Welk energiecontract past bij jouw bedrijf?

Meer dan de helft van de Vlaamse bedrijven vindt de energiefactuur belangrijk als het op bedrijfskosten aankomt*. Logisch. Ga daarom op zoek naar de juiste energieleverancier en naar het ideale contract. Hulp nodig? In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten voor het afsluiten of vernieuwen van een contract.

Vast of variabel energiecontract?

Het type energiecontract bepaalt welke invloed marktschommelingen hebben op de prijs van je energie en dus op je gemoedsrust. Bij een vast contract wijzigt de energieprijs niet gedurende de looptijd van je contract.

Je bent dus te allen tijde beschermd tegen prijsstijgingen gedurende je contractperiode. Anderzijds betekent dit ook dat je niet van lagere prijzen kan genieten in een dalende markt.

Wil je dat wel? Dan past een variabel tarief wellicht beter bij jou. In dat geval wordt je tarief elk kwartaal aangepast aan de actuele marktsituatie. Hier bestaat dan wel het risico dat je energieprijs bij stijgende prijzen ook geïndexeerd wordt. Nettarieven en heffingen – goed voor bijna 60% van je energiefactuur – worden niét beïnvloed door het type contract.

Conclusie: Als gemoedsrust en voorspelbaarheid van je energiekost centraal staan, dan kies je als ondernemer dus beter voor een vast energiecontract.

Afhankelijk van de marktevoluties en de tijd die je kan spenderen aan het opvolgen van de markt kan je voordeel doen met een variabel tarief.

Je energiefactuur ontleed
Je energiefactuur bestaat uit 3 onderdelen: de energiekost, nettarieven en beleidskosten. In dit artikel ontdek je hoe je energiefactuur is samengesteld en hoe je er voordeel uit haalt.

Kies een voorschotbedrag dat overeenkomt met je verbruik en vermijd een hoge eindafrekening

Een hoge jaarafrekening? Daar houdt niemand van. Als ondernemer zoek je vaak naar stabiliteit en zekerheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 7 op de 10 bedrijven kiezen voor een contract met vaste prijscomponent*.

Hoe dan ook is het belangrijk om – onafhankelijk van welk energiecontract je precies hebt – je voorschotbedrag aan te passen in functie van je werkelijke energieverbruik of eventuele prijsstijgingen (bij een variabel tarief).

Het is mogelijk dat je jaarafrekening hoger ligt dan de reeds betaalde voorschotten, omdat je voorschotbedrag te laag werd ingeschat in vergelijking met je werkelijke energieverbruik voor die periode.

Andersom, als je reeds betaalde voorschotten hoger zijn dan je werkelijke energieverbruik voor die periode, dan zal je energieleverancier je dat verschil terugbetalen.

Bij het bepalen van je voorschotbedrag hou je er best rekening mee dat je energieverbruik sterk beïnvloed wordt door je zakelijke (in-)activiteit en door weerfactoren.

Een goed startpunt is om je voorschotbedrag te baseren op je historisch verbruik. Je krijgt hiervoor een automatisch voorstel in je klantenzone MyLuminus op basis van je historisch verbruik. Door regelmatig je meterstanden door te geven, kan een betere inschatting gemaakt worden van je ideale voorschotbedrag.

Looptijd van je energiecontract en moment van intekenen

Als je een energiecontract afsluit, hou je ook best rekening met de minimale looptijd van je contract. Je hebt keuze uit een eenjarig contract, een meerjarig contract of een contract van onbepaalde duur.

De looptijd van je energiecontract heeft een invloed op de prijswijzigingen op je energiefactuur in combinatie met het moment waarop je je energiecontract afsluit.

Kies je een vast energietarief? Dan blijven de energiekost en de vaste vergoeding onveranderd tijdens de volledige looptijd van je prijsgarantie. Ongeacht of er prijsschommelingen op de energiemarkt zijn.

Sluit je dus een vast energiecontract af op een moment dat de marktprijzen laag staan, dan doe je er voordeel mee om voor een langere looptijd te kiezen, zodat je langer van deze betere voorwaarden geniet.

Ga je voor een variabel tarief? Dan blijft de indexeringsformule dezelfde over de looptijd van het contract.

Zodra je contract verloopt, wordt het automatisch verlengd voor 12 maanden. Weet wel dat de tarieven dan ook aangepast worden aan de prijzen die op dat moment gelden. En daar knelt het schoentje. Want dat betekent ook dat een eventuele promo (die je bijvoorbeeld ontving omdat je een nieuwe klant werd) niet langer geldt.

