Als Belgische ondernemer twijfel je waarschijnlijk of jaarlijks van energieleverancier wisselen een goed idee is. Logisch, aangezien er al eens wordt beweerd dat je honderden euro’s kan besparen door geregeld een nieuw energiecontract aan te gaan. Volgens cijfers van de VREG is die besparing de belangrijkste reden voor een overstap. Al is regelmatig van energieleverancier veranderen zeker niet in elk geval de voordeligste optie. We gidsen je in dit artikel doorheen de feiten.
Hoe is de energierekening opgebouwd?
Een eerste feit waar je rekening mee moet houden, is dat je energieleverancier niet het volledige bedrag ontvangt dat jij voor de energie van je zaak betaalt. Waaruit bestaat de energierekening van je bedrijf dan? Wel, er zitten een aantal kosten in die niet door je energieleverancier worden bepaald:
- Distributie- en transportkosten (die naar je netbeheerder gaan):
Deze kosten liggen vast per distributienetbeheerder. Die beheerder hangt dan weer af van de regio waar je bedrijf gevestigd is: check hier de nettarieven voor het Brussels Gewest, Vlaanderen en Wallonië.
Sinds 2023 worden de netkosten in Vlaanderen gedeeltelijk op een andere manier berekend. Lees meer over dat zogenaamde capaciteitstarief.
- Taksen en heffingen, opgelegd door de overheid
- 6% btw
Vroeger betaalden we 21% btw op onze energie, maar tijdens de energiecrisis van 2022 verlaagde de overheid dit percentage naar 6%. Oorspronkelijk zou deze steunmaatregel maar enkele maanden van kracht zijn, maar in april 2023 werd beslist dit percentage permanent gemaakt.
Vandaag ligt het totaalaandeel van bovenstaande kosten voor een gemiddeld Belgisch gezin rond 15% à 30% van het totaalbedrag. Daar heb je zelf weinig impact op.
De effectieve energiekosten, die je dus aan je energieleverancier betaalt, liggen vandaag rond 40% voor elektriciteit en 60% voor gas. Als er turbulentie is op de energiemarkt durven die cijfers en het bijhorende bespaarpotentieel wel te veranderen. We verzamelden voor jou goede gewoontes om jaarlijks tot wel € 300 te besparen in je thuiskantoor. En dit zónder grote investeringen.
Tip: vergeet de voorschotcheck niet!
We raden iedere ondernemer aan regelmatig een voorschotcheck te doen. Met een goed ingeschat voorschotbedrag spreid je de kosten en vermijd je verrassingen op je jaarafrekening. Als Luminus-klant doe je dit eenvoudig zelf via My Luminus (desktop of app). Lees hier meer over het belang van een ideaal voorschotbedrag voor je energie.
Een vast tarief of meesurfen met een dynamisch energiecontract?
Twijfel je om van energieleverancier te veranderen? Dan moet je opnieuw kiezen tussen een vast of variabel tarief voor je energie.
- Heb je een vast tarief? Dan betaal je voor de looptijd van je energiecontract dezelfde prijs, los van de schommelingen van de markt. Als je dus op een gunstig moment intekent, wanneer de marktprijzen laag staan, ben je een jaar zeker van dat tarief. Maar dan moet je natuurlijk wel bij dezelfde leverancier blijven.
- Heb je een variabel tarief? Dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt, elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je hier meteen van meegeniet. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet, maar de schommelingen worden op je jaarfactuur verrekend.
- Heb je een dynamisch tarief? Hiermee veranderen je elektriciteitsprijzen voor je verbruik en injectie élk uur, want ze volgen de groothandelsmarkt. Dit is vooral een interessant tarief als je grote energieverbruikers hebt (elektrische of hybride wagen, warmtepomp, elektrische verwarming) én je het merendeel van je verbruik kan verplaatsen naar de goedkoopste momenten.
