Kies ik best een vast of variabel energietarief?

Aangezien de marktprijzen van energie het afgelopen anderhalf jaar ongekende hoogtes bereikten, ben je ongetwijfeld op zoek naar manieren om je factuur te verlagen. Natuurlijk zijn er tal van manieren om minder energie te verbruiken, maar ook de keuze voor een vast of variabel tarief speelt een rol. Welke formule het best bij je verbruiksgewoonten past, hangt af van meerdere factoren. 

Vast tarief of variabel tarief: wat is het verschil?

Als je voor een vast tarief kiest, betaal je voor de volledige termijn van je energiecontract (meestal 1 jaar) – bij dezelfde energieleverancier – dezelfde prijs. De schommelingen op de markt hebben gedurende die periode geen invloed op je factuur. Dat is een voordeel als je het contract start wanneer de prijzen laag zijn, want dan behoud je dat lage tarief gedurende de looptijd van je contract. Bij de hernieuwing van je energiecontract spelen de marktprijzen van dát moment opnieuw een rol.

Bij een variabel tarief werkt het anders: op verschillende momenten in het jaar wordt je energieprijs bepaald op basis van de marktprijzen van dat moment. Als de energieprijzen sterk dalen, geniet jij van dat voordeel, maar je voelt het ook als ze sterk stijgen. Die effecten zijn echter pas merkbaar op het eind van het jaar, wanneer de afrekening komt en je maandelijkse voorschotten veranderen, en dus niet doorheen het jaar. 

  • Bij Luminus baseren we ons bij je afrekening (bij een variabel tarief) op een gemiddelde van de kwartaalprijzen die voor jou van toepassing waren in het afgelopen jaar. De tarieven voor distributie, transport en belastingen veranderen niet snel, maar zijn natuurlijk wel afhankelijk van de fluctuerende de gas- en elektriciteitsprijzen.

Een blik op de huidige marktsituatie

Het is sowieso niet eenvoudig om het overzicht te behouden in een voortdurend veranderende energiemarkt. Daarom geven we je eerst een blik op de huidige marktsituatie, zodat je goed geïnformeerd kunt kiezen voor een vast of variabel tarief.

Omwille van de stijgende energieprijzen, schroefden heel wat energieleveranciers de afgelopen maanden hun aanbod sterk terug. Volgens Testaankoop vind je op de Vlaamse en Waalse markt vandaag nog maar half zo veel elektriciteits- en gascontracten als een jaar voorheen; in Brussel zelfs nog maar een vierde. Ook zijn heel wat vaste tarieven verdwenen, om het risico voor de leveranciers zelf te verkleinen.

Bij Luminus waren we in oktober 2022 de laatste die het vaste aanbod even terugschroefden, maar sinds 1 januari 2023 laten we graag opnieuw de keuze aan onze klanten. We bieden namelijk opnieuw vaste contracten aan die meer zekerheid bieden. Zo kun jij in alle vrijheid een energietarief kiezen dat bij jouw situatie past

Wat is momenteel de beste keuze voor jou?

Beide tarieven hebben hun voor- en nadelen. Bekijk dus even waar jij precies nood aan hebt: zekerheid of kans op lagere kosten.

  • Vast tarief

Een vast tarief is een veilige keuze. Je beschermt jezelf namelijk tegen onzekerheid, want je zal geen last hebben van een verdere stijging van de energieprijzen of het onvoorspelbare voorjaarsweer. Voor die extra zekerheid betaal je op dit moment maandelijks € 15 extra in vergelijking met het voordeligste variabele contract. Je geniet dan een jaar lang van die vaste prijs op een vooroorlogs niveau.

Door de instabiele prijzen was een vast energiecontract het afgelopen jaar niet altijd de voordeligste keuze. Ondertussen liggen de prijzen weer een stuk lager. Had je voor de energiecrisis een vast contract? Dan kan je er nu opnieuw één afsluiten aan een gelijkaardig tarief als toen én ook je hoge maandelijkse voorschotfactuur terugschroeven. Zo bepaal je je ideale voorschotbedrag.

  • Variabel tarief

Met dit tarief neem je iets meer risico, want de prijzen fluctueren voortdurend en dat voel jij ook aan je energiefactuur. Sommige jaren al wat harder dan andere, want het totaal van je variabele energieprijs wordt pas bij je jaarafrekening duidelijk. Maar komt er een prijsdaling of stabilisatie aan op de energiemarkt, dan geniet jij er sneller van mee.

Surf naar ‘Onze prijzen voor gas en elektriciteit’ voor een overzicht van alle Luminus-energietarieven. Je kan er meteen een persoonlijke prijsinschatting maken, of je nu al Luminus-klant bent of niet.

Ook interessant voor jou