De marktprijzen voor energie zijn erg veranderlijk. Reden genoeg om thuis extra aandacht te besteden aan je energieverbruik, zodat je de energiekosten onder controle houdt. Onze experts berekenden dat een gemiddeld gezin aan de hand van deze 5 impactvolle energietips voor elke dag tot honderden euro’s per jaar kan besparen op hun energiefactuur. Klaar om energie te besparen?
*Deze bedragen zijn gebaseerd op de gemiddelde energieprijzen van juni 2023.
1. Verlaag je thermostaat met 1 °C
Energie besparen op verwarming kan al door je thermostaat thuis slechts één graadje lager te zetten. Ga in plaats van 20 °C voor een nog steeds erg comfortabele 19 °C en bespaar tot wel 7% op je verwarmingskosten! Concrete cijfers? Verwacht door deze eenvoudige aanpassing jaarlijks een pak minder energie te verbruiken en 61 euro minder te betalen. Een klein beetje minder warm levert heel wat op, toch? Je kunt deze tip ook per ruimte toepassen door met thermostatische kranen te werken.
Om je rendement altijd optimaal te houden, vraag je natuurlijk regelmatig een onderhoud van je verwarmingsketel. Vergeet trouwens het belang van ventileren niet om vocht te verwijderen uit je woning. Bovendien is deze frisse lucht beter voor je gezondheid en voor je energiebesparing.
2. Denk aan waterbesparing met kortere douches
Je mag gerust genieten van de zalig warme waterstraal. Maar 2 minuten minder lang douchen is al voldoende om liters water te besparen. Per minuut verbruik je namelijk ongeveer 10 liter water en 0,02 m³ gas of 0,23 kWh.
Stel dat je vijfmaal per week doucht, dan komt dat neer op een tiental euro besparing per persoon, per jaar. En een waterbesparende douchekop helpt je je waterverbruik nog meer terugschroeven. Als je de douche dan ook nog ietsje minder warm zet, bespaar je nóg meer energie. En centen!
3. Gun je droogkast een pauze
Is het warm genoeg buiten? Laat je was dan aan de lucht drogen. Of maak op koudere dagen gebruik van een droogrek dat je in een voldoende verwarmde én verluchte ruimte plaatst. Als het je lukt om je droogkast 50% minder te gebruiken, halveer je ook het energieverbruik van je droogkast – gemiddeld 88 kWh voor A+++ en 155 kWh voor A+. Het resultaat? Je betaalt jaarlijks 32 tot 57 euro minder. Denk er vanaf nu aan telkens je de droogkast gebruikt. Een kleine moeite voor een groot verschil op je energiefactuur!
We lijsten de andere energievreters hier voor je op.
4. Isoleer je woning
Je woning tiptop isoleren is de beste bescherming tegen koude én hitte, maar ook met kleine ingrepen kan je al heel wat energie besparen. Koop bijvoorbeeld tochtstrippen of tochtrollen en plaats ze aan spleten en kieren waar je koude lucht voelt binnenstromen.
Of voorzie radiatorfolie achter je radiatoren. De warmte die dan anders verloren gaat in je buitenmuren, reflecteert zo terug naar binnen. Met tochtstrippen bespaar je gemiddeld 70 m3 gas of 807,8 kWh, wat kan oplopen tot een kleine 300 euro per jaar. Radiatorfolie levert je een besparing van gemiddeld 10 m³ gas per vierkante meter per jaar op. En tochtrollen zijn goed voor een besparing van ca. 71 euro per jaar. Een heel eenvoudige tip om je energiefactuur te drukken.
5. Beperk het sluimerverbruik van elektrische toestellen
Gewoon iets vaker de stekker uittrekken. Meer hoef je niet te doen om nog wat te knippen in je energiefactuur. Want je tv, decoder, pc (en het scherm), laptop, koffiemachine, microgolfoven, elektrische tandenborstel, printer… verbruiken ook elektriciteit wanneer je ze niet aanzet, goed voor 7 tot 18% van je jaarlijkse energieverbruik.
Voorzie dus een stekkerdoos die je met één knop kan uitschakelen zodra je gaat slapen of het huis verlaat. En zet je tv en pc volledig uit in plaats van ze in stand-bymodus te plaatsen. Concreet bespaar je zo ca. 30 euro per jaar als je ze wanneer mogelijk uitschakelt.
Maar niet iedereen weet zomaar waar zijn grootste verbruikers verstopt zitten. Met efficiënte energiemonitoring speur je ze in een mum van tijd op én ontdek je de daarbij horende besparingskansen voor je energiefactuur. Luminus helpt je een handje.
Extra tip!
Om verrassingen te vermijden bij je jaarafrekening, kan je – naast alle bovenstaande ingrepen – ook alvast je maandelijks voorschotbedrag verhogen. Op My Luminus kan je geregeld je meterstanden invullen om altijd een nauwkeurig idee te hebben van de verwachte kosten. Zo ben je zeker dat je het juiste bedrag betaalt en dat je jaarafrekening niet onverwacht hoger blijkt te zijn. Ontdek meer over het belang van het ideale voorschotbedrag.