Coöperant Malou: “Investeren in windturbines is kiezen voor de toekomst”

De kinderen en kleinkinderen een mooie toekomst geven, dat kan alleen maar door de opwarming van de aarde tegen te gaan. Die boodschap heeft Luminus goed begrepen. Daarom zetten we al jaar en dag in op groene energie, onder andere door te investeren in windturbines. Ons turbinepark telt vandaag al 270 exemplaren. Met onze coöperatieve vennootschappen kan iedereen zijn steentje bijdragen door te investeren in lokale hernieuwbare energieprojecten. Malou, een vrouw met een hart voor het milieu, stapte drie jaar geleden zelf in de coöperatie. Ze vertelt waarom investeren in windturbines zo’n goede beslissing was.

Hoe heb je de coöperatie (toen Wind Together) leren kennen?

Malou: “Op televisie zag ik een reclamespot over de coöperatie van Luminus, en dat sprak me meteen aan. Het was een kans om deel te nemen aan een groen initiatief, waarbij het milieu op de eerste plaats staat. Dat vind ik belangrijk.”

Wat heeft je overtuigd om in te stappen in de coöperatieve?

Malou: “Ik ga er niet om liegen: het interessante rendement, en het feit dat de aandelen ook niet duur zijn. Zelf ben ik trouwens al jaren klant bij Luminus en ik heb nog altijd veel vertrouwen in het bedrijf. Ik ben voorstander voor de bouw van windturbines. En als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen, waarom dan niet?”

Hoeveel heb je geïnvesteerd?

Malou: “In het begin was ik toch een beetje bang, omdat het totaal nieuw voor me was. Daarom ben ik voorzichtig geweest. Ik heb eerst maar een paar aandelen gekocht, in totaal voor 625 euro. Maar na de eerste aandeelhoudersvergadering had ik al meteen spijt dat ik er niet meer had gekocht. Intussen heb ik voor 3.000 euro geïnvesteerd. Mijn echtgenoot, mijn zoon en mijn papa hebben ook elk voor 3.000 euro aandelen gekocht.”

Heb je nog andere investeringsprojecten overwogen?

Malou: “Nee. Investeren in aandelen op de beurs is niet aan mij besteed. Dat moet je op de voet volgen, want daar zijn de ene dag je aandelen een bom geld waard, en de andere dag weer helemaal niets. De kans dat je plots alles kwijt bent, bestaat. Ook een coöperatie die investeert in hernieuwbare energie is op zich natuurlijk een belegging en dus niet zonder risico. Maar er zijn wel heel wat maatregelen genomen om die risico’s te beperken. Bovendien is er nog een fiscaal voordeel. En ik zie het zelf niet zozeer als een financiële belegging, maar eerder als een hoop mensen die centen bij elkaar leggen om te investeren in windturbines.”

Ben je thuis bewust bezig met energie? Wek je bijvoorbeeld zelf energie op, of investeer je in energiebesparende maatregelen?

Malou: “Absoluut, soms tot het fanatieke toe. Ons huis is heel goed geïsoleerd en op het dak liggen ook zonnepanelen. En we hebben een warmtepomp om het water van het zwembad zo ecologisch mogelijk te verwarmen. Bovendien rij ik rond in een elektrische wagen. Maar niet alleen op het vlak van energie doen we ons best. Afval sorteren vind ik even belangrijk, net als plastic verpakkingen vermijden. Ik weet heel goed dat ik in mijn eentje het verschil niet kan maken, maar als iedereen een kleine inspanning levert, dan komen we al een heel eind verder.”

Wat zijn de troeven volgens jou?

Malou: “Het rendement is misschien wel de grootste troef. Maar de algemene vergaderingen zijn ook heel interessant. Je leert er gelijkgestemde zielen kennen. Intussen zijn die vergaderingen echte gezinsuitstapjes geworden, nu mijn man, mijn zoon en mijn vader ook mee op de kar zijn gesprongen. Het is leerrijk, en plezant. Meer moet dat niet zijn, toch?”

Luminus is al jaar en dag dé nummer één op vlak van windenergie (en waterkracht). We hebben maar liefst 270 windturbines en 7 waterkrachtcentrales, die samen meer dan 440.000 gezinnen van stroom voorzien. En daar doen we graag nog een schepje bovenop! Tegen 2027 plannen we onze capaciteit uit te breiden met 1.000 MW. En van die groene initiatieven kan je dus zelf meegenieten.