Conclusie? Heb je graag zekerheid voor je bedrijf, dan is een vast tarief op je lijf geschreven. Geniet je toch liever van elke daling op de energiemarkt? Dan is een variabel tarief meer iets voor jou. Heb je grote stroomverbruikers die je makkelijk flexibel kunt inplannen? Dan is een dynamisch tarief ideaal voor jou.
Energietarief gekozen, nu van energieleverancier veranderen?
Van energieleverancier veranderen klinkt vaak als een aanlokkelijk voorstel, door het leuke (maar eenmalige) welkomstcadeau dat je krijgt. Doe dus zeker voldoende onderzoek. Dit zijn alvast enkele aandachtspunten om rekening mee te houden voor je beslist je energieleverancier in te wisselen.
1. Snelle promoties
Let op dat je niet intekent voor onduidelijke promoties of loze beloftes. Sommige promo’s klinken groots maar leveren je weinig winst op aan het einde van de rit. Vergeet dus nooit de kleine lettertjes te lezen.
2. Advies op maat
Elk eerste jaar bij een energieleverancier is het moeilijk inschatten wat je aan het einde van het jaar effectief zal moeten betalen, omdat de manier van factureren kan verschillen.
Als je bij dezelfde energieleverancier blijft, beperk je verrassingen op die jaarfactuur. Bovendien kan een vaste energieleverancier je beter adviseren in je keuze voor een bepaald energietarief, omdat die inzage heeft in het unieke energieverbruik van jouw zaak. Zo wordt jouw leverancier eigenlijk je ‘energiepartner’.
3. Loyaliteit loont
Sommige energieleveranciers geven getrouwheidskortingen die je doorheen de jaren een pak meer opleveren dan een jaarlijkse overstap.
Luminus doet dat ook: wij belonen onze klanten om hun trouw, en die korting groeit zelfs met de jaren. Als je kiest voor het Comfy Pro-tarief geniet je bij het tweede jaar in het Comfy Pro-tarief 5% korting op je energie. Het derde jaar, en alle jaren die daarop volgen, wordt dat zelfs 10%.
Conclusie
Is voortdurend veranderen van energieleverancier voor je zakelijke energie dan een goed idee? Eigenlijk niet, een eenmalige promo is mooi meegenomen, maar ook in een langdurige relatie met je energieleverancier geniet je van korting. Bovendien krijg je er nog een goede service bij van een partner die je onderneming écht kent.
Duurzame voordelen van een ‘partner in energie’
Naast onze getrouwheidskorting biedt Luminus nog vele andere duurzame voordelen:
- Een focus op groene en hernieuwbare energie die níet duurder is. Zo helpen we de energietransitie te versnellen. We zijn de Belgische nr. 1 in water- en windenergie, mede dankzij onze 7 waterkrachtcentrales en 259 windturbines (en meer op komst).
- Een overzichtelijke en veilige persoonlijke klantenzone My Luminus (via desktop of app).
- Snelle en supersympathieke bijstand online en via onze klantendienst.
- Transparante energiefacturen waarop geen enkel detail mist.
- Luminus Extras-klantenvoordelen met knappe kortingen en voordelen waar je jaarlijks tot honderden euro’s mee kan besparen.
- Korting op het onderhoud van je gasketel of gratis pechverhelping en fietsbijstand, afhankelijk van je gekozen energietarief.
- Zonnepaneleneigenaars met digitale meter krijgen, ongeacht hun energietarief, automatisch een injectievergoeding voor hun overtollige elektriciteit.
Jaarlijks je energieleverancier veranderen is niet voordelig
Aan het einde van de rit moet je zelf de afweging maken wat voor jouw bedrijf het voordeligste is. Lees de kleine lettertjes van de mogelijke contracten, neem promo’s en getrouwheidskortingen in overweging, denk na over een variabel of. vast tarief, enzovoort.
Vergeet ook niet stil te staan bij de getrouwheidsrelatie die je met je leverancier opbouwt, en de daaruit volgende voordelen en ervaring. Dan zal je snel zien dat het niet per se de aantrekkelijkste optie is om continu van energieleverancier te wisselen om kortingen en lagere tarieven na te jagen.