Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor dakisolatie?

Dakisolatie is waarschijnlijk een van de meest rendabele energiebesparende ingrepen. Op twintig jaar tijd kan een goed geïsoleerd dak je zelfs meer dan 5.000 euro netto opbrengen. Maar welk type isolatiemateriaal levert je nu het meeste op? In deze uitgebreide blogpost overlopen we de verschillende materialen en technieken om je dak te isoleren en hun voor- en nadelen.

Er is een ruim aanbod aan dakisolatiematerialen, elk met hun eigen karakteristieken. Algemeen zijn ze onder te verdelen in drie categorieën: minerale wol, kunststof materialen en ecologische materialen.

1. Minerale wol

Glaswol en rotswol zijn de meest gebruikte isolatiematerialen voor hellende daken. Ze bieden dan ook heel wat voordelen:

  • Eenvoudig te verwerken
  • Goede thermische isolatiecapaciteiten
  • Relatief goedkoop
  • Beste prijs-kwaliteitverhouding
  • Akoestisch isolerend

Glaswol

Eigenschappen

Glaswol in de vorm van dekens is uiterst geschikt voor het isoleren van hellende daken. Omdat glaswol makkelijk samendrukbaar is, kan het makkelijk tussen de kepers van het dak geplaatst worden. Naast de uitstekende thermische isolatiecapaciteiten heeft glaswol ook goede brand-, schimmel- en geluidswerende eigenschappen.

Als je met glaswol gaat werken, is het dragen van handschoenen en een stofmasker aangewezen. De vezels kunnen immers irritatie veroorzaken aan je huid en longen.

Prijs

Dekens uit glaswol zijn verkrijgbaar aan 5 à 6 euro per vierkante meter. Daarmee is het een vrij goedkoop product. Uiteraard moeten hierbij ook nog de plaatsingskosten gerekend worden.

Verwerking

Glaswol is verkrijgbaar in rollen (dekens) of als plaatmateriaal in verschillende diktes. Het wordt steeds tussen twee dakkepers geplaatst. Je snijdt de rollen of platen best iets breder uit dan de ruimte tussen de kepers. Zo wordt het materiaal goed geklemd en sluiten de verschillende stroken goed aan, waardoor openingen vermeden worden.

Glaswol wordt niet rechtstreeks onder de dakpannen geplaatst. Is er nog geen onderdak aanwezig, dan moet dit eerst voorzien worden.

Naast de glaswoldekens en -platen wordt er soms ook gebruik gemaakt van gespoten glaswol. Het materiaal wordt dan in het dakgebinte geblazen. De fijne structuur van de inblaaswol zorgt ervoor dat de ruimte tussen het dak en het dampscherm optimaal wordt opgevuld. Hierdoor worden koudebruggen vermeden, wat zorgt voor zeer goede energieprestaties van het dak.

Rotswol

Eigenschappen

Rotswol heeft quasi dezelfde positieve eigenschappen als glaswol. Op vlak van akoestische isolatie scoort rotswol zelfs nog beter.

Prijs

Rotswol is iets duurder dan glaswol, zo’n tien procent, maar blijft een relatief goedkoop isolatiemateriaal.

Verwerking

Rotswoldekens en -platen worden net zoals glaswol tussen de kepers van hellende daken geklemd.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor dakisolatie?2. Kunststof isolatiematerialen

De meeste kunststof materialen zoals PIR, PUR, EPS en XPS zijn chemische (hard)schuimen. Deze lichte materialen hebben uitstekende isolerende eigenschappen en zijn ongevoelig voor vocht. Vaak worden deze kunststof materialen gebruikt als isolatieplaten voor platte daken of in vochtige ruimtes. Ook voor hellende daken waar geen onderdak aanwezig is of waar moeilijk met een dampscherm gewerkt kan worden, zijn deze kunststof platen een goede keuze.

PIR-isolatieplaten

Eigenschappen

Voor het isoleren van platte daken zijn isolatieplaten uit PIR (polyisocyanuraat) ideaal. Naast hun ongevoeligheid voor vocht en goede isolatiecapaciteiten zijn ze drukbestendig. Je kan dus zonder problemen op het dak blijven lopen, tijdens en na de werken. PIR is bovendien brandwerend en doordat het erg licht is, ook eenvoudig te verwerken.

De nieuwste PIR-isolatieplaten isoleren een stuk beter dan glaswol, rotswol, PUR (polyurethaan) en XPS (geëxtrudeerd polystyreen). Hierdoor kan je met minder ruimteverlies isoleren, wat erg handig is bij lage zolderruimtes en platte daken. Ook als je je dak aan de binnen- of buitenzijde wil isoleren, zijn PIR-platen een goede keuze.

Het grote nadeel van PIR is dat het niet biologisch afbreekbaar is.

Prijs

Om vandaag aan de isolatienormen te voldoen, worden meestal PIR-platen van 12 cm gebruikt. Die kosten ongeveer 40 euro per vierkante meter. Om een dak te laten isoleren met PIR-platen van 6 cm dik betaal je ongeveer 25 euro per vierkante meter, plaatsing inbegrepen. Kies je voor PIR-isolatieplaten van 8 cm, dan is dat ongeveer 30 euro per vierkante meter.

Verwerking

PIR-isolatieplaten zijn hard en niet samendrukbaar. Het is dan ook niet aan te raden om de platen tussen de kepers aan te brengen, omdat je ze dan exact op maat moet snijden. Bij hellende daken worden PIR-platen onder de spanten of onder een houten structuur aangebracht. Kieren worden opgevuld met isolatieschuim om koudebruggen te vermijden.

