10 eenvoudige tips om energie te besparen in huis

Bespaartips voor energie zijn altijd mooi meegenomen, maar sinds de energiecrisis staat minder verbruiken echt op onze radar. Zonnepanelen, een warmtekrachtkoppeling en isolatiewerken leveren een grote besparing, maar ze vergen ook een aanzienlijke investering. Met gezond verstand bespaar je echter ook al heel wat energie. Energie besparen in huis wordt makkelijk met deze 10 tips.

Besparen op verwarming

De verwarming neemt een grote hap uit jouw energiebudget. Daarom beginnen we met enkele tips om makkelijk te besparen op verwarming.

  • Dient jouw radiator regelmatig om handdoeken of natte was op te drogen? Koop dan gauw een droogrek. Bedekte radiatoren verliezen immers 10% van hun efficiëntie.
  • Ga je binnenkort een week of meer op reis? Schakel de verwarmingsketel dan uit zo lang je weg bent. Ook in de zomer hoeft je verwarmingsketel eigenlijk niet aan te staan. Een ketel in waakstand verliest jaarlijks tot 250 m³ gas en helpt je dus allesbehalve besparen op verwarming.
  • Vergeet ook het onderhoud van je cv-ketel niet: een goed werkende verwarmingsketel verbruikt een pak minder energie. Lees er meer over in dit artikel.
  • Ook zonder zonnepanelen helpt zonne-energie je energie besparen in huis. Doe de gordijnen open wanneer de zon schijnt om je huis maximaal natuurlijk op te warmen. Natuurlijk licht is ook beter voor het menselijk oog, waardoor je minder lampen moet aansteken.

Energie besparen met doe-het-zelfisolatie

Niets gaat boven een goed geïsoleerde woning. Dat is de manier bij uitstek om te besparen op verwarming. Maar met deze eenvoudige ingrepen kan je ook al een verschil maken.

  • Vermijd tocht. Dicht al te grote spleten of gaten met rubberen of synthetische oplossingen uit de doe-het-zelfwinkel. Vergeet daarbij niet dat isolatie steeds hand in hand gaat met ventilatie.
  • Bevestig aluminiumfolie tussen de muren en de radiatoren. Zo gaat de warmte niet meteen verloren in de buitenmuur, maar wordt ze gereflecteerd in de op te warmen ruimte. Een laag piepschuim achter het aluminium zorgt voor extra isolatie.

Ga je graag nog een stap verder met uitgebreidere isolatiewerken, maar weet je niet waar te beginnen? In ons gratis e-book lees je alles wat je moet weten over isolatie.

Energie besparen door slim gebruik van je huishoudtoestellen

Bij energie besparen denken we vaak meteen aan besparen op verwarming, maar we staan niet altijd stil bij de kleinere energievreters in huis. De elektrische toestellen die we dagelijks gebruiken, verbruiken vaak meer dan we denken. Met deze tips spring je er wat bewuster mee om.

  • Is een van je toestellen aan vervanging toe? Kies dan voor een zuinig nieuw model. Het energielabel leidt je naar de kleinere verbruikers: geef de voorkeur aan de ‘groene’ toestellen uit de energieklassen A tot A+++. Denk bijvoorbeeld aan een zuinige lcd-tv: die verbruikt tot 60% minder dan de klassieke beeldbuis.
  • Gebruik de grote verbruikers, zoals de koelkast, de vaatwasser en de wasmachine, op een intelligente manier. Vermijd bijvoorbeeld om de koelkast in de buurt van een warmtebron te installeren, vul hem niet onnodig en houd de temperatuur op minimum 4 graden voor de koelkast en op -18 voor de diepvries.
  • Let op dat je niet te veel toestellen tegelijk inschakelt, want sinds de introductie van het capaciteitstarief kan je zo wel eens kostelijke verbruikspieken creëren. Vooral apparaten die warmte produceren zoals een waterkoker, de oven en het fornuis gebruik je beter niet op hetzelfde moment.
  • Een elektrisch toestel dat niet aanstaat, maar wel nog in het stopcontact zit, verbruikt nog steeds een beetje energie. Koop daarom een stekkerblok met schakelaar: met één druk op de knop zet je alle toestellen uit die daarop zijn aangesloten.
  • Gebruik spaarlampen of ledlampen. Die zijn misschien iets duurder, maar vergis je niet: ze gaan een pak langer mee. Daardoor zijn ze een van de makkelijkste manieren om energie te besparen in huis.

Energie besparen is dus makkelijker dan het lijkt en alle beetjes helpen. Ben je toch klaar voor het grotere werk? Denk dan eens aan isoleren, plaats zonnepanelen of vervang je oude cv-ketel met een duurzame warmtepomp.