Bespaar als ondernemer op je energiefactuur door deze beter te begrijpen

Zes op de tien Belgen geven aan dat ze de verschillende onderdelen van hun factuur niet begrijpen. Bij Luminus willen we dat iedereen zijn factuur kan begrijpen en zijn energiezaken eenvoudig kan beheren, en hier ook voordeel uit kan halen. We gidsen je door de verschillende componenten van je energierekening en tonen je waar je kan besparen.

Waaruit bestaat de energiefactuur?

De energiefactuur bestaat uit 3 peilers: de energiekost voor gas en/of elektriciteit, nettarieven die de kost omvatten die de netbeheerder heeft om die energie tot bij de afnemer te vervoeren via kabel- en leidinginfrastructuur, en beleidskosten die opgedeeld zijn in federale heffingen, gewestelijke bijdragen en btw (voor particuliere klanten). De kosten van nettarieven en beleidskosten zijn bij elke leverancier identiek en niet beïnvloedbaar. Het aandeel van deze niet beïnvloedbare kosten zijn het hoogst voor je elektriciteitsfactuur, zoals je hieronder kan zien. De eigenlijke energiekost is afhankelijk van je energietarief en leverancier. 

Hoewel je volledige elektriciteitsfactuur afkomstig is van je energieleverancier gaat enkel het aandeel van de energiekost naar je energieleverancier. Nettarieven en beleidskosten worden door je energieleverancier integraal doorgestort naar de betreffende instanties. Als Luminus-klant vind je op je energiefactuur hoeveel je aan wie betaalt voor jouw specifieke situatie. 

Voorbeeldfactuur van Luminus met extra duiding 
Bij Luminus willen we dat iedereen zijn factuur kan begrijpen. Daarom stelden we een voorbeeldfactuur op die alle componenten van je factuur uitlegt. Download voorbeeldfactuur van Luminus.

Het verschil tussen je voorschotten en jaarafrekening? 

De jaarlijkse afrekening is het verschil tussen je werkelijk verbruik en je betaalde voorschotten die maandelijks worden gefactureerd. Het ideale voorschotbedrag komt dus overeen met je werkelijk gemiddeld energieverbruik voor die perdiode. Maar omdat je energieverbruik sterk beïnvloed wordt door weersverschillen en je zakelijke (in-)activiteit is het mogelijk dat je jaarafrekening hoger ligt dan de reeds betaalde voorschotten, omdat je voorschotbedrag te laag werd ingeschat. Andersom, als je reeds betaalde voorschotten hoger zijn dat je werkelijk energieverbruik voor die periode zal je energieleverancier je dat verschil terugbetalen. 

Hoe voorkom ik onnodige verrassingen op mijn jaarlijkse afrekening?

Als Luminus-klant kan je je energieverbruik zelf opvolgen en je voorschotbedrag aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Luminus. Daar zie je, na het ingeven van je meterstanden, of je voorschotbedrag nog in lijn ligt met je verbruik en of je dit best aanpast. Als je regelmatig je meterstanden invoert, berekent Luminus bovendien je ideale voorschotbedrag op basis van je meterstanden, zodat je kan beslissen om je voorschotbedrag aan te passen om een beter evenwicht te hebben tussen je werkelijk verbruik en je voorschotbedrag. Zorg dus dat je deze regelmatig invult in My Luminus. Doet je dat niet, dan zal het voorschotbedrag geschat worden op basis van je verbruik in het verleden. Ook al strookt dat niet meer met je huidige verbruik.

Eenvoudig je administratie beheren 
Luminus ondersteunt met zijn persoonlijke klantenzone ondernemers en bedrijven om hun energiezaken snel en eenvoudig te beheren. Lees meer over hoe we dit doen in dit artikel

Waar liggen de bespaarmogelijkheden in je factuur?

Door enkel energieprijzen en de vaste vergoeding te vergelijken, kan je slechts in beperkte mate je energiekost optimaliseren, aangezien het aandeel elektriciteitskosten in je energiefactuur redelijk beperkt is. Je energiebehoefte verlagen en zelf energie produceren daarentegen zorgen ervoor dat je ook minder afhankelijk bent van stijgende energieprijzen, nettarieven en heffingen, en dit voor een lange termijn. Ook getrouwheidskortingen kunnen op termijn een verschil maken. Ontdek Luminus Comfy Pro waarbij je geniet van een stijgende getrouwheidskorting op je energie tot 10% na 2 jaar. 

Permanent besparen op je energiefactuur
Verlaag je energiekosten door je energiebehoefte te verminderen of er zelf in te voorzien. Ontdek in dit artikel hoe je onafhankelijkheid van de energiemarkt je als bedrijf of zelfstandige sterker maakt.

Verminder je energieverbruik 

Door je gedrag aan te passen of door energiebesparende investeringen te doen, kan je je energieverbruik verminderen. Dit zorgt ervoor dat je niet enkel bespaart op de elektriciteitskosten, maar dat je dus ook minder nettarieven en beleidskosten betaalt, aangezien deze proportioneel zijn aan je verbruik. De goedkoopste energie is dus de energie die je niet verbruikt. In dit artikel vind je voorbeelden van energiebesparende investeringen.  

Zelf elektriciteit opwekken

Zijn energiebesparende maatregelen niet de oplossing voor jouw bedrijf? Voorzie dan in je energiebehoefte door zelf lokaal groene elektriciteit te produceren met zonnepanelen. Hoe dichter je eigen energieproductie bij je energiebehoefte ligt, hoe minder energie je van het net moet afnemen. Je betaalt dan minder bijdragen en verstevigt de onafhankelijkheid van je bedrijf. Je voelt de besparing meteen in je jaarlijkse afrekening én je geniet als zelfstandig ondernemer van heel wat fiscale voordelen.

Hoe aantrekelijk zijn zonnepanelen voor zelfstandigen en bedrijven in Vlaanderen? 
In dit artikel vind je een overzicht van de huidige situatie van zonnepanelen in Vlaanderen

Conclusie: informatie is geld waard 

Weten waar je geld naartoe gaat en hoe je kan besparen met de juiste beslissingen, is van onschatbare waarde. Een transparante en duidelijk factuur kan je hierbij als ondernemer helpen om extra rendement te realiseren voor je zaak. 

Ook interessant voor jou