Zijn zonnepanelen rendabel in 2023?

Is het vandaag nog interessant om te investeren in zonnepanelen op je dak? In dit artikel krijg je een blik op de terugverdientijd van je installatie en welke factoren hierin een rol spelen. Wil je meteen je kostprijs en terugverdientijd voor je persoonlijke situatie kennen? Surf dan meteen naar onze gratis prijsberekeningstool.

Zonnepanelen zijn geen nieuwe technologie meer, waardoor ze vandaag eerder de regel dan de uitzondering zijn. Dit komt niet alleen door de alsmaar hogere overheidseisen op vlak van hernieuwbare energie, maar ook omdat de Belg minder afhankelijk wilt zijn van schommelende energieprijzen. Maar wegen die voordelen op tegen de investeringskost, die nog steeds een paar duizend euro bedraagt?

Hoe lang is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Het antwoord op die vraag wordt grotendeels bepaald door de terugverdientijd van je installatie. Je panelen kunnen immers zo veel stroom opwekken als ze willen, als de investering te groot zou zijn, zijn ze hun geld niet waard.

De duidelijkste factor die de terugverdientijd beïnvloedt, is de elektriciteitskost die je bespaart dankzij de stroomproductie van je zonnepanelen. Toch zijn er daarnaast nog heel wat andere elementen die bepalen of de terugverdientijd van je zonnepanelen al dan niet voordelig is:

 • De levensduur van je zonnepanelen: die ligt gemiddeld rond 25 tot maximaal 30 jaar.
 • De ligging van je zonnepanelen: de schaduwinval, de hellingsgraad, de regio waar je woning zich bevindt.
 • De premies waarop je beroep kunt doen
 • Het al dan niet laten moderniseren van je dak indien de draagsterkte onvoldoende is of wanneer je nog niet hebt geïsoleerd.
 • De eventuele onderhoudskosten: het laten reinigen van je panelen wanneer je in een bosrijke omgeving woont, bijvoorbeeld. De uitbetaling van groenestroomcertificaten in Brussel.

Gemiddeld heb je zonnepanelen in België op 7 jaar terugverdiend, afhankelijk van hoe goed al deze factoren op elkaar inspelen.

Waarom in 2023 voor zonnepanelen kiezen?

 • Je elektriciteitskosten dalen fors en je wordt minder afhankelijk van de prijsfluctuaties op de energiemarkt.
 • De kwaliteit wordt steeds beter waardoor zonnepanelen langer meegaan. Ze hebben een levensduur van ongeveer 25 à 30 jaar.
 • Vandaag hebben zonnepanelen zich gemiddeld binnen 7 jaar terugverdiend.
 • De regering verlaagt de belasting op de aankoop van zonnepanelen naar 6% (daarvoor was dat 21%). En dit tot 31 december 2023.
 • Je komt in aanmerking voor een investeringspremie tot wel € 750 van de Vlaamse overheid, waardoor de terugverdientijd nog korter wordt. Je moet wel snel zijn, want de premie wordt afgeschaft na 31 december 2023.
 • Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de EPB-normen te behalen.
 • Heb je een digitale meter of krijg je er binnenkort een (vanwege de installatie van zonnepanelen)? En woon je in Vlaanderen of Brussel? Je panelen wekken ook al eens energie op op momenten dat je hem zelf niet kan gebruiken. Die energie vloeit dan terug naar het net. Een energiecontract met terugleveringsvergoeding compenseert je voor alle zonnestroom die je terug op het net injecteert. Meer info over injectievergoedingen.
  ➔ Goed nieuws voor Luminus-klanten: bij ons zijn alle stroomcontracten teruglevercontracten en word je bij elke jaarafrekening automatisch vergoed voor je injectie.

