7 tips om energie te besparen in de lente

De dagen lengen, de temperatuur stijgt.  Voel je de lentekriebels en de energie om aan de slag te gaan? De lente is een uitstekend moment om je energieverbruik eens onder de loep te nemen. Ontdek hoe jij je factuur verlaagt aan de hand van onze praktische bespaartips.

Voel je de lentekriebels en de energie om aan de slag te gaan? Ben je benieuwd naar hoe je je energieverbruik en -factuur kunt verlagen? Ontdek het aan de hand van onze tips.

Tip 1: Laat zonlicht binnen

De zon is elke dag vroeger op het appel. Profiteer van de langere dagen. Open je gordijnen en geniet van een overvloed aan natuurlijk licht. Doordat je minder kunstmatige verlichting verbruikt, daalt je energieverbruik. Bovendien warmen de zonnestralen de woning op en heeft natuurlijk licht een positief effect op je humeur. Drie vliegen in één klap!

Tip 2: Verlucht je woning

De winterkou heeft plaats geruimd voor de frisse lentelucht. Een ideaal moment om je woning te verluchten. Dit heeft heel wat voordelen:

 • Verluchting ‘droogt’ je huis. Vochtige plekken en schimmels maken geen kans.
 • Droge lucht warmt veel beter op dan vochtige lucht.
 • De heerlijke lentegeuren vullen je huis.

Kies ervoor om kort en krachtig te verluchten. Zo haal je de voordelen in huis maar hoeft je verwarmingsinstallatie niet de hele dag te draaien. Ontdek alles over de voordelen van je huis verluchten in het artikel: Het belang van ventileren en verluchten voor jouw gezondheid.

Tip 3: Hang je wasgoed buiten te drogen

In de winter draait je droogtrommel op volle toeren. Dit zorgt voor een stevige toename van je energieverbruik die we in het lente- en zomerseizoen eenvoudig kunnen vermijden. Haal je droogrek van onder het stof en gebruik de lentelucht om je was te drogen. Zo bespaar je energie en ruikt je wasgoed lentefris!

Besparen lente

Tip 4: Neem besparende maatregelen

Het scala aan maatregelen om energie te besparen, is tegenwoordig zeer uitgebreid. Zonnepanelen, waterputrecuperatie, een warmtepompisolatie … De lente geeft je zin om aan de slag te gaan. Bovendien help je de natuur een handje en geniet je van heel wat voordelen:

 • Vakmannen zitten meestal nog niet tot over hun oren in het werk. Wees er snel bij!
 • Je energieverbruik daalt drastisch.
 • Bekijk zeker de bestaande subsidies om je kosten te drukken.

Tip 5: Spring op je fiets

Pomp je banden op, smeer je ketting en geniet van een heerlijke fietstocht. Gebruik de fiets indien mogelijk voor je werk, om naar de winkel te gaan, om de kinderen naar school te brengen of gewoon voor het plezier. De voordelen zijn talrijk:

 • Je spaart brandstof uit.
 • Je conditie verbetert.
 • Je staat nergens in de file.
 • Je voelt je energiek.

Tip 6: Doe-het-zelf energiebesparing

De lente voelt aan als een nieuwe start. Het kriebelt om aan de jaarlijkse lenteschoonmaak te beginnen. Het is dan ook het ideale moment om enkele eenvoudige besparende klusjes uit te voeren:

 • Ontdooi je vriezer. Een ijslaagje van twee millimeter doet je verbruik met tien procent stijgen. Ook de ijslaag op de achterkant van je koelkast heeft hetzelfde effect.
 • Plaats isolatiemateriaal rond verwarmingsbuizen in koele plaatsen zoals de garage.
 • Vervang je gloeilampen door ledlampen.

Tip 7: Houd je verbruik in de gaten

Ben je Luminus-klant? Dan kan je jouw verbruik via je persoonlijke klantenzone My Luminus nauwkeurig in de gaten houden. Wil je niet voor verrassingen komen te staan bij je jaarafrekening? Geef dan regelmatig je meterstanden door via de gratis My Luminus-app of via myluminus.be. Zo zie je meteen of jouw voorschotbedrag nog in lijn ligt met je verbruik. Meten is weten!

Maak ook het onderhoud van je verwarmingsketel in orde. 

Ook interessant voor jou