Kies ik best een vast of variabel energiecontract?

De energieprijzen zijn de laatste maanden sterk gedaald. Het ideale moment om je huidige prijs nog eens onder de loep te nemen. Welke tariefformule het best bij je verbruiksgewoonten past, hangt natuurlijk af van meerdere factoren. We gidsen je naar de ideale keuze die bij jouw noden past.

Vast tarief of variabel energiecontract: wat is het verschil?

Als je voor een vast energietarief kiest, betaal je voor de volledige termijn van je energiecontract (meestal 1 jaar) – bij dezelfde energieleverancier – dezelfde prijs. De schommelingen op de markt hebben gedurende die periode geen invloed op je factuur. Dat is een voordeel als je het contract start wanneer de prijzen laag zijn, want dan behoud je dat lage tarief gedurende de looptijd van je contract. Bij de hernieuwing van je energiecontract spelen de marktprijzen van dát moment opnieuw een rol.

Bij een variabel energietarief werkt het anders: op verschillende momenten in het jaar wordt je energieprijs bepaald op basis van de marktprijzen van dat moment. Als de energieprijzen sterk dalen, geniet jij van dat voordeel, maar je voelt het ook als ze sterk stijgen.

Die effecten zijn echter pas merkbaar op het eind van het jaar, wanneer de afrekening komt en je maandelijkse voorschotten veranderen, en dus niet doorheen het jaar. 

Bij Luminus baseren we ons bij je afrekening (bij een variabel tarief) op een gemiddelde van de kwartaalprijzen die voor jou van toepassing waren in het afgelopen jaar. De tarieven voor distributie, transport en belastingen veranderen niet snel, maar zijn natuurlijk wel afhankelijk van de fluctuerende gas- en elektriciteitsprijzen.

Wat is momenteel de beste keuze voor jou?

Het is sowieso niet eenvoudig om het overzicht te behouden in een voortdurend veranderende energiemarkt. Als klant heb je vandaag de keuze tussen een vast of variabel energietarief. Maar welk tarief past het best bij jouw situatie?

Beide tarieven hebben hun voor- en nadelen. Bekijk dus even waar jij precies nood aan hebt: zekerheid of kans op lagere kosten.

  • De kenmerken van een vast contract

Een vast tarief is een veilige keuze. Je beschermt jezelf namelijk tegen onzekerheid, want je zal geen last hebben van een verdere stijging van de energieprijzen of het onvoorspelbare weer. Voor een vast contract betaal je  op dit moment meer dan voor het voordeligste variabele contract, maar je bent dan wel zeker dat je een jaar lang van die vaste prijs kan genieten.

De prijspiek ligt in het verleden (eind 2022) en vandaag liggen de prijzen weer een stuk lager. Had je voor de energiecrisis een vast contract? Dan kan je er nu opnieuw één afsluiten aan een gelijkaardig tarief als toen én ook je hoge maandelijkse voorschotfactuur terugschroeven. Zo bepaal je je ideale voorschotbedrag.

  • De kenmerken van een variabel contract

Met dit tarief neem je iets meer risico, want de prijzen fluctueren voortdurend en dat voel jij ook aan je energiefactuur. Sommige jaren al wat harder dan andere, want het totaal van je variabele energieprijs wordt pas bij je jaarafrekening duidelijk. Maar komt er een prijsdaling of stabilisatie aan op de energiemarkt, dan geniet jij er sneller van mee.

Surf naar ‘Onze prijzen voor gas en elektriciteit’ voor een overzicht van alle Luminus-energietarieven. Je kan er meteen een persoonlijke prijsinschatting maken, of je nu al Luminus-klant bent of niet.