10 eenvoudige tips om energie te besparen in huis

Zonnepanelen, een warmtekrachtkoppeling of dak- of muurisolatie vergen een aanzienlijke investering. Maar met gezond verstand bespaar je ook al heel wat energie. Zet de verwarming lager voor je in bed kruipt, laat de koelkast niet op de hoogste stand draaien en trek thuis al eens warme sokken aan. Andere ingrepen lijken op het eerste gezicht verrassend, maar kunnen samen een groot verschil maken.

Verwarming

De verwarming neemt een grote hap uit jouw energiebudget. Daarom beginnen we met enkele tips die jouw energieverbruik kunnen verminderen op vlak van verwarming.

  1. Leg niets op de radiatoren! Dient jouw radiator regelmatig om handdoeken of natte was op te drogen? Koop dan gauw een droogrek. Bedekte radiatoren verliezen immers tien procent van hun efficiëntie.
  1. Schakel de verwarmingsketel uit bij lange afwezigheid of in de zomer. Een ketel in waakstand verliest jaarlijks tot 250 m3 gas.
  1. Maak ook zonder zonnepanelen gebruik van zonne-energie. Doe de gordijnen open wanneer de zon schijnt om je huis maximaal natuurlijk op te warmen. Natuurlijk licht is ook beter voor het menselijk oog.

Isolatie

Niets gaat boven een goed geïsoleerde woning. Maar met deze eenvoudige ingrepen kan je ook al een verschil maken.

  1. Vermijd tocht. Dicht al te grote spleten of gaten met rubberen of synthetische oplossingen uit de doe-het-zelfwinkel. Vergeet daarbij niet dat isolatie steeds hand in hand gaat met ventilatie.
  1. Bevestig aluminiumfolie tussen de muren en de radiatoren. Zo gaat de warmte niet meteen verloren in de buitenmuur, maar wordt ze gereflecteerd in de op te warmen ruimte. Een laag piepschuim achter de aluminium zorgt voor extra isolatie.

Huishoudtoestellen

We gebruiken ze dagelijks en staan vaak niet stil bij de elektriciteit die ze verbruiken. Misschien kunnen deze tips je inspireren om bewuster met elektrische toestellen om te gaan.

  1. Kies zuinige huishoudtoestellen. Gebruik daarbij het energielabel als leidraad. Wasmachines, broodroosters of waterboilers: je vindt ze vandaag allemaal in de winkel met een energielabel met groene, gele en rode pijlen. Geef de voorkeur aan de ‘groene’ toestellen uit de energieklasses A tot A+++.
  1. Gebruik de grote verbruikers, zoals de koelkast, de vaatwasser en de wasmachine, op een intelligente manier. Vermijd bijvoorbeeld om de koelkast in de buurt van een warmtebron te installeren, vul hem niet onnodig en houd de temperatuur op minimum 4 graden voor de koelkast en op -18 voor de diepvries.
  1. Koop een stekkerblok met schakelaar. Zelfs als lampen uit zijn of opladers niet aangesloten zijn, verbruiken ze nog een kleine hoeveelheid energie. Wie de gewoonte heeft de opladers in het stopcontact te laten zitten, doet voordeel met een stekkerblok met schakelaar. Op voorwaarde dat je ze dan ook telkens uitschakelt natuurlijk.
  1. Gebruik spaarlampen of ledlampen. Die zijn misschien iets duurder, maar vergis je niet: ze gaan een pak langer mee, waardoor je op het einde van de rit een pak geld bespaart. Spaarlampen hebben opwarmtijd nodig en zijn dus minder geschikt voor plaatsen waar het licht kort aan en uit moet.
  1. Ook een televisiescherm is een energievreter. Wie voor een zuinig lcd-toestel kiest, bespaart meer dan 60 procent in vergelijking met een klassieke beeldbuis.

Zin om nog meer energietips te ontdekken? Lees ook ons artikel: 30 eenvoudige tips voor een energiezuiniger leven.

Ook interessant voor jou