Opzegging energiecontract afhankelijk van je verbruik

Ondanks de looptijd van je energiecontract ben je niet verplicht om gedurende de volledige looptijd van het contract klant te blijven. Ongeacht de einddatum van het contract, kan je op elk ogenblik kosteloos van energieleverancier veranderen.

Dat is dan ook de belangrijkste reden om te kiezen voor een contract voor meerdere jaren of voor onbepaalde duur. Zeker als je op die manier van betere voorwaarden geniet. De bezorgdheid dat veranderen van leverancier dan heel wat administratie oplevert, houdt veel bedrijven nog tegen.

Nochtans kan dit vlot en eenvoudig, doordat Luminus de administratie op zich neemt en het proces automatisch kan verlopen.

Er is één uitzondering: verbruik je jaarlijks meer dan 50 MWh elektriciteit én 100 MWh gas, dan ben je gebonden aan strengere regels en kan je je contract niet vroegtijdig opzeggen zonder een opzegvergoeding te betalen. Vanaf 1 september 2021 verhogen die hoeveelheden naar 100 MWh gas of 100 MWh elektriciteit (los van elkaar).

Geef voorkeur aan getrouwheidskortingen boven eenmalige promoties

Constant energieprijzen vergelijken? Daar heb je als ondernemer wellicht geen tijd voor. Om van eenmalige promoties te kunnen blijven genieten, moet je al snel jaarlijks van energieleverancier veranderen.

Anderzijds wil je natuurlijk wel een goede prijs voor je energie én je kosten voorspelbaar houden. De oplossing? Sommige energieleveranciers geven getrouwheidskortingen die je doorheen de jaren een pak meer opleveren dan een jaarlijkse overstap. 

Kies je bij Luminus voor een van de Comfy-tarieven in combinatie met domiciliëring als betalingswijze, dan ontvang je bijvoorbeeld een stijgende getrouwheidskorting van 5% op de energiekost van je elektriciteit na het eerste jaar en zelfs 10% na het tweede jaar.

Ontdek Comfy Pro met getrouwheidskorting  
Comfy Pro is een energieformule met een voordelig, vast tarief met een prijsgarantie gedurende het eerste jaar. Voor dat geld krijg je bovendien 100% hernieuwbare energie van Belgische bodem. Je wint dus twee keer: Comfy Pro is goed voor je rendabiliteit en voor onze planeet. 

Houd rekening met een vaste vergoeding en hoe deze wordt aangerekend

Bij het vergelijken van energieprijzen hou je best ook rekening met de jaarlijkse forfaitaire vergoeding per elektriciteits- en gassaansluiting die door de energieleverancier aangerekend wordt om alle vaste operationele kosten te dekken.

Die vergoeding hangt af van je energiecontract en schommelt tussen 0 en tientallen euro’s per product (gas en elektriciteit apart) per jaar en wordt aangerekend op elke afrekenings- of slotfactuur. Sommige leveranciers rekenen de vaste vergoeding aan per begonnen jaar dat je klant bent.

Luminus niet, bij ons betaal je vanaf het 2de jaar de vaste vergoeding enkel voor het aantal dagen dat je klant was. Dat kan uiteraard een verschil maken op je slotfactuur wanneer je op een later moment van energieleverancier zou veranderen. Zo sta je niet plots voor onverwachte kosten.

Goede service bespaart je heel wat tijd en geld

Niet (enkel) prijs, maar (ook) service is een belangrijk aspect wanneer je je energieleverancier kiest. Energie is namelijk verbonden aan de continuïteit van je bedrijf, maar een goede begeleiding kan je ook flink wat geld en tijd besparen.

Eenvoudig je administratie en facturatie beheren, snel een antwoord op je vraag, proactief op de hoogte gebracht worden van opportuniteiten of een voordelige onderhouds- en reparatiedienst van je installaties zijn allemaal punten die het verschil kunnen maken.

Daarbij komt steeds vaker het belang van de energieleverancier die als energiepartner kan optreden om maximaal de energiekosten van je bedrijf langdurig te verminderen en te optimaliseren door te adviseren in totaaloplossingen en marktwijzigingen. Evalueer en vergelijk de service via de servicechecker van de VREG.

Vereenvoudig je administratie met behulp van MyLuminus
Als Luminus klant heb je toegang tot je digitale klantenzone waar je tal van functies hebt om je administratie van je energiezaken te vereenvoudigen. Lees er alles over in dit artikel.

