Hoe kan ik mijn elektrische auto opladen?

Rijd je met een elektrische wagen of een plug-in hybride auto? Dan heb je aan de vele benzinestations in ons land niet veel. Je hebt natuurlijk een aangepast elektrisch oplaadsysteem nodig om je auto makkelijk te kunnen opladen. Wij geven je alvast mee waar je overal terecht kunt.

Met een klassieke auto is het tanken van brandstof een kwestie van minuten. Een elektrische wagen daarentegen heeft wat meer tijd nodig. En een stopcontact. Zeker als je langere afstanden moet overbruggen, is het handig om te weten hoe je je auto kunt opladen. Dit zijn je mogelijkheden.

Gewoon thuis

Als je overdag heel wat kilometers rijdt, is het makkelijk om ’s nachts je auto op te laden. Dat kun je doen aan een eenvoudig stopcontact, waar je ook je smartphone of baardtrimmer inplugt. Eén nadeel: het duurt zes uur voor je wagen voldoende opgeladen is om 100 km te rijden. Als je overdag soms meer dan 100 km rijdt, zit je met een probleem.

Je kunt ook thuis je auto tien tot twaalf keer sneller opladen dan via een klassiek stopcontact. Met de Luminus oplossingen bijvoorbeeld laad je je wagen makkelijk, veilig én snel op. Het toestel wordt geïnstalleerd aan de wand en met de bijgeleverde kabel kun je zonder problemen je auto aansluiten.

Op het werk

Ook meer en meer bedrijven installeren een laadpaal voor werknemers en klanten. Zo kun je je elektrische wagen tijdens de werkuren bijladen, en dat is nodig als je langere afstanden moet overbruggen. Let wel: voor sommige laadpalen heb je een laadpas nodig om de verbruikte stroom te betalen.

Elektrische auto snellader

Onderweg

Als je lange afstanden moet overbruggen of een autovakantie plant, is het natuurlijk belangrijk om te weten op welke openbare plekken je de batterij van je auto kunt opladen. Je kunt op de website oplaadpunten.org een duidelijk overzicht van de beschikbare laadpunten in België en in onze buurlanden terugvinden. Je ziet ook meteen voor welke soort stekker het oplaadpunt geschikt is, wat het vermogen is en hoeveel je eventueel moet betalen voor de verbruikte stroom. Op sommige openbare plaatsen kun je je auto voorlopig nog gratis opladen, bijvoorbeeld bij IKEA.

Weinig tijd, snel laden

De meeste laadpalen laden nog relatief traag. Concreet moet je een lange stop inplannen om voldoende kilometers bij te tanken. Daarom installeert Luminus in het kader van een Europees programma snelladers die compatibel zijn met elk type van wagen. Je vindt ze langs Belgische autowegen en autosnelwegen op de terreinen van Q8. Aan zo’n snellader kan je op 20 minuten je lege batterij opnieuw voor 100 km bijladen. Net tijd genoeg om een koffie te drinken.

Tesla only

Heb je een wagen van Tesla? Dan kun je door middel van een Tesla Supercharger gratis stroom tanken. Eén nadeel: in heel België vind je slechts vijf oplaadpunten met zo’n Tesla Supercharger.

Lees ook ons artikel: Een nieuwe auto: hybride of elektrisch?

Ook interessant voor jou