Hoe kan ik mijn elektrische auto opladen?

Rijd je met een elektrische wagen of een plug-in hybride auto? Dan heb je een aangepast elektrisch oplaadsysteem nodig om je auto gemakkelijk te kunnen opladen. Wij geven je alvast mee waar je overal terecht kunt.

Met een klassieke auto is het tanken van brandstof een kwestie van minuten. Het opladen van een elektrische wagen heeft wat meer tijd nodig. En een stopcontact. Zeker wanneer je langere afstanden moet overbruggen, is het handig om te weten hoe je je auto kunt opladen. Dit zijn je mogelijkheden.

Thuis je elektrische wagen opladen

Als je overdag heel wat kilometers rijdt, is het gemakkelijk om ’s nachts je auto op te laden. Dat kun je doen aan een eenvoudig stopcontact, waar je ook je smartphone of baardtrimmer inplugt. Eén nadeel: het duurt zes uur voor je wagen voldoende opgeladen is om 100 km te rijden. Als je overdag soms meer dan 100 km rijdt, zit je met een probleem.

Je kan ook thuis een laadpaal installeren en zo je auto tien tot twaalf keer sneller opladen dan via een klassiek stopcontact. Met deze Luminus oplossingen laad je je wagen gemakkelijk, veilig én snel op. We installeren het laadtoestel aan de muur van bijvoorbeeld je garage, samen met de bijgeleverde kabel waarop je zonder problemen je auto aansluit.

Kies je voor een eigen laadpaal met een vermogen van 5 kVA of meer? Vergeet hem dan niet te registreren bij de netbeheerder. Vanaf 2024 kan je voor die vergetelheid streng beboet worden.

Opladen aan een elektrische laadpaal op het werk

Meer en meer bedrijven installeren een laadpaal voor werknemers en klanten. De installatie daarvan is voor hen 100% fiscaal aftrekbaar. Je kan dus je elektrische wagen tijdens de werkuren bijladen, wat nodig is als je langere afstanden moet overbruggen.

Let wel: voor sommige laadpalen heb je een laadkaart nodig om de verbruikte stroom te betalen.

Benieuwd naar meer? Enkele bestuurders van elektrische bedrijfswagens delen hun ervaringen.

Elektrische auto snellader

Onderweg je elektrische wagen opladen

Als je lange afstanden moet overbruggen of een autovakantie plant, is het natuurlijk belangrijk om te weten op welke openbare plekken je de batterij van je auto kunt opladen. Via deze website vind je een overzicht van beschikbare laadpunten in België en onze buurlanden. Op sommige openbare plaatsen kun je je auto voorlopig nog gratis opladen, bijvoorbeeld bij IKEA en Lidl.

Lees ook ons artikel: Verre afstanden met een elektrische wagen doe je zo

Weinig tijd, snel laden

De meeste laadpalen laden nog relatief traag. Concreet moet je een lange stop inplannen om voldoende kilometers bij te tanken. Luminus installeerde in het verleden snelladers die compatibel zijn met elk type van wagen. Je vindt ze langs Belgische autowegen en autosnelwegen op de terreinen van Q8. Aan zo’n snellader kan je op 20 minuten je lege batterij opnieuw voor 100 km bijladen. Net tijd genoeg om een koffie te drinken.

Ook interessant voor jou