Verre afstanden met een elektrische wagen doe je zo: 5 handige tips!

Wie met de auto op vakantie vertrekt, bereidt zich best goed voor. Ga bijvoorbeeld je bandenspanning na, check of alle lichten nog goed werken en of je verzekering in orde is. Maar ga je met een elektrische wagen de zonovergoten Provence of de besneeuwde Alpen tegemoet? Dan let je best op nog een paar extra dingen. Met onze 5 tips vertrek je zonder zorgen, sta je niet in de files aan de laadpunten én verleng je de levensduur van de batterij!

Tip 1: stippel je route uit en installeer handige apps

Voor je op vakantie vertrekt met een elektrische wagen, stippel je best al eens je route uit. Via A Better Route Planner, bijvoorbeeld. Zo kan je checken of er genoeg laadpalen op je traject te vinden zijn. Let op, deze app houdt geen rekening met je laadstatus. Stel voor vertrek de juiste parameters in zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Doorheen Europa werd gelukkig al een heus netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s uitgebouwd. Vooral langs autosnelwegen zijn ze goed vertegenwoordigd. Apps of websites zoals Chargemap (heel handig voor Zuid-Europa!), Newmotion en de laadpas van Luminus vertellen waar je zoal terecht kunt.  Neem op voorhand zeker een kijkje en controleer eventueel zelfs onderweg hoe ver de volgende laadpaal staat. 

Ook (extra) laadkaarten, bijvoorbeeld van Plugsurfing en Chargemap, zijn een interessante aanvulling. Om de simpele reden dat niet elk laadpalennetwerk je Belgische laadpas of Visa accepteert. En je wilt onderweg geen onnodige tijd verliezen met het zoeken van alternatieven. 

Handig om te weten: meer en meer automerken bouwen smart routing in de gps-systemen van hun elektrische wagens in. Hierdoor geef je gewoon je eindbestemming in en de wagen vertelt je vervolgens waar en wanneer je moet stoppen om te laden. Aan jou de keuze welke optie je voorkeur geniet.

Tip 2: kies je accommodatie(s) op basis van voorzieningen voor elektrische wagens

Nog iets om op voorhand uit te dokteren: je accommodatie(s). Het is – zeker tijdens een roadtrip – slim om een hotel, B&B of camping te kiezen met laadfaciliteiten. Terwijl jij van een goede nachtrust geniet, laadt je auto op. De volgende ochtend kan jij met een volle batterij de weg weer op. 

Vind je ondanks het stijgende aantal laadfaciliteiten toch geen geschikte accommodatie? Kies dan voor een extra laadstekker waarmee je je auto via een normaal stopcontact kunt opladen. Of laad voor je aankomst de wagen nog eens op via een snellader langs de snelweg.

Op vakantie met elektrische auto

Tip 3: anticipeer en hou de actieradius van je elektrische auto onderweg in de gaten

De efficiëntie van elektrische auto’s ging de laatste jaren een pak omhoog. Afhankelijk van je wagen, leg je intussen al zo’n 300 tot 600 kilometer af tot de volgende oplaadbeurt. Denk er wel aan dat de actieradius van je elektrische wagen op vakantie kan veranderen. Vertrek je bijvoorbeeld op skivakantie? Dan kunnen de bergen en de koude de batterij beïnvloeden en de actieradius aanzienlijk verkleinen.

“Ik rijd met een Kia e-Niro. Als die helemaal is opgeladen, kan ik ongeveer 450 km rijden. Recent legde ik voor de tweede keer +2500km af tijdens een roadtrip naar en van Frankrijk. Dankzij een goede routeplanning vooraf verliep dit super vlot. Binnenkort ga ik op wintervakantie.”

Eline  – Content & Performance Manager Luminus

Bouw daarom altijd marge in en gooi af en toe een oogje op het aantal kilometers dat je nog kan doen. Tip van onze ervaren EV-rijders: stop tijdig voor een oplaadbeurt. Je laadt de wagen voor je gemoedsrust beter elke 200 kilometer 25 minuten aan de snellader, dan te flirten met een lege batterij. Mocht je dan tóch eens pech ervaren – vanwege kapotte of bezette laadpalen – rijd je moeiteloos naar het volgende laadpunt.

Tip 4: doe aan snelladen om tijd te besparen

Het ligt voor de hand dat je bij lange afstanden je auto geregeld moet opladen. En natuurlijk wil je zo snel mogelijk geholpen zijn. Dan bieden snelladers een oplossing! Ze laden je wagen – afhankelijk van het type – voor 70 à 80 procent op in ongeveer 30 tot 40 minuten. Dat geeft jou de tijd om een koffie te drinken of een lunchpauze te nemen. Het Ionity-netwerk biedt een snelle service, maar daar staat op dit moment nog wel een kostenplaatje tegenover. Onderzoek zeker op voorhand of jouw auto geschikt is voor snelladen. Zo sta je niet nodeloos aan te schuiven in de rij van de snelladers als je wagen er niet kan opladen. 

Tip 5: denk aan je laadkaart

Eerder in dit artikel gaven we het al prijs: met een laadkaart of -badge kan je vlot betalen aan oplaadpalen. Een handig voorbeeld is de laadpas van Luminus. Die vraag je gratis aan en je kunt ermee terecht op 1.200 locaties in België en meer dan 130.000 locaties in Europa. Een handige interactieve kaart helpt je ook om de laadpalen te vinden. Op het einde krijg je al je kosten in een duidelijke factuur opgelijst. 

Gelukkig komen er elke maand laadfaciliteiten bij. Plan je een verre trip, is het geen overbodige luxe om meerdere laadpassen in je portefeuille te hebben. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, want er zijn anno 2022 veel verschillende operatoren die niet elke laadpas accepteren.

Rijd je met een Tesla? Dan had je de afgelopen jaren qua efficiëntie een streepje voor. Gelukkig zetten ze tegenwoordig ook hun laadpunten open voor wagens van andere automerken. Dat kan al in Nederland en Frankrijk. Sharing is caring!

Tot slot: Hoe verleng je de levensduur van de batterij van je e-car?

We bundelen hierbij nog enkele tips om de levensduur van de batterij van je elektrische auto te verlengen:

  • Met snelladen bespaar je tijd, maar trager opladen zou beter zijn voor de batterij.
  • Rij zo vaak als kan aan een constante snelheid. Handig om weten: bij een hogere snelheid dan 100 km/u wordt je EV minder zuinig. 
  • Belast de accu niet te veel door bruusk op te trekken of plots af te remmen.
  • Geen probleem dus om Europa te doorkruisen met je elektrische wagen. Nu enkel nog wat fijne autospelletjes en de reis kan beginnen!

    Schitterend nieuws voor Luminus-klanten met een elektrische wagen: Luminus werkt samen met Touring om bijstand te bieden wanneer je onderweg plots een lege batterij krijgt, eender waar in België. Klanten met het groenestroomtarief Comfy Plugin genieten dus van gratis pechverhelping. Touring laadt de batterij ter plaatse op, of takelt je naar je bestemming.