel je verwarming slim af

Verwarming is de grootste energieverslinder: die slorpt gemiddeld zo’n 55% van je energiebudget op. Slim verwarmen helpt je dus heel wat energie besparen:

  • Regel de temperatuur per ruimte, laat eventueel thermostatische kranen installeren.
  • Zet je thermostaat 1 graad lager voor een besparing van 5% tot 7%. Een dikke trui of knus onder een dekentje is bovendien erg gezellig.

Lees ook onze tips om verwarming en verlichting te besparen in de winter.

3. Houd je verwarmingsketel up-to-date

Welk type ketel je gebruikt en hoe deze wordt onderhouden heeft een onmiddellijk effect op je energierekening:

  • Je cv-ketel is tijdens de winter het belangrijkste toestel in je woning, maar door stof en vuilophoping verliest je cv-ketel onnodig warmte. Een onderhoudsbeurt voor de winter verhelpt kleine problemen en zorgt ervoor dat je ketel optimaal rendeert.
  • Is je ketel verouderd? Vervang hem dan voor de winterprik, zodat je er niet te veel last van hebt en je tijdig kan besparen op energie. Met een efficiënte condensatieketel kan je bijvoorbeeld wel 25% energie besparen – al is het vooral belangrijk dat je nieuwe ketel of warmtepomp aangepast is aan de warmtevraag van jouw woning en aan jouw gewoontes.

4. Met een goede isolatie win je het meest

Hoe beter je de winterkou buitenhoudt, hoe minder je moet verwarmen en hoe meer energie je dus kan besparen. Een goed geïsoleerde woning verliest namelijk tot 50% minder warmte.

  • Laat je adviseren en isoleer je muren of je dak nog voor de eerste winterprik. De goede raad van vakmensen zorgt ervoor dat de maatregelen die je treft efficiënt zijn en zoveel mogelijk energie besparen. Lees alles over isoleren en premies in ons artikel over isoleren.
  • Plaats tochtstrips zodat de warmte niet kan ontsnappen door kieren onder deuren of ramen. De aankoopprijs is verwaarloosbaar en verdien je snel terug.
  • Plaats radiatorfolie zodat warmte niet via de muren verloren gaat, maar de kamer ingestuurd wordt.
  • Isoleer de verwarmingsbuizen in koude ruimtes zoals de garage en het berghok, zodat het water daarbinnen geen warmte verliest onderweg naar de radiator.

5. Energiezuinige verlichting: leds, leds en nog eens leds

Verlichting bepaalt ongeveer 20% van jouw energiekosten op jaarbasis, waarvan een groot deel tijdens de donkere wintermaanden wordt opgewekt. We hebben onze lampen niet alleen nodig door de korte dagen, maar ook om het gezellig te maken. Nog meer dan hoe je omgaat met je verlichting, heeft de keuze voor energiezuinige verlichting invloed op je energierekening.

Tegenwoordig bestaan er gelukkig heel wat alternatieven voor de verspillende gloeilamp, die even gezellig schijnen én die je helpen energie besparen in de winter. Ledverlichting is een van de topfavorieten! Je lampen in huis vervangen door energiezuinige verlichting is een kleine investering, die een enorm verschil maakt voor je energierekening. 

Met deze tips hoef je de koude niet meer te vrezen. Enkele kleine inspanningen zorgen al voor een stevige verlaging van je energierekening. Zo wordt energie besparen in de winter een koud kunstje.