Vanwege hun hoge densiteit en beloopbaarheid worden PIR-platen meestal gebruikt voor de isolatie van platte daken. Je vindt ook PIR-platen die bekleed zijn met bitumen. Deze kunnen bovenop een plat dak of net onder de roofing worden aangebracht.

Wanneer je de naden goed afdicht, is een extra dampscherm niet nodig, omdat PIR haast geen vocht opneemt.

PUR-spuitisolatie

Eigenschappen

PUR (polyurethaan)-hardschuim wordt gebruikt voor de isolatie van hellende daken, platte duiken en vloerisolatie. Het gespoten PUR-schuim sluit perfect aan waardoor er geen koudebruggen ontstaan en warmteverlies beperkt wordt. Gespoten PUR heeft betere isolatiewaarden dan bijvoorbeeld gespoten glaswol.

Op vlak van isolatiecapaciteiten is PUR-spuiten tegen een hellend dak een goede oplossing. Naar kwaliteit van het binnenklimaat en met het oog op de lange termijn is het echter af te raden. Doordat het hout van de dakstructuur niet meer kan drogen, bestaat de kans op rotting. Bovendien wordt de renovatie van een dak dat opgevuld is met PUR-schuim, en meer bepaald de afbraak ervan, erg duur.

PUR-schuim bevat schadelijke stoffen, dus aangepaste werkkledij, een mondmasker en voldoende verluchting zijn onontbeerlijk tijdens het spuiten. Eens het PUR-schuim hard is, is het volkomen onschadelijk.

Prijs

Algemeen geldt: hoe makkelijker de ruimte te bereiken is, hoe minder je zal betalen. Voorts bepalen de oppervlakte en de gewenste dikte de prijs van de werken. Reken op een gemiddelde prijs van 15 tot 30 euro per vierkante meter.

Verwerking

Om je dak te laten isoleren met PUR-schuim kan je terecht bij gespecialiseerde isolatiebedrijven. Dankzij de snelle droogtijd van PUR gaat het spuiten erg snel. Hierdoor is de totaalprijs van je isolatieproject vaak lager dan bij isolatieplaten of -dekens. Vooral als het dak veel hoeken en leidingen bevat, is deze isolatiemethode een slimme keuze.

Een extra voordeel is dat het spuiten van PUR-schuim nagenoeg geen afval oplevert.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor dakisolatie?

3. Ecologische dakisolatie

Voor de ecologische bouwer bestaan er ook heel wat milieuvriendelijke isolatie-alternatieven, zoals schapenwol, houtwol, hennep, kurk en papiervlokken. Al deze materialen slaan warmte goed op, met een positief effect op het binnenklimaat.

Schapenwol en houtwol

Schapenwol en houtwol hebben een hoge warmteopslag en zijn vochtregulerend. Ze bevatten bovendien geen schadelijke stoffen. Meer nog, schapenwol heeft zelfs luchtzuiverende eigenschappen. Schapenwol en houtwol zijn echter niet de goedkoopste isolatiematerialen. Je moet rekening houden met een aankoopprijs van 20 tot 25 euro per vierkante meter.

Papiervlokken

Cellulose-isolatie wordt gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Op vlak van isolatiecapaciteit doen papiervlokken niet onder voor glaswol en rotswol. Cellulose-isolatie is echter niet toe te passen in vochtige ruimtes. Met een gemiddelde prijs tussen 14 en 20 euro per vierkante meter is cellulose-isolatie een stuk goedkoper dan schapenwol en houtwol.

Hennep

De sterke houtachtige vezels van de hennepplant lenen zich uitstekend voor de verwerking in ecologische dakisolatie. Net zoals rotswol en glaswol wordt hennep in dekenvorm gebruikt als isolatiemateriaal tussen de kepers. In vochtige ruimtes is hennep geen goed idee. De prijs van hennep isolatierollen is vergelijkbaar met die van papiervlokken, ergens tussen de 15 en 20 euro.

Kurk

Kurk is een volledig natuurlijk product met uitstekende isolerende eigenschappen, zowel op thermisch als op akoestisch vlak. Daarnaast is het ook erg vochtbestendig. Het wordt in korrelvorm en als plaatmateriaal verwerkt voor isolatie van vooral platte daken. Het grootste nadeel van kurk is de prijs. Met een gemiddelde prijs tussen 30 en 40 euro per vierkante meter is kurk het duurste ecologische isolatiemateriaal.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor dakisolatie?

Conclusie

De keuze voor het beste dakisolatiemateriaal hangt af van je daktype, de locatie van het isolatiemateriaal, je budget en je voorkeur.

Als je veel belang hecht aan ecologisch bouwen, is schapenwol misschien een goede keuze voor het isoleren van je hellend dak. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor een aanzienlijk investeringsbudget moet vrijmaken.

Ben je op zoek naar een goedkope maar effectieve manier om je dak te isoleren? Ga dan voor glaswol of steenwol. Je kiest dan voor een goed prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien kan je de glaswol- en steenwolrollen gemakkelijk zelf plaatsen.

Voor de isolatie van een plat dak of een hellend dak aan de buitenzijde kies je best voor PIR-isolatieplaten, al of niet voorzien van een bitumenlaag

Hoewel PUR-schuim de beste isolatiecapaciteiten kan voorleggen, is het niet aan te raden als dakisolatie. Technisch gezien is het mogelijk, maar het rottingsgevaar en de hoge renovatiekosten maken van PUR-schuim een ongunstige keuze.BewarenBewaren

Ook interessant voor jou