Hoe werkt een laadpas en welke kies ik best?

Bij het opzoeken van laadoplossingen voor je elektrische auto, is het woord ‘laadpas’ vast al eens voorbijgekomen. Deze passen – in de vorm van een bankkaart of badge – leveren je de noodzakelijke flexibiliteit om onderweg op te laden. Dit artikel vertelt je hoe een laadpas werkt en welke je al dan niet nodig hebt om vlot (inter)nationaal de baan op te gaan.

Wat is een laadpas en hoe werkt ze?

Een laadpas is het meest gebruikelijke middel om je elektrische wagen mee op te laden. Zowel nationaal als internationaal. Met die plastic kaart identificeer jij je als gebruiker bij de laadpaal. Ook het begin en einde van je laadbeurt worden geregistreerd. Zo heeft de energieleverancier meteen alle informatie om correct te factureren. Je hebt de laadpas trouwens niet áltijd nodig. Bij sommige laadpalen kun je een mobiele applicatie gebruiken die gekoppeld is aan je bankrekening of creditcard. 

Heb ik echt een laadpas nodig?

In principe niet, want bij heel wat laadpalen in Europa kan je ook zonder laadpas terecht. Toch blijkt het in de praktijk erg handig om er één op zak te hebben. Stel je voor dat je dringend moet opladen en de dichtstbijzijnde laadpaal is alleen toegankelijk met een laadpas… 

Meestal worden laadpassen gebruikt door werkgevers om de laadkosten van hun personeel vlot te vergoeden, of om toegang te krijgen tot een groot laadnetwerk. Dat is handig voor wie dagelijks onderweg is of graag autovakanties doet. 

Tip: je kan een laadpas trouwens ook gebruiken voor je thuislaadpaal. Daarvoor neem je gewoon contact op met de aanbieder en die registreert je onder een uniek identificatienummer. De voordelen daarvan? Die ontdek je hieronder.

Wat zijn de voor- en nadelen van een laadpas?

Een laadpas maakt het laadproces vooral een heel stuk eenvoudiger, met deze voordelen:

 • Je weet altijd hoe het gesteld is met je laadkosten, want een laadpas bezorgt je de facturen in één keer. Zo behoud je een overzichtelijke administratie
 • Je kan bij een groot netwerk aan laadpalen terecht, waardoor je met een gerust hart achter het stuur kruipt. 
 • Meestal zijn laadpassen gekoppeld aan een handige app. Daar vind je een overzicht van je laadbeurten, een kaart van het laadpalennetwerk waar je met je pas terechtkan en een snelle manier om de aanbieder te contacteren in geval van problemen.
 • Hoeveel je betaalt om je wagen op te laden, verschilt van laadpaal tot laadpaal. Maar de laadstations die tot eenzelfde laadpasnetwerk behoren, hebben een vast tariefOok in het buitenland zal je bij een laadpaal van jouw netwerk niet voor verrassingen komen te staan.
 • Voor zakelijke gebruikers hebben de meeste laadpassen aangepaste formules en voordelige tarieven.
 • Rijd je met een hybridewagen? Dan komt een laadpas ook van pas: sommige soorten kan je ook instellen voor brandstof.

En de nadelen zijn gelukkig beperkt:

 • Een laadpas is een extra voorwerp dat je beter niet verliest. Steek hem dus altijd goed weg. Net als bij het verlies van een bankkaart, zorg je er best voor dat je laadpas meteen laat blokkeren via de dienstverlener. Zo kan er niemand misbruik van maken. En sta je toch onverwachts zonder pasje aan de laadpaal? Dan kan je via de app vaak alsnog de laadbeurt starten en betalen. 
 • Niet elke kaart werkt op elke laadpaal. Daarom is het handig om een aantal kaarten op zak te hebben waarmee je terecht kan bij jouw meest bezochte laadstations. Wij raden volgende aan: LuminusChargemap en Plugsurfing.

Welke soorten laadpassen zijn er?

Er zijn geen grote verschillen tussen laadpassen, naast het tarief dat de verschillende aanbieders hanteren en de betaalformule: met of zonder abonnement. 

 • Een laadpas zonder abonnement

Bijna elke laadpas kan je zonder abonnement krijgen. Je ontvangt de kaart gratis en betaalt per laadbeurt een vast startbedrag en de kost van de elektriciteit. Dat is vooral handig voor chauffeurs die weinig gebruik maken van publieke laadstations, maar toch een extra zekerheid op zak willen hebben.

Niemand houdt je trouwens tegen om een hele verzameling laadpassen aan te leggen. Door de formule zonder abonnement kost het je niks, maar je hebt wel toegang tot een enorm netwerk. Bovendien kan je steeds de kaart gebruiken die je het meest voordelige tarief oplevert.

 • Een laadpas met abonnement

Voor deze laadpassen betaal je een vast maandelijks bedrag en de kost van de elektriciteit. Je kosten lopen dus niet op naargelang het aantal keer dat je een laadstation gebruikt. Daarom is deze formule het meest geschikt voor chauffeurs die vaak (naar schatting meer dan 18 keer per maand) publieke laadpalen gebruiken.

Hoeveel kost een laadpas?

Een laadpas is in principe gratis. Weinig aanbieders rekenen een bedrag aan voor de kaart zelf, al rekenen sommige wel verzendkosten aan. Aan de laadpaal betaal je enkel voor je daadwerkelijke verbruik en de betaalformule die je hebt gekozen – dat wil zeggen: startkosten per laadsessie of een maandelijks abonnementsbedrag. Die verhouding ziet er zo uit:

 • Gemiddeld betaal je met een laadpas zonder abonnement 30 cent per laadsessie en 30 tot 40 cent* startkosten.
 • Voor een laadpasabonnement betaal je doorgaans 3 tot 10 euro* per maand.

* prijzen op 29 juli 2022

Verder hangt de totale kostprijs ook af van het soort laadpaal dat je gebruikt (een gewone of een snellader) en de prijzen die de specifieke beheerder hanteert.

Kan ik met een laadpas op vakantie?

In het buitenland wil je zeker zijn van voldoende laadpunten op je route. Een laadpas geeft je toegang tot een groot, internationaal netwerk, maar vraagt iets meer voorbereiding. Volg dit stappenplan om zeker te zijn van een onbezorgde reis.

 1. Kijk of je je huidige laadpas(sen) kan gebruiken op je vakantiebestemming. Zo niet is het misschien een goed idee om er nog enkelen aan te vragen. Chargemap is gekend voor Zuid-Europa, maar ook Plugsurfing en Luminus zijn betrouwbare partners.
 2. Check of je de pas nog moet activeren voor je hem in het buitenland kan gebruiken.
 3. Weet dat de buitenlandse tarieven wel eens durven afwijken van wat je in België betaalt. Wanneer je je route vastlegt, kijk je dus best uit naar de meest voordelige laadstations die je met jouw kaart(en) kan gebruiken.
 4. Leestip: dit blogartikel boordevol praktische tips voor een vlotte, verre reis.

Altijd zeker van een volle batterij? Plaats een laadpaal thuis of bij je bedrijf

Naar je oplossing