Feit of fictie: is het voordelig om jaarlijks van energieleverancier te veranderen?

Als Belgische energieconsument twijfel je waarschijnlijk of jij ook jaarlijks van energiecontract moet switchen. Logisch, aangezien er al eens wordt beweerd dat je honderden euro’s kan besparen door geregeld een nieuw energiecontract aan te gaan. Volgens cijfers van de VREG is die besparing de belangrijkste reden voor een overstap. Al is regelmatig switchen lang niet altijd de voordeligste optie, zeker niet nu de marktprijzen historisch hoog zijn. We gidsen je in dit artikel doorheen de feiten.

1. Niet je hele energiefactuur gaat naar je energieleverancier

Je energiefactuur bestaat voor een deel uit kosten die niet door je energieleverancier worden bepaald:

 • Distributie- en transportkosten (die naar je netbeheerder gaan)
  Deze kosten liggen vast per distributienetbeheerder. Die beheerder hangt dan weer af van de regio waar in je woont: check hier de nettarieven voor het Brussels Gewest, Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen worden je netkosten vanaf 2023 gedeeltelijk op een andere manier berekend. Lees meer over dat zogenaamde capaciteitstarief.
 • Taksen en heffingen (opgelegd door de overheid)
 • 6% btw
  Al jaar en dag betalen we 21% btw op onze energie, maar door de aanhoudende onzekerheid op de energiemarkt besliste de overheid dat de btw-verlaging tot 31 maart 2023 geldt. Vandaag wordt er dus geen 21%, maar 6% btw gerekend voor energie.

Vandaag ligt het totaalaandeel van bovenstaande kosten voor een gemiddeld Belgisch gezin rond 15% à 30% van het totaalbedrag. Op zowel de geografische als door de overheid bepaalde kosten heb je zelf weinig impact.

De effectieve energiekosten, die je dus aan je energieleverancier betaalt, liggen vandaag rond 70% voor elektriciteit en 85% voor gas. Normaliter is die kostenpost aanzienlijk kleiner, maar door de aanhoudende stijging van marktprijzen is het aandeel zo groot. Ook het bespaarpotentieel groeit dus mee. We verzamelden voor jou de 5 meest impactvolle tips en gedragsveranderingen om jaarlijks tot wel € 300 te besparen in je woning. En dit zónder grote investeringen.

Tip: vergeet de voorschotcheck niet!

We raden iedereen aan een voorschotcheck te doen. Met een goed ingeschat voorschotbedrag spreid je de kosten en vermijd je verrassingen op je jaarafrekening. Luminus-klanten doen dit eenvoudig zelf via de My Luminus website of app. Lees hier meer over het belang van een ideaal voorschotbedrag voor je energie.

2. Een tarief vastklikken óf meesurfen met variabele energieprijzen?

 • Heb je een vast tarief? Dan betaal je voor de looptijd van je energiecontract dezelfde prijs, los van de schommelingen van de markt. Als je dus op een gunstig moment intekent, wanneer de marktprijzen laag staan, ben je een jaar zeker van dat tarief. Maar dan moet je natuurlijk wel bij dezelfde leverancier blijven.
 • Heb je een variabel tarief? Dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt, elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je hier meteen van meegeniet. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet, maar de schommelingen worden op je jaarfactuur verrekend.

Er bestaat dus een energiecontract voor iedereen: heb je graag zekerheid, dan is een vast tarief op je lijf geschreven. Geniet je toch liever van elke daling op de energiemarkt? Dan is een variabel tarief meer iets voor jou.

3. Geef de voorkeur aan getrouwheidskorting boven eenmalige promoties

Misschien dacht je al aan een overstap naar een andere leverancier omwille van het (eenmalige) welkomstcadeau dat je krijgt.

 • Let op dat je niet intekent voor onduidelijke promoties of loze beloftes. Sommige promo’s klinken groots, maar leveren je weinig winst op aan het einde van de rit. Vergeet dus nooit de kleine lettertjes te lezen.
 • Elk eerste jaar bij een energieleverancier is het moeilijk inschatten wat je aan het einde van het jaar effectief zal moeten betalen omdat de manier van factureren kan verschillen.

Als je bij dezelfde leverancier blijft, beperk je verrassingen op die jaarfactuur. Bovendien kan een vaste energieleverancier je beter adviseren in je keuze voor een bepaald energietarief, omdat die inzage heeft in jouw unieke energieverbruik. Zo wordt jouw verstrekker van energie eigenlijk je ‘partner in energie’.

 • Sommige energieleveranciers geven getrouwheidskortingen die je doorheen de jaren een pak meer opleveren dan een jaarlijkse overstap. We geven je een concreet voorbeeld:

Als je kiest voor het ComfyFlex Pro-tarief geniet je bij het tweede jaar 5% korting op je energie. Het derde jaar, en alle jaren die daarop volgen, wordt dat zelfs 10%.

Blijf dus liever bij een energieleverancier die je een goede service biedt én je beloont voor je trouw.

4. Duurzame voordelen van een ‘partner in energie’

Naast onze getrouwheidskorting biedt Luminus nog vele andere duurzame voordelen:

 • Een focus op groene en hernieuwbare energie die níet duurder is. Zo helpen we de energietransitie te versnellen. We zijn de Belgische nr. 1 in water- en windenergie, mede dankzij onze 7 waterkrachtcentrales en 259 windturbines (en meer op komst).
 • Een overzichtelijke en veilige persoonlijke klantenzone My Luminus (via desktop of app).
 • Snelle en supersympathieke bijstand online en via onze klantendienst.
 • Transparante energiefacturen waarop geen enkel detail mist.
 • Luminus Extras-klantenvoordelen met knappe kortingen en voordelen waar je jaarlijks tot honderden euro’s mee kan besparen.
 • Kortingen op het onderhoud van je gasketel of gratis pechverhelping en fietsbijstand, afhankelijk van je gekozen energietarief.
 • Zonnepaneleneigenaars met digitale meter krijgen, ongeacht hun energietarief, automatisch een injectievergoeding voor hun overtollige elektriciteit.
 • Een bespaarplatform waarop je o.a. een gratis energiebesparingsplan op maat krijgt.

Conclusie? Het is niet voordelig om jaarlijks te wisselen van energieleverancier

Aan het einde van de rit moet je zelf de afweging maken wat voor jou het voordeligste is. Lees de kleine lettertjes van de mogelijke contracten, neem promo’s en getrouwheidskortingen in overweging, denk na over een variabel vs. vast tarief, enzovoort.

Vergeet ook niet stil te staan bij de getrouwheidsrelatie die je met je leverancier opbouwt, en de daaruit volgende voordelen en ervaring. Dan zal je snel zien dat het niet per se de aantrekkelijkste optie is om continu kortingen en lagere tarieven na te jagen.

Ook interessant voor jou