Alternatieve bronnen van energie: een rendabele investering?

Zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp… er bestaan vandaag heel wat systemen die gebruik maken van duurzame energiebronnen. Dat maakt kiezen moeilijk. Wij helpen je graag bij jouw zoektocht naar het beste systeem voor het gebruik van hernieuwbare energie voor jouw woning en tonen aan hoe rendabel deze investeringen zijn.

Steeds meer mensen zijn overtuigd van de voordelen van hernieuwbare energiebronnen. Fabrikanten spelen hier graag op in en er zijn dan ook heel wat verschillende systemen op de markt waarmee je jouw ecologische voetafdruk kan verminderen. Maar hoe vind je nu de beste duurzame energiebron voor jouw eigen woning? Wij geven je een overzicht van de drie meest populaire systemen.

De voordelen van hernieuwbare energiebronnen

Kiezen voor een duurzame energiebron (zoals zon, wind of aardwarmte) voor jouw woning heeft heel wat voordelen:

  • Er is geen luchtvervuiling.
  • Je hebt een lage CO2-uitstoot.
  • Hernieuwbare energie is onuitputtelijk.
  • Je bespaart op jouw energiefactuur.
  • Je geniet van verschillende premies van de overheid, jouw netbeheerder en/of jouw stad of gemeente.

Een installatie die energie haalt uit een hernieuwbare bron is in aankoop en stuk duurder dan een conventionele installatie. Op lange termijn is de keuze voor hernieuwbare energie echter altijd de meest rendabele. Bovendien boekt ook het milieu er een flinke winst mee.

Hernieuwbare energiebron verplicht bij nieuwbouw?

In Vlaanderen moet elk nieuw woongebouw volgens de EPB-eisen ((Energieprestaties en Binnenklimaat) verplicht voorzien worden van een hernieuwbaar energiesysteem of 10% onder het dan geldende E-peil duiken. In de andere landsdelen geldt deze verplichting (nog) niet. Sowieso heeft het gebruik van een duurzame energiebron een positieve invloed op het E-peil van jouw woning. Dus ook in het Waals Gewest en het Brussel Hoofdstedelijk Gewest helpt de keuze voor een hernieuwbare energiebron om aan de wettelijke eisen te voldoen.

Hernieuwbare energie

Verschillende hernieuwbare energiebronnen

  1. FOTOVOLTAISCHE ZONNEPANELEN

Werking en voordelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen of PV-cellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Het systeem bestaat uit meerdere zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Via een omvormer wordt de stroom die de zonnepanelen leveren omgezet in wisselstroom van het juiste voltage.

Zonnepanelen zijn schoon, stil en duurzaam. Zonnepanelen produceren tijdens hun leven veel meer schone energie dan er fossiele energie nodig is om de installaties te maken. Bij zonnepanelen is de productie-uitstoot na 3 jaar al goedgemaakt, daarna leveren ze alleen nog maar milieuwinst op.

Zonnepanelen erg populair

Vooral door de voordelige subsidieregeling uit het verleden zijn zonnepanelen erg goed vertegenwoordigd in Vlaanderen. De totale Vlaamse opbrengst aan energie uit de zon is 164,9 kiloWattpiek per vierkante kilometer, voortgebracht door onder meer 250.000 privé-installaties. In totaal leveren zonnepanelen in België zo’n 105,8 kWp per vierkante kilometer op. De prijs van een PV-installatie is sinds het afschaffen van de subsidies echter drastisch gedaald, wat maakt dat zonnepanelen nog steeds een erg goede investering zijn.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen?

Hoewel de aantrekkelijke subsidieregelingen jaar na jaar zijn afgebouwd, blijft de aanschaf van zonnepanelen een rendabele investering. De gemiddeld terugverdientijd van zonnepanelen ligt momenteel op 8 tot 10 jaar. Bereken zelf de jaarlijkse besparing en de terugverdientijd van jouw zonnepanelen via deze link.

De dalende prijzen van zonnepanelen maken zonnepanelen steeds aantrekkelijker. Bovendien verwacht men in de toekomst een verdere stijging van de elektriciteitsprijs, waardoor zonnepanelen nog meer zullen opbrengen.

Het plaatsen van zonnepanelen op de meeste daken mogelijk. Uiteraard moet jouw dak de juiste ligging hebben en moet er voldoende zonopbrengst zijn. Valt er geregeld schaduw op jouw dak, dan zijn PV-panelen niet de beste optie.

Lees ook ons artikel: Een antwoord op de 5 meest gestelde vragen over zonnepanelen

Zonnepanelen
  1. ZONNEBOILER

Werking en voordelen

Ook een zonneboiler gebruikt de zon als duurzame energiebron. De instraling van de zon verwarmt de vloeistof in de thermische zonnepanelen (= zonnecollectoren). De opgewarmde vloeistof geeft zijn warmte af aan het leidingwater dat naverwarmd wordt door een geiser, warmtepomp of cv-ketel. Zo bespaar je op de energie voor de productie van warm water.

Een zonneboiler heeft gelijkaardige voordelen als PV-panelen. Een groot verschil is dat je bij een zonneboiler slechts 3 tot 4 m² dakoppervlakte nodig hebt, een tiende van wat fotovoltaïsche zonnepanelen innemen. Bovendien hebben zonnecollectoren minder last van schaduw.

Hoe rendabel is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je bijna de helft besparen op de productie van warm water. De gemiddelde zonneboiler voor een doorsneegezin kost 4000 à 5000 euro. Dit is betrekkelijk goedkoop in vergelijking met andere duurzame energiesystemen.

Voor de berekening van de terugverdientijd dien je rekening te houden met heel wat factoren, zoals de kostprijs, het verbruik, de premies en tal van zaken die invloed hebben op het rendement van de installatie. De terugverdientijd ligt daardoor ergens tussen 10 en 50 jaar. Bereken zelf de jaarlijkse besparing en de terugverdientijd van jouw zonneboiler op http://www.energiesparen.be.

Zonneboiler
  1. WARMTEPOMP

Werking en voordelen

Een warmtepomp kan laagwaardige warmte, die ze onttrekt uit een koude bron (bodem, grondwater, buiten- of afvoerlucht), omzetten in bruikbare warmte tot 60°C. De overdracht van warmte tussen de koude en warme bron gebeurt via koelvloeistof die al bij lage temperaturen verdampt. Een compressor perst de damp van de koelvloeistof samen totdat die een hogere temperatuur heeft dan de warme bron. Via een condensor geeft de koelvloeistof haar warmte af aan de verwarmingsinstallatie.

Omdat de geproduceerde warmte een relatief lage temperatuur heeft, wordt een warmtepomp best gecombineerd met een verwarmingssysteem op lage temperatuur. Een warmtepomp kan ook gebruikt worden voor sanitair warm water.

Hoe rendabel is een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft maar voor een kwart van haar verbruik elektriciteit nodig. Het is dus een duurzaam en economisch alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie. De kostprijs van een warmtepomp is afhankelijk van het soort warmtepomp. Voor een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp ben je gemiddeld 4.000 tot 7.000 euro kwijt. Deze kosten verdien je terug op een periode van tien tot vijftien jaar. De kostprijs voor een geothermische warmtepomp begint gewoonlijk pas bij 15.000 euro, waardoor de terugverdientijd ook langer is. Daartegenover staat dat het rendement van geothermische warmtepompen het grootst is.

BewarenBewaren

Ook interessant voor jou