Zonnepanelen en een warmtepomp: een winnende combinatie om energie te besparen in huis!

Zonnepanelen zijn vaak het eerste waar men aan denkt als het gaat over zelf groene, duurzame energie opwekken. Maar ook warmtepompen zijn in opmars, ook bij renovaties. Vooral de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen is interessant en helpt je met besparen op energie.

Zijn zonnepanelen en warmtepompen echt rendabel? In dit artikel overlopen we de voor- en nadelen van zowel zonnepanelen als warmtepompen en vertellen we hoe een combinatie van die twee extra winst oplevert.

Zijn zonnepanelen nog rendabel anno 2024?

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen blijven een zeer interessante investering voor iedereen die energie wil besparen in huis. Dit komt niet alleen door het feit dat de Belg minder afhankelijk wil zijn van schommelende energieprijzen. Zonnepanelen helpen ook bij het behalen van de steeds strengere EPB-eisen bij renovatie en nieuwbouw.

De nadelen van zonnepanelen

Het is belangrijk om je zonnepanelen goed af te stemmen op jouw energieverbruik. Daar wordt vaak te weinig rekening mee gehouden, waardoor er kostbare energie verloren kan gaan. Hou dus rekening met de volgende energiegewoonten:

  • Je verbruikt vooral ’s avonds en ’s nachts energie, wanneer de zonnepanelen minder energie opwekken. Op die momenten moet je dus dure energie van het netwerk aankopen.
  • Overdag produceren zonnepanelen een overschot aan elektriciteit die je vaak niet meteen kan verbruiken en daarom verliest aan het net … Al krijg je daar wel steeds een kleine injectievergoeding voor.

Het rendement van zonnepanelen

Welke gevolgen deze voor- en nadelen van zonnepanelen hebben voor jou als eigenaar, is afhankelijk van je metertype, het tijdstip van installatie (onder welke regelgeving je valt) en in welk gewest je woont (subsidies). In welke situatie je je ook bevindt, je haalt het meest uit je zonnepanelen wanneer je de opgewekte energie zoveel mogelijk zelf consumeert. Dit wordt ook wel een hoge zelfconsumptie genoemd. Een overgedimensioneerde installatie is vandaag dus een no go.

Meer details over het rendement van zonnepanelen lees je in dit artikel.

Dak waarop zonnepanelen worden geïnstalleerd

Zijn warmtepompen al rendabel anno 2024?

De voordelen van warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp precies? Afhankelijk van het type warmtepomp, zet het toestel energie uit water, uit de bodem of uit de lucht om in warmte die je kan gebruiken voor je verwarming en eventueel je sanitair warm water. Op die manier kan je zuinig en milieuvriendelijk verwarmen. Je gebruikt geen fossiele brandstoffen, waardoor de CO₂-uitstoot beperkt blijft.

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in hoeveel kWh de warmtepomp oplevert voor 1 kWh verbruikte elektriciteit. Bij een aardgasketel staat 1 kWh aardgas ongeveer gelijk aan 1 kWh elektriciteit. Afhankelijk van het type warmtepomp, ligt dit tussen factor 2 en 5 (1 kWh elektriciteit levert dus 2 tot 5 kWh warmte op). Het rendement van warmtepompen ligt dus een stuk hoger dan standaard cv-ketels, waardoor je dus heel wat energie kan besparen in huis.

De nadelen van warmtepompen

Afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, kan de kostprijs hoog oplopen en de installatie een complex proces worden. Bovendien verbruikt een warmtepomp geen fossiele brandstoffen, maar wel een grote hoeveelheid elektriciteit. Meer informatie over de werking van de verschillende types warmtepompen vind je in dit artikel.

Het rendement van warmtepompen

Je kunt het rendement van je warmtepomp verhogen door je elektriciteitsverbruik te beperken:

  • Vermijd grote temperatuurschommelingen. Het is een misvatting dat je energie bespaart door ’s nachts of bij afwezigheid de temperatuur sterk aan te passen. Een warmtepomp werkt het efficiëntst bij een constante temperatuur.
  • Verlaag de temperatuur van het verwarmingswater. Hoe lager, hoe minder je pomp moet werken en hoe lager het verbruik.
  • Zorg voor professioneel onderhoud. Hoewel dit niet verplicht is, zoals dat bij een verwarmingsketel wel het geval is, heeft een propere warmtepomp een beter rendement en een langere levensduur.

Isoleren en zo het energieverbruik beperken, gaat hand in hand met het installeren van een warmtepomp.

Maar de beste tip om het rendement van je warmtepomp te verhogen, is om je warmtepomp te combineren met zonnepanelen.

Waarom zijn een warmtepomp en zonnepanelen samen zo rendabel?

Wanneer is een warmtepomp interessant? In principe altijd als je duurzaam en efficiënt wil verwarmen, maar vooral in combinatie met zonnepanelen. Om het grote elektriciteitsverbruik van een warmtepomp te compenseren, wordt meestal aangeraden om ook zonnepanelen te installeren. Deze slimme combinatie biedt heel wat voordelen:

  • De overtollige energie die je zonnepanelen (overdag) opwekken, wordt gebruikt om je warmtepomp van elektriciteit te voorzien. Vooral in het ‘tussenseizoen’ is dit interessant, dus wanneer er nog genoeg zonnige dagen zijn, maar het toch ook al koud genoeg is om de verwarming aan te zetten.
  • Je hangt minder af van de stijgende energieprijzen voor gas, mazout of elektriciteit.
  • Bij de installatie en de koppeling van de twee systemen zijn in de meeste gevallen geen zware (renovatie)werken nodig.
  • Je gebruikt duurzame energie en je ecologische voetafdruk verkleint.
  • De EPB-eisen worden gemakkelijker behaald.

Bovendien bieden alle gewesten hun bewoners interessante premies voor investeringen in warmtepompen en/of zonnepanelen. Zoek onmiddellijk op waar je recht op hebt via premiezoeker.be. Let wel: voor nieuwbouw zijn er zo goed als géén steunmaatregelen meer op het vlak van zonnepanelen en warmtepompen.

Om de energietransitie te versnellen, zorgt de regering voor een voordelig btw-tarief bij de aankoop van zonnepanelen.

Hoewel vroeger enkel woningen ouder dan tien jaar van 6% btw konden genieten, krijgen sinds 1 april 2022 ook jongere woningen dit voordeel.

De regel was oorspronkelijk geldig tot 31 december 2023, maar werd in oktober 2023 voor onbepaalde duur verlengd.

Ben je van plan om te investeren in duurzame energie? Dan zijn zonnepanelen en een warmtepomp een gouden combinatie. Onze specialisten helpen je graag verder in jouw keuze voor een zonnepaneleninstallatie op maat van jouw woning en behoeften.