Kies ik best een vast of variabel energietarief?

Nu de marktprijzen van energie nog steeds hoog zijn, ben je ongetwijfeld op zoek naar manieren om je factuur te verlagen. Natuurlijk kan je op tal van manieren proberen om minder energie te verbruiken. Maar is het daarnaast ook slim om over te schakelen van een vast naar een variabel tarief of omgekeerd? Het antwoord hangt af van meerdere factoren. 

Vast tarief of variabel tarief: wat is het verschil?

Als je voor een vast tarief kiest, betaal je voor de volledige termijn van je energiecontract (meestal 1 jaar) – bij dezelfde energieleverancier – dezelfde prijs. De schommelingen op de markt hebben gedurende die periode geen invloed op je factuur. Dat is een voordeel als je het contract start wanneer de prijzen laag zijn. Want dan behoud je dat lage tarief gedurende de looptijd van je contract. Bij de hernieuwing van je energiecontract spelen de marktprijzen van dát moment opnieuw een rol.

Bij een variabel tarief werkt het anders: elk kwartaal wordt je prijs bepaald op basis van de marktprijzen op dat moment. Als de energieprijzen sterk dalen, geniet jij van dat voordeel. Als ze stijgen, voel je dat dus ook. Die effecten zijn echter pas merkbaar op het eind van het jaar, wanneer de afrekening komt en je maandelijkse voorschotten veranderen, en dus niet doorheen het jaar. 

Voor je afrekening baseren we ons bij een variabel tarief op een gemiddelde van de kwartaalprijzen die voor jou van toepassing waren in het afgelopen jaar. De tarieven voor distributie, transport en belastingen veranderen niet snel, de gas- en elektriciteitsprijzen natuurlijk wel.

Wat is de beste keuze voor jou?

Het is sowieso al lastig om het overzicht te behouden met die voortdurende wijzigingen en specifieke termen op de energiemarkt. Hoe moet je dan weten of je een vast of variabel tarief wil? Beide tarieven hebben immers voor- en nadelen. Bekijk dus even waar jij precies nood aan hebt: zekerheid of kans op lagere tarieven.

  • Vast tarief

In principe is dit de veilige keuze. Je beschermt jezelf namelijk tegen onzekerheid. En je weet dat je in elk geval geen last zal hebben van een verdere stijging van de energieprijzen.

Maar … op dit moment bevinden de marktprijzen voor gas en elektriciteit zich op een historische hoogte. Als je nú een nieuw contract met vast tarief afsluit, weet je dus dat je voor de duurtijd van het contract sowieso die hogere prijs blijft betalen.

  • Variabel tarief

Met dit tarief neem je iets meer risico, want de prijzen fluctueren voortdurend en dat voel jij ook aan je energiefactuur, sommige maanden al wat harder dan andere. Maar komt er weldra een prijsdaling of stabilisatie aan, dan geniet jij er direct van mee.

Omwille van de stijgende energieprijzen, schroefden meerdere energieleveranciers de afgelopen maanden hun aanbod sterk terug. Volgens Testaankoop vind je op de Vlaamse en Waalse markt ondertussen nog maar half zo veel elektriciteits- en gascontracten als een jaar voorheen; in Brussel zelfs nog maar een vierde. Ook zijn heel wat vaste tarieven verdwenen, om het risico voor de leveranciers zelf te verkleinen. Bij Luminus laten we graag de keuze aan onze klanten en blijven we vaste contracten aanbieden die meer controle bieden. Zo ben jij zeker dat je in alle vrijheid een energietarief kiest dat bij jouw situatie past. 

Nog even het overzicht? Surf naar ‘Onze prijzen voor gas en elektriciteit’. Luminus lijst er voor jou de mogelijkheden op. En je kan meteen een persoonlijke prijsinschatting maken, of je nu al Luminus-klant bent of niet.

Ook interessant voor jou