Groene energie & energiebeleid van je energieleverancier

Uit een recent onderzoek blijkt dat 1 op 4 bedrijven vandaag al voor groene stroom kiest. Nog eens 4 op 10 bedrijven overweegt dit in de toekomst* te doen.

Bij anderen bestaat er nog steeds een vertrouwensprobleem over de oorsprong van groene energie, en of het daadwerkelijk groene energie is. Luminus geeft de oorsprong op haar verschillende productfiches transparant weer. Kies je bijvoorbeeld voor Comfy Pro, dan krijg je gegarandeerd groene stroom van Belgische bodem.

Daarnaast speelt de keuze van je energieleverancier een belangrijke rol in de verdere uitbouw van hernieuwbare energie in België.

Luminus kiest er met een duurzaam energiebeleid voor om te herinvesteren in de verdere uitbouw van groenestroomprojecten in België. Met 234 eigen windturbines en 7 waterkrachtcentrales is Luminus zelfs de grootste speler op het vlak van wind- en waterenergie op Belgische bodem.

Dit in tegenstelling tot sommige andere energieleveranciers die niet actief bijdragen aan de energietransitie.

Zo draag je als Luminus-klant bij aan de uitbouw van hernieuwbare energie op Belgische bodem
Kiezen voor een energieleverancier die gefocust is op een duurzaam energiebeleid én die bovendien fors investeert in hernieuwbare energie? Dat is een duurzame keuze voor je portefeuille en voor onze planeet. Bij Luminus zijn we ambitieus en willen we, samen met onze klanten, het verschil maken. Ontdek in dit artikel hoe we dit samen realiseren.

Gedeelde woning: een particulier of zakelijk energiecontract afsluiten?

Woon en werk je op hetzelfde adres en heb je geen aparte elektriciteits- en gasmeter voor je beroepsverbruik? Dan zijn er twee mogelijkheden:

1. Je betaalt je energiefactuur privé en rekent al dan niet een deel door aan je zaak.

2. Je sluit een zakelijk contract af en betaalt je factuur via je zaak. 

Wat het meest voordelig is, is afhankelijk van jouw specifieke situatie, je vennootschapsvorm, je jaarlijkse energiekost en de toepassing van VAA (voordeel alle aard).

Lees er alles over in dit artikel of bespreek dit met je boekhouder voor jouw specifieke situatie.

Zonnepanelen geïnstalleerd? Hou rekening met een injectievergoeding.

Produceer je als eigenaar van zonnepanelen meer elektriciteit dan je verbruikt? En heb je een installatie met een omvormervermogen van max. 10 kVA in combinatie met een digitale meter?

Dan kan je in Vlaanderen vergoed worden voor de overtollige energie die je niet gebruikt en op het net injecteert. Controleer daarom of je over een energiecontract mét terugleveringscontract beschikt om vergoed te kunnen worden voor je overtollige stroom.

Ben je klant bij Luminus? Dan hoef je helemaal niets te doen. Luminus voorziet automatisch elk energietarief van een terugleveringscontract met een voordelig injectietarief.

Als Luminus met zonnepanelenklant automatisch vergoed voor je injectie
Wat is een injectievergoeding? Voor wie is het van toepassing? En hoe word je hiervoor vergoed?
Lees er alles over in dit artikel.

Of een energiecontract met injectietarief je veel voordeel brengt, hangt af van een aantal factoren:

1. Ten eerste is het aandeel van je zelfconsumptie of eigenverbruik van belang gezien je vergoed wordt voor de energie die je niet hebt verbruikt voor je (zakelijke) activiteiten en die je op het net injecteert.

2. Ten tweede moet je rekening houden met het prijsverschil tussen de vergoeding voor je geïnjecteerde energie, en de kost van de energie die je afneemt van het net. De injectievergoeding ligt namelijk lager dan de aankoopprijs voor de energie van het net.

Dé sleutel naar een zo laag mogelijke energierekening, blijft het op elkaar afstemmen van de tijdstippen van je energieproductie en je energie-afname.

Met andere woorden: schakel machines of apparaten die veel energie verbruiken vooral in wanneer de zon schijnt!

Geen zonnepanelen? Bereken gratis hoeveel je kan besparen op je factuur met zonnepanelen.

*Bron: Vreg Marktmonitor 2020

Ook interessant voor jou