Wat is het verschil tussen kilowatt en kilowattuur?

Elektrische eenheden zoals kW en kWh worden voortdurend – foutief – door elkaar gebruikt. Wat betekenen ze echt? En wat moeten we ons voorstellen bij 1 watt of 1 kilowattuur? Luminus legt het helder voor je uit.

Een stukje geschiedenis

Als je als wetenschapper tot in de eeuwigheid wilt herinnerd worden, moet je zorgen dat er een meeteenheid naar je wordt vernoemd. De eenheid voor energetisch vermogen, de watt (symbool W), dankt haar naam bijvoorbeeld aan de Schotse ingenieur James Watt, een van de uitvinders van de stoommachine. Opmerkelijk: James Watt werkte met stoom, in een tijdperk waarin van elektrische stroom nog geen sprake is. Toch wordt de watt tegenwoordig vooral geassocieerd met elektrisch vermogen.

De watt vind je dan ook terug op elk huishoudelijk toestel of apparaat. Zo drukt de fabrikant het vermogen uit: de energie die nodig is om het te laten functioneren. Hoe groter het vermogen, hoe krachtiger het toestel. Bij een stofzuiger is dit bijvoorbeeld 600 watt. Bij grotere apparaten spreekt men vaak van kilowatt (kW). Eén kW komt overeen met 1.000 watt.

Vermogen vs. energieverbruik

De watt en de kilowatt worden vaak verward met de kilowattuur (kWh). Die eenheid heeft echter niks met vermogen te maken, maar wel alles met energieverbruik – dit is meteen de reden waarom je de watt en de kilowatt voornamelijk op je apparaten terugvindt, en de kilowattuur op je factuur.

Het is heel eenvoudig: 1 kWh komt overeen met het verbruik van een elektrisch toestel van 1000 watt gedurende één uur. Om het verbruik van een toestel te kennen moet je dus alleen maar de gebruiksduur vermenigvuldigen met het vermogen. Om van watt(uur) naar kilowatt(uur) te gaan moet je gewoon delen door 1.000.

Enkele voorbeelden van kilowatt en kilowattuur

Met deze rekenregels kun je eenvoudig het verbruik gedurende een welbepaalde periode van je huishoudelijke toestellen berekenen. Ter illustratie: 1 kWh is gelijk aan het verbruik van:

–  je wekkerradio gedurende vier dagen (een radio van 10 watt die continu opstaat)

–  een led-lamp die gedurende vijf dagen continu brandt (een lampje van 6 tot 8 watt)

–  een stofzuiger die twee uur lang opstaat (een stofzuiger van 500 watt)

–  het opladen van een smartphone gedurende een half jaar

–  een lichte grasmaaier gedurende een klein uur (een maaier van 1.200 watt)

Een doorsneegezin in België verbruikt jaarlijks zo’n 3.500 kilowattuur aan elektriciteit. Heb jij (binnenkort) een digitale meter en wil jij weten hoeveel je precies verbruikt in kWh, in euro én zelfs in real time ? Dat kan met EnergyControl Monitor van Luminus.