5 impactvolle tips om je energiefactuur te drukken

De marktprijzen voor energie zijn erg veranderlijk. Reden genoeg om thuis extra aandacht te besteden aan je energieverbruik, zodat je de kosten onder controle houdt. Onze experts berekenden dat een gemiddeld gezin aan de hand van deze 5 impactvolle energietips tot honderden euro’s per jaar kan besparen. Lees hieronder meer.

*Deze bedragen zijn gebaseerd op de gemiddelde energieprijzen van december 2022.

1.     Verlaag je thermostaat met 1 °C

Je thermostaat één graadje lager zetten, levert je heel wat op. Ga in plaats van 20 °C voor een nog steeds erg comfortabele 19 °C en bespaar tot wel 7% op je verwarmingskosten! Concrete cijfers? Verwacht door deze eenvoudige aanpassing jaarlijks een pak minder energie te verbruiken en 122 euro minder te betalen. Dat is de moeite, toch?

Om je rendement altijd optimaal te houden, laat je natuurlijk je verwarmingsketel geregeld onderhouden. Vergeet trouwens het belang van ventileren niet. Het helpt vocht te verwijderen uit je woning én frisse lucht is beter voor je gezondheid. 

2.     Douche iets minder lang

Je mag gerust genieten van de zalig warme waterstraal die zo’n deugd doet in deze koude maanden. Maar 2 minuten minder lang douchen is al voldoende om liters water te besparen. Per minuut verbruik je namelijk zowat 10 liter, 0,02 m³ gas of 0,23 kWh. 

Stel dat je vijfmaal per week doucht, dan komt dat neer op een tiental euro besparing per persoon, per jaar. En een spaardouchekop helpt je je waterverbruik nog meer terugschroeven. Als je de douche dan ook nog ietsje minder warm zet, bespaar je nóg meer energie. En centen!

3.     Gun je droogkast een pauze

Is het warm genoeg buiten? Laat je was dan aan de lucht drogen. Of maak op koudere dagen gebruik van een droogrek dat je in een voldoende verwarmde én verluchte ruimte plaatst. Als het je lukt om je droogkast 50% minder te gebruiken, halveer je ook het energieverbruik – gemiddeld 88 kWh voor A+++ en 155 kWh voor A+. Het resultaat? Je betaalt jaarlijks 29 tot 52 euro minder. Een kleine moeite voor een groot verschil!

We lijsten de andere energievreters hier voor je op.

4.     Isoleer je woning

Je woning tiptop isoleren voor deze herfst- en wintermaanden lukt misschien niet meer op tijd. Maar je kan wel alvast met kleine ingrepen heel wat energiebesparing waarmaken. Koop bijvoorbeeld tochtstrippen of tochtrollen en plaats ze waar je koude lucht voelt binnenstromen: aan spleten en kieren aan je ramen en deuren bijvoorbeeld.

Of voorzie radiatorfolie achter je radiatoren. De warmte die dan anders verloren gaat in je buitenmuren, reflecteert zo terug naar binnen. Met tochtstrippen bespaar je gemiddeld 70 m3 gas, 807,8 kWh of 60 euro per jaar. Radiatorfolie levert je een besparing van gemiddeld 10 m³ gas per vierkante meter per jaar op. En tochtrollen zijn goed voor een besparing van ca. 71 euro per jaar.

5.     Beperk het sluimerverbruik

Gewoon iets vaker de stekker uittrekken. Meer hoef je niet te doen om nog wat te knippen in je energiefactuur. Want je tv, decoder, pc (en het scherm), laptop, koffiemachine, microgolfoven, elektrische tandenborstel, printer… verbruiken ook energie wanneer je ze niet aanzet.

Voorzie dus een stekkerdoos die je met een druk op een knop kan uitschakelen zodra je gaat slapen of het huis verlaat. En zet je tv en pc volledig uit in plaats van ze in stand-bymodus te plaatsen. Verrassend genoeg zijn deze sluimerverbruikers namelijk goed voor 7 tot 18% van je jaarlijkse energieverbruik. Concreet bespaar je dus ca. 47 euro als je ze wanneer mogelijk uitschakelt.

Maar niet iedereen weet zomaar waar zijn grootste verbruikers verstopt zitten. Met efficiënte energiemonitoring speur je ze in een mum van tijd op én ontdek je de daarbij horende besparingskansen. Luminus helpt je een handje.

Extra tip!

Om verrassingen te vermijden bij je jaarafrekening, kan je – naast alle bovenstaande ingrepen – ook alvast je maandelijks voorschotbedrag verhogen. Op My Luminus kan je geregeld je meterstanden invullen om altijd een nauwkeurig idee te hebben van de verwachte kosten. Hierop stel je je voorschotten dan af. 

Ook interessant voor jou