Zonnepanelenpremies voor een voordelige investering

VLAANDEREN – premies voor zonnepanelen in 2023

De Vlaamse overheid introduceerde in 2021 een investeringspremie voor zonnepanelen als compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller. De premie wordt elk jaar kleiner, tot hij op 31 december 2023 helemaal verdwijnt. Wees er dus snel bij om nog van deze compensatie te genieten. Je vraagt je premie hier aan, op de website van Fluvius. Om in aanmerking te komen, moet je:

 • een bouwaanvraag hebben die dateert van voor 2014;
 • een zonnepaneleninstallatie plaatsen met een maximaal omvormervermogen van 10 kVa;
 • geen bestaande zonnepaneleninstallatie uitbreiden, maar een volledig nieuwe installeren;
 • geen zonnepanelen installeren als deel van een nieuwbouw- of renovatieproject om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen.
 • je zonnepanelen door een erkende installateur laten plaatsen
 • je installatie laten keuren of in gebruik nemen voor 1 januari 2024.

WALLONIË – premies voor zonnepanelen in 2023

In het Waalse gewest geniet je voorlopig nog van het voordeel van de terugdraaiende teller, maar je betaalt wél een compensatie voor het gebruik van het netwerk: het prosumententarief. In 2020 en 2021 kreeg je dat prosumententarief nog voor 100% terugbetaald door je netbeheerder. In 2023 betaal je 45,73% van het totaalbedrag en vanaf 2024 is de hele som voor je eigen rekening. Deze premie wordt aangeboden voor residentele prosumenten met een netto ontwikkelbaar vermogen kleiner of gelijk aan 10kW.

Meer over zonnepanelen in Wallonië lees je hier.

BRUSSEL – premies voor zonnepanelen in 2023

Hoewel Vlaanderen en Wallonië uit het systeem van de groenestroomcertificaten zijn gestapt, voorziet Brussel nog steeds jaarlijkse waardebonnen, die je aan je elektriciteitsleverancier kunt verkopen aan de marktprijs. Luminus koopt deze certificaten aan 70 €. Sinds oktober 2023 zijn de vermenigvuldigingscoëfficiënten van de groenestroomcertificaten voor nieuwe installaties verhoogd. Vergeet ook de certificering van je installatie niet.

Up-to-date: zonnepanelen en de digitale meter

Sinds 2019 voert de Vlaamse regering geleidelijk aan digitale meters in. Ondertussen hebben meer dan 2,5 miljoen Vlamingen de omschakeling gemaakt. Het Brusselse gewest telde eind 2022 zo’n 37.046 digitale meters en dit jaar zouden er 23.000 bijkomen. In Wallonië focuste men de afgelopen jaren op grootverbruikers, maar sinds dit jaar zijn ook prosumenten met een kleine zonnepaneleninstallaties (< 5 kW) aan de beurt.

Meer lezen over de stand van zaken van digitale meters in België.
Meer lezen over de impact van de digitale meter op je zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn dak?

Overtuigd van de voordelen van zonnepanelen? Dan is het tijd om onderzoek te doen naar de geschikte installatie. Om het ideale aantal zonnepanelen te bepalen voor je woning, is het belangrijk om een idee te hebben van je jaarlijkse elektriciteitsverbruik en in welke mate je afhankelijk wil zijn van het energienet. Een grote installatie plaatsen om in je volledige elektriciteitsbehoefte te voorzien is een mooi idee, maar waarschijnlijk zal je al die energie niet kunnen opgebruiken (tenzij je voor een thuisbatterij kiest). Bovendien heb je maar een beperkte dakoppervlakte tot je beschikking.

Een gemiddeld Belgisch gezin zou jaarlijks zo’n 3.500 kWh tot 4.000 kWh elektriciteit verbruiken. In dat geval kiezen velen voor een installatie van 3 tot 5 kWp, wat goed is voor 10 tot 20 panelen. Maar om écht te weten wat het beste is voor jouw verbruiksgewoonten, maak je best zelf de berekening met onze gratis prijscalculator. Die vertelt je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoeveel je dat kan kosten.

Ook interessant voor jou