Feit of fictie: is het voordelig om jaarlijks van energieleverancier te veranderen?

Je hebt je waarschijnlijk ook al eens afgevraagd of je jaarlijks van energieleverancier moet switchen. Logisch, aangezien er soms wordt beweerd dat je honderden euro’s kan besparen door geregeld een contract bij een nieuwe leverancier aan te gaan. Volgens cijfers van de VREG is de (perceptie van) besparing de belangrijkste reden voor een overstap. Al is switchen niet altijd de voordeligste optie. We gidsen je in dit artikel doorheen de feiten, zodat jij een geïnformeerde keuze kunt maken.

De verschillende onderdelen van je energiefactuur

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je energiefactuur voor een deel uit kosten bestaat die niet door je energieleverancier worden bepaald:

  • Distributie- en transportkosten. Deze kosten liggen vast per distributienetbeheerder. Die beheerder hangt dan weer af van de regio waarin je woont: check hier de nettarieven voor het Brussels GewestVlaanderen en Wallonië.
  • Taksen en heffingen, opgelegd door de overheid.
  • 6% btw. Al jaar en dag betalen we 21% btw op onze energie, maar vanwege de aanhoudende onzekerheid op de energiemarkt voerde de overheid een permanente verlaging door. Vandaag wordt er dus nog steeds 6% btw gerekend voor energie.

Het totaalaandeel van bovenstaande kosten ligt voor een gemiddeld Belgisch gezin op 15% à 30% van zijn energiefactuur. De effectieve energiekosten, die je dus aan je energieleverancier betaalt, liggen vandaag rond 70% voor elektriciteit en 85% voor gas.

1. Vergeet je voorschotcheck niet

Ben je op zoek naar een nieuw energiecontract omdat je maandelijks voorschot momenteel hoog ligt? Dan raden we je sterk aan eerst je voorschotbedrag zelf onder de loep te nemen. De actuele energieprijzen zijn tenslotte niet meer zo hoog als een jaar geleden en het is mogelijk dat je voorschotbedrag hier nog niet is op afgestemd. Bij Luminus raden we al onze klanten aan regelmatig zo’n voorschotcheck te doen. Zo kun je onprettige verrassingen op je jaarafrekening vermijden.

Hoe je je voorschot kan checken? Luminus-klanten doen dit eenvoudig zelf via de My Luminus website of mobiele applicatie. 

Lees hier meer over het belang van een ideaal voorschotbedrag voor je energie of bekijk volgende video.

2. Vergeet de kosten van vroegtijdig stopzetten niet

In elk energiecontract is een vaste vergoeding inbegrepen. Dit is een jaarlijkse forfaitaire vergoeding per aansluiting die alle vaste operationele kosten van de leverancier dekt. Als je je contract vroegtijdig beëindigt, omdat je voor een andere energieleverancier kiest, wordt de vaste vergoeding aangerekend op je eindafrekening.

3. Een tarief vastklikken óf meesurfen met variabele energieprijzen?

  • Heb je een vast tarief? Dan betaal je voor de looptijd van je energiecontract dezelfde prijs, los van de schommelingen van de markt. Als je dus op een gunstig moment intekent, wanneer de marktprijzen laag staan, ben je een jaar zeker van dat tarief. Maar dan moet je natuurlijk wel bij dezelfde leverancier blijven.
  • Heb je een variabel tarief? Dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt, elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je hier meteen van meegeniet. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet, maar de schommelingen worden op je jaarfactuur verrekend.

Er bestaat dus een energiecontract voor iedereen: heb je graag zekerheid, dan is een vast tarief op je lijf geschreven. Geniet je toch liever van elke daling op de energiemarkt? Dan is een variabel tarief meer iets voor jou. Om deze aanpassing of wissel te doen, hoef je niet van leverancier te veranderen. Dat kan ook bij je huidige leverancier, zonder administratieve rompslomp.

4. Een langetermijnrelatie met je energieleverancier is voordeliger dan eenmalige promoties

Welkomstcadeaus, die vaak eenmalig zijn, lijken natuurlijk aantrekkelijk, maar zijn vaak geen goede keuze op langere termijn. Enkele aandachtspunten:

  • Als je bij dezelfde leverancier blijft, beperk je verrassingen op je jaarfactuur aangezien er een goed zicht is op het historisch verbruik. Om die reden kan een vaste energieleverancier je ook beter adviseren in je keuze voor een geschikt energietarief. Dankzij een duurzame klantenrelatie kan je energieleverancier echt je ‘partner in energie’ worden.
  • Elk eerste jaar bij een energieleverancier is het moeilijk inschatten wat je aan het einde van het jaar werkelijk zal moeten betalen, omdat de manier van factureren kan verschillen.
  • Let op dat je niet intekent voor onduidelijke promoties of loze beloftes. Sommige promo’s klinken groots, maar leveren je weinig winst op aan het einde van de rit. Vergeet dus nooit de kleine lettertjes te lezen.

5. Duurzame voordelen van een partner in energie

Bij Luminus bieden we heel wat duurzame voordelen:

  • Een focus op groene en hernieuwbare energie die níet duurder is. Zo helpen we de energietransitie te versnellen. We zijn de Belgische nummer 1 in water- en windenergie op het vasteland, mede dankzij onze 7 waterkrachtcentrales en 270 windturbines (en meer op komst).
  • Een overzichtelijke en veilige persoonlijke klantenzone My Luminus (via desktop of app).
  • Snelle en supersympathieke bijstand online en via onze klantendienst.
  • Transparante energiefacturen waarop geen enkel detail mist.
  • Luminus Extras-klantenvoordelen met knappe kortingen en voordelen waar je jaarlijks tot honderden euro’s mee kan besparen.
  • Kortingen op het onderhoud van je gasketel of gratis pechverhelping en fietsbijstand, afhankelijk van je gekozen energietarief.
  • Zonnepaneleneigenaars met digitale meter krijgen, ongeacht hun energietarief, automatisch een injectievergoeding voor hun overtollige elektriciteit.
  • Een bespaarplatform waarop je o.a. een gratis energiebesparingsplan op maat krijgt.

Conclusie: het is niet voordelig om jaarlijks te wisselen van energieleverancier

Aan het einde van de rit moet je zelf de afweging maken wat voor jou het voordeligste is. Lees de kleine lettertjes van de contracten, neem promo’s en getrouwheidskortingen in overweging, denk na over een variabel vs. een vast tarief… Vergeet ook niet stil te staan bij de getrouwheidsrelatie die je met je leverancier opbouwt, en de daaruit volgende voordelen en ervaring. Dan zal je merken dat het niet per se de aantrekkelijkste optie is om continu kortingen en lagere tarieven na te jagen.

Heb je als Luminus-klant ergens een voordeliger energietarief gezien? Vergelijk het dan zeker met onze andere tarieven. Als je energieleverancier weten we perfect wat je energieverbruik en noden zijn. Zo hoef je niet van leverancier te veranderen en vermijd je extra administratie.