7 tips om energie te besparen in de lente

De dagen lengen, de temperatuur stijgt. De lente is niet alleen ideaal voor een grote schoonmaak, maar ook om je energieverbruik eens onder de loep te nemen. Volgende tips maken energie besparen alvast een pak gemakkelijker.

1.    Geniet van de voordelen van zonne-energie

De lente is het ideale moment om te profiteren van zonne-energie en van het licht. Door je gordijnen te openen en zo te genieten van een overvloed aan natuurlijk licht, sla je drie vliegen in één klap:

1. Doordat je minder kunstmatige verlichting verbruikt, daalt je energieverbruik.

2. De zonnestralen warmen de woning op.

3. Natuurlijk licht heeft een positief effect op je humeur.

Wil je álle voordelen van zonne-energie gebruiken? Overweeg dan om zonnepanelen te plaatsen. Zo helpen de gratis zonnestralen je besparen op energie en je rekening terug te dringen. De ROI is veel sneller dan je zou denken. Simuleer hier jouw ideale installatie of vraag het aan een expert.

2.    Investeer nuttig: denk aan energiebesparingen 

Het scala aan maatregelen om energie te besparen, is tegenwoordig zeer uitgebreid. Zonnepanelen, waterputrecuperatie, een warmtepompisolatie… De lente geeft je zin om aan de slag te gaan. Bovendien geniet je van heel wat voordelen:

In de lente zitten installateurs meestal nog niet tot over hun oren in het werk. Wees er dus snel bij, zodat jouw maatregelen om energie te besparen tijdig geplaatst kunnen worden! En check ook zeker de bestaande subsidies om je kosten te drukken.

3.    Laat je huis goed verluchten

De winterkou heeft plaats geruimd voor de frisse lentelucht. Een ideaal moment om je huis te verluchten. Dit heeft heel wat voordelen:

 • Verluchting ‘droogt’ je huis. Vochtige plekken en schimmels maken geen kans.
 • Droge lucht warmt veel beter op dan vochtige lucht.
 • De heerlijke lentegeuren vullen je huis.

Zet elke dag minstens 10 minuten de ramen open. Dat is voldoende om de lucht goed te laten doorstromen. Zo haal je de voordelen in huis maar hoeft je verwarmingsinstallatie niet de hele dag te draaien. Door je huis te verluchten kan je dus heel wat energie besparen!

Besparen lente

4.    Hang je wasgoed buiten te drogen

In de winter draait je droogtrommel op volle toeren. Dit zorgt voor een stevige toename van je energieverbruik die we in het lente- en zomerseizoen eenvoudig kunnen vermijden. Haal je droogrek van onder het stof en gebruik de lentelucht om je was te drogen, of dat nu in de tuin is of op je terras of balkon als je in de stad woont. Dat helpt je niet alleen besparen op energie, je wasgoed ruikt ook lentefris! Meer bespaartips rond wassen en drogen vind je hier.

5.    Spring op je fiets voor korte afstanden

Pomp je banden op, smeer je ketting en geniet van een heerlijke fietstocht. Gebruik de fiets indien mogelijk voor je werk, om naar de winkel te gaan, om de kinderen naar school te brengen of gewoon voor het plezier. De voordelen zijn talrijk:

 • Je spaart brandstof uit (of energie als je elektrisch rijdt) en vervuilt minder.
 • Je verbetert je conditie en je energiepeil.
 • Je staat nergens in de file.
 • Dankzij de fietsvergoeding van veel werkgevers verdien je een centje bij.

Liggen al die locaties toch net wat te ver om vaak met de fiets te gaan? Denk dan eens na over een elektrisch model. Heerlijk comfortabel en efficiënt!

6.    Doe-het-zelf energiebesparing

De lente voelt aan als een nieuwe start. Het is dan ook het gedroomde moment voor enkele eenvoudige klusjes die je helpen besparen op energie:

 • Ontdooi je vriezer. Een ijslaagje van 2 mm kan je verbruik al met 10% verhogen. Ook de ijslaag op de achterkant van je koelkast heeft hetzelfde effect. Check ook onze andere tips om energie te besparen in de keuken.
 • Plaats isolatiemateriaal rond verwarmingsbuizen in koele plaatsen zoals de garage. Zo hebben ze minder tijd en energie nodig om op te warmen.
 • Vervang je gloeilampen door energiebesparende verlichting.
 • Plaats radiatorfolie achter je verwarming zodat de warme lucht vlot de kamer in gestuurd wordt.

Benieuwd hoe je je ecologische voetafdruk nog kan verkleinen? Je leest het hier.

7.    Houd je energieverbruik in de gaten

Om energie te besparen, moet je je verbruik goed in de gaten houden. Als jij je verbruiksgewoonten goed kent, valt het je ook sneller op als er iets mis is of als er zich een kans voordoet om energie te besparen.

Ben je Luminus-klant en wil je niet voor verrassingen komen te staan bij je jaarafrekening? Dan kan je jouw verbruik nauwkeurig in de gaten houden via je persoonlijke klantenzone My Luminus. Geef dan regelmatig je meterstanden door via de gratis My Luminus-app of via myluminus.be. Zo zie je meteen of jouw voorschotbedrag nog in lijn ligt met je verbruik. Meten is weten!