Van kleine aanpassingen aan je dagelijkse routine tot ingrijpende verbouwingswerken. Duurzaam omgaan met energie is hip, maar ook noodzakelijk. Je doet het bovendien niet alleen om te besparen, maar ook om mee te helpen aan een gezond leefmilieu. Ben ik goed bezig? Welke maatregelen hebben effect? Wat kan ik zelf doen? We geven je heel wat ideeën om over na te denken en vooral om zelf mee aan de slag te gaan!
Slim verwarmen
Je verwarming is op jaarbasis de grootste slokop van je energiefactuur. Je kan wel op een aantal zaken letten. Deze aandachtspunten kunnen het verschil maken:
- Stel je systeem bij, afhankelijk van de seizoenen. De temperatuur van je boiler mag in de zomer gerust een paar graden minder.
- Zet de thermostaat een uur voor je gaat slapen in nachtstand of kies voor een slimme thermostaat die dat voor jou doet.
- Heb je radiatoren? Plaats dan radiatorfolie zodat de warmte niet via de muur verloren gaat.
- Isoleer verwarmingsbuizen in ruimtes die niet verwarmd moeten worden.
- Verwarm enkel waar nodig door thermostatische kranen te gebruiken.
Overal ledlampen
Kies voor eens en voor altijd voor energiezuinige ledlampen. Uit berekeningen blijkt dat je je investering binnen 2 jaar terugverdient en jaarlijks tientallen euro’s bespaart. Ledlampen besparen namelijk 85% ten opzichte van halogeen- en gloeilampen en gaan veel langer mee.
Ben je klant bij Luminus? Dan geniet je een mooie korting als je jouw ledlampen bij Qaledo koopt. Ontdek alle Luminus Extras-klantenvoordelen bij onze partners.
(Warm)waterverbruik beperken
Door je badkamergewoontes aan te pakken kan je fors besparen op je energie- en je waterfactuur:
- Neem niet elke morgen een warme douche.
- Neem liever een douche dan een bad. Je verbruikt zo de helft minder (warm) water.
- Schaf een spaardouchekop aan.
- Zet de douche uit tijdens het inzepen.
- Was je handen met koud water.
- Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen of het afwassen.
Energiezuinig koken
Wanneer je ervan geniet om uren achter je fornuis te staan, kunnen volgende tips je energieverbruik in de keuken doen dalen:
- Zet een deksel op je pot. Koken kost tot 60% meer energie zonder deksel.
- Verlaag je vuur tot de juiste temperatuur bereikt is, zet je vuur op tijd af en gebruik de restwarmte om na te garen.
- Gebruik de juiste pan op het juiste vuur.
- Gebruik je dampkap spaarzaam. Als je kookt met weinig damp, geur of rookontwikkeling kan je ook een raam of deur openzetten.
- Gebruik net genoeg water voor het koken van groentjes, spaghetti, …
Check het energielabel van je huishoudtoestellen
Investeer op tijd in nieuwe huishoudtoestellen. Het energielabel geeft aan welke toestellen het minst verbruiken. Een oude droogkast met energieklasse C verbruikt tot 100 euro aan elektriciteit meer per jaar dan een nieuw A-toestel. Lees hier meer over het energielabel om minder te verbruiken.
Door slim met je huishoudtoestellen om te gaan, kan je jouw energieverbruik verlagen:
- Koelkast: Verwijder regelmatig het stof aan de achterzijde van de koelkast, zet de koelkast niet lager dan 4° en open de koelkast zo kort mogelijk.
- Diepvriezer: Ontdooi 2 keer per jaar, vul de lege ruimte in je diepvriezer op met bijvoorbeeld piepschuim. De ideale temperatuur voor je diepvriezer is -18°C.
- Wasmachine: Wassen op meer dan 60 graden is quasi nooit nodig. Enkel handdoeken hebben nood aan hoge temperaturen, voor de rest van je was is 30 graden ruim voldoende. Doe de machine steeds vol en laat goed zwieren (1200-1600 toeren) zodat je droogkast minder hoeft te werken.
Doe aan energiemonitoring
Heb je bij je thuis een slimme meter? Met de EnergyControl Monitor voor Luminus-klanten ervaar je echt alle voordelen van zo’n digitale meter. Je plugt hiervoor een klein apparaatje (= dongle) in de P1-poort van je teller en ziet dan alle energiegegevens van je woning in een app op je smartphone.
Zo volg je je verbruik in real time en tot op de euro. Bovendien merk je dankzij de slimme inzichten snel hoe je energie verbruikt. Ook de productie van je zonnepanelen en de stroominjectie op het net kan je in real-time opvolgen. Meer over de werking en voordelen van de dienst lees je hier.
Kiezen voor groene energie
Als het milieu je na aan het hart ligt, kies je voor groene elektriciteit en kan je dus een groenestroomcontract aangaan. Hierdoor verbindt jouw leverancier zich ertoe om een hoeveelheid elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te produceren of te kopen die overeenkomt met jouw verbruik.
Overweeg ook zorgvuldig je tariefformule. Je kan momenteel kiezen tussen een vast, variabel of dynamisch energiecontract. Kies het contract dat het best bij je past!
Duurzaam renoveren of bouwen voor een lager energieverbruik
Van energiebesparende maatregelen tot zelf je energie opwekken. De markt voor duurzaam bouwen en renoveren kent al jarenlang een hoogconjunctuur. We geven een kort overzicht van de verschillende maatregelen en mogelijke investeringen:
- Een zeer goede isolatie van je dak, (spouw)muren en vloeren.
- Hernieuwbare energie door de installatie van een warmwaterpomp, zonnepanelen of een zonnecollector.
- Vervanging van het buitenschrijnwerk in de vorm van dubbel of driedubbel glas en raamkaders zonder koudebruggen.
Belangrijk is om na te gaan welke maatregelen het meest geschikt zijn voor jouw woning. Een energieaudit kan je hierbij helpen. Kijk ook eens na voor welke maatregelen je nog een premie kan ontvangen.