Onze aandacht voor mens, maatschappij en milieu

Duurzaam ondernemen is een must. Ook voor Luminus is het een belangrijke pijler in de bedrijfsstrategie. Net daarom kiezen we resoluut voor duurzaam ondernemerschap met een permanente aandacht voor mens, maatschappij én milieu. In dit artikel sommen we graag op hoé we dat precies doen. Met kleine en grote effecten. 

We hebben maar één aardbol. Het is dus ontzettend belangrijk om die te koesteren en zoveel mogelijk moeite te doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. En dat kan op tig verschillende manieren. Daarnaast willen we ook de diversiteit van onze maatschappij omarmen en een fijne werkgever zijn. Een greep uit onze inspanningen…

Belgische leider in windenergie op land

Duurzaamheid is uiteraard gelinkt aan investeren in hernieuwbare energie. Dat doen we al jaren. Iedereen kan beloftes maken, maar bij Luminus verkiezen we om onze ethische, ecologische en economische engagementen te staven met cijfers. Wat blijkt? Onze investeringen in windenergie lonen. Met 189 windmolens zijn we nog altijd leider in windenergie op land. Jaarlijks kunnen we dankzij windenergie zo’n 248.000 gezinnen van elektriciteit voorzien. En elk jaar bouwen we windturbines bij, vaak zelfs via coöperatieven zoals Wind Together. Kwestie van ook burgers te betrekken bij de ontwikkeling van hernieuwbare energie in hun omgeving.

EDF Luminus verbindt zich eigenlijk al enkele jaren aan verschillende doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Zo waren we in 2015 een van de eerste organisaties die de 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties ondertekenden.

Deze doelstellingen zetten we natuurlijk ook om in de praktijk. Zo hebben we tussen 2015 en 2018 maar liefst 600 miljoen euro in hernieuwbare energie en energie-efficiëntiediensten geïnvesteerd. De voorbije drie jaar is ons windmolenpark meer dan verdubbeld in vermogen. Naast windenergie geloven we ook ontzettend hard in zonne-energie. Net daarom hebben we ervoor gekozen om een aparte poot op te richten. Luminus-klanten kunnen in een handomdraai een offerte aanvragen voor een zonnepaneleninstallatie. Met of zonder batterijoplossing.

Luminus social concern

Ook nummer één op het vlak van waterkracht

Onze 7 waterkrachtcentrales leveren – net zoals onze windturbines – 100% groene en 100% Belgische energie. Als nummer één op gebied van hydro-elektriciteit voorzien we jaarlijks zo’n 60.000 Belgische gezinnen van stroom. Om het rendement zo hoog mogelijk te houden, renoveren en moderniseren we de turbines regelmatig. Wie zelf ook een steentje wil bijdragen aan het milieu, kiest daarom voor het tarief #BeGreenFix. Op die manier ben je zeker van elektriciteit uit Belgische hernieuwbare energiebronnen. Helemaal straf is dat je een vaste prijs krijgt gedurende één jaar. Vanaf het tweede jaar belonen we je met een getrouwheidskorting van 2%. Opnieuw een manier om ecologie te stimuleren.

Een uitdaging voor de toekomst

Jammer genoeg is het nog niet mogelijk om volledig gebruik te maken van energie die 100% uit hernieuwbare en Belgische bronnen komt. Ons land beschikt op dit moment nog maar over een beperkt potentieel van hernieuwbare energiebronnen, en onze bedrijven en particulieren verbruiken veel energie. Dit is een uitdaging voor de toekomst die we graag willen aangaan: de uitdaging van de energietransitie.

Digitale facturen aan de macht

Een andere manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen is de overstap naar digitale facturen. We promoten dat al enkele jaren om papierverbruik van zowel onze klanten als onszelf te verminderen. In december 2016 werd 59% van de maandelijkse rekeningen digitaal afgeleverd. Op dit moment, in september 2018, kiest 66,5% van onze klanten voor elektronische facturatie. En volgend jaar willen we dat cijfer nóg hoger zien.

Luminus engagement

Uitzonderlijk maatschappelijk engagement

EcoVadis, een onafhankelijk evaluatieplatform dat milieu- en maatschappelijke prestaties van bedrijven probeert te verbeteren, beoordeelt jaarlijks 35.000 ondernemingen. De gemiddelde score in hun ratingsysteem bedraagt 42,5/100. Luminus kreeg een ‘Uitzonderlijk’ label voor haar score van 85/100. Dubbel zoveel als het gemiddelde en nog maar eens 4 punten hoger dan vorig jaar!

Het hoge cijfer is voornamelijk te wijten aan de gestructureerde aanpak op vlak van duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen. In vergelijking met twee jaar geleden heeft Luminus vooral prestatiewinsten geboekt op vlak van milieu. Onder andere door de grote investeringen in hernieuwbare energie. Op het vlak van maatschappelijke praktijken zijn er uitstekende resultaten inzake gezondheid, veiligheid en diversiteit. Zo valt er bijvoorbeeld al drie jaar lang geen enkel arbeidsongeval met werkverlet te betreuren.

En er is meer…

We doen er alles aan om elk jaar opnieuw vooruitgang te boeken op vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast stimuleren we ook onze klanten om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Onder andere door groene energieoplossingen aan te reiken, digitale facturen te promoten en EXTRAS!-kortingen te voorzien. Want ook jouw bijdrage – hoe klein of groot ook – helpt.

 

Ook interessant voor jou