Verre afstanden met een elektrische wagen doe je zo: 5 handige tips!

Wie met de auto op vakantie vertrekt, bereidt zich best goed voor. Ga bijvoorbeeld je bandenspanning na en check of alle lichten nog goed werken. Maar ga je met een elektrische wagen op vakantie, de besneeuwde Alpen of de zonovergoten Provence tegemoet? Dan let je best op nog een paar extra dingen. Met onze 5 tips vertrek je zonder zorgen én verleng je de levensduur van de batterij!

Tip 1: stippel je route uit en installeer handige apps

Voor je op vakantie vertrekt met een elektrische wagen, stippel je best al eens je route uit. Zo kan je checken of er genoeg laadpalen op je traject te vinden zijn. Zo niet, dan kan je je route nog vóór vertrek aanpassen!

Doorheen Europa werd een netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s uitgebouwd. Maar je moet die palen wel weten staan. Apps of websites zoals ChargemapNewmotion en de laadpas van Luminus vertellen waar je terecht kunt. Zo neem jij op voorhand al eens een kijkje en controleer je onderweg hoe ver de volgende laadpaal staat.

Tip 2: kies je accommodatie(s) op basis van voorzieningen voor elektrische wagens

Nog iets om op voorhand uit te dokteren: je accommodatie(s). Denk eraan om in een hotel, B&B of camping te logeren met laadfaciliteiten. Terwijl jij van een goede nachtrust geniet, laadt je auto op. De volgende ochtend kan jij vlot de weg weer op. 

Vind je ondanks het stijgende aantal toch geen geschikte accommodatie? Kies dan voor een extra laadstekker waarmee je je auto via een normaal stopcontact kunt opladen.

Op vakantie met elektrische auto

Tip 3: anticipeer en hou de actieradius van je elektrische auto onderweg in de gaten

De efficiëntie van elektrische auto’s ging de laatste jaren een pak omhoog. Afhankelijk van je wagen, leg je intussen al zo’n 300 tot 500 kilometer af tot de volgende oplaadbeurt. Denk er wel aan dat de actieradius van je elektrische wagen op vakantie kan veranderen. Vertrek je bijvoorbeeld op skivakantie? Dan kunnen de bergen en de koude de batterij beïnvloeden en de actieradius verkleinen.

“Ik rijd met een Kia e-Niro. Als die helemaal is opgeladen, kan ik ongeveer 450 km rijden. Méér dan genoeg voor mijn dagelijkse woon-werkverkeer. Binnenkort gaan we 2000 km afleggen tijdens een roadtrip naar Frankrijk. Benieuwd of dat even vlot zal verlopen.”

Eline Reynders  – Content & Performance Manager Luminus

Bouw daarom altijd marge in en gooi af en toe een oogje op het aantal kilometers dat je nog kan doen. Stop op tijd voor een oplaadbeurt en zorg ervoor dat je batterij niet helemaal leeg raakt!

Tip 4: doe aan snelladen om tijd te besparen

Het ligt voor de hand dat je je auto nog eens goed moet opladen voordat je de oprit afrijdt. Onderweg kan je waarschijnlijk veel minder tijd besteden aan het opladen van je elektrische auto. Dan bieden snelladers een oplossing! Ze laden je auto voor 70 à 80 procent op in ongeveer 30 tot 40 minuten. Dat geeft jou net de tijd om een koffie te drinken of een lunchpauze te nemen. Vergeet niet dat snelladen duurder is dan gewoon laden. En onderzoek zeker ook op voorhand of jouw auto geschikt is voor snelladen.

Tip 5: denk aan je laadkaart

Met een laadkaart kan je vlot betalen aan oplaadpalen. Onderzoek op voorhand wat de voorwaarden van zo’n laadkaart zijn en of er geen verborgen kosten zijn.

Een handig voorbeeld is de laadpas van Luminus. Die vraag je gratis aan en je kunt ermee terecht op 1.200 locaties in België en meer dan 130.000 locaties in Europa. En er komen steeds meer laadplaatsen bij. Een handige interactieve kaart helpt je ook om de laadpalen te vinden. Op het einde krijg je al je kosten in een duidelijke factuur opgelijst.

Tot slot: Hoe verleng je de levensduur van de batterij van je e-car?

We hebben nog enkele tips om de levensduur van de batterij van je elektrische auto te verlengen:

  • Met snelladen bespaar je tijd, maar trager opladen is beter voor de batterij.
  • Probeer zo veel mogelijk een constante snelheid te bewaren.
  • Belast de accu niet te veel. Probeer dus niet bruusk op te trekken of plots af te remmen.
  • Geen probleem dus om Europa te doorkruisen met je elektrische wagen. Nu enkel nog wat fijne autospelletjes en de reis kan beginnen!

Goed nieuws voor Luminus-klanten, want sinds kort is het groene stroomtarief Comfy Plugin uitgebreid. Luminus werkt samen met Touring om bijstand te bieden wanneer een elektrische wagen plots een lege batterij krijgt onderweg, eender waar in België. Touring laadt de batterij ter plaatse op, of takelt je naar je bestemming.

Ook interessant voor jou