Elektrisch rijden: welke subsidies en voordelen krijg ik?

Steeds meer elektrische auto’s en laadpalen kleuren het straatbeeld. Investeren in een elektrische auto verdient een financieel duwtje in de rug, vindt ook de overheid. Ontdek hieronder op welke subsidies en voordelen je recht hebt bij de aankoop van een elektrische wagen.

Fiscale voordelen voor je elektrische auto

In 2016 riep Vlaanderen een zero-emissiepremie in het leven als stimulans voor de aankoop van 100% elektrische wagens. Sinds januari 2020 is deze premie afgeschaft, maar zelfs zonder die premie blijft de aankoop of lease van een elektrische auto een slimme investering. Voor professionelen blijft de investering 100% fiscaal aftrekbaar. 

Naast de positieve impact op het milieu en verminderde brandstofkosten, maken ook verschillende belastingvoordelen, kortingen en vrijstellingen de aankoop van een elektrische auto zeer aantrekkelijk.

1.      Belasting op inverkeerstelling (BIV)

 • In het Vlaams Gewest word je volledig vrijgesteld van BIV bij de aankoop van een 100% elektrische auto.
 • In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je slechts het minimum aan BIV (€ 61,50*) bij een volledig elektrisch voertuig.

2.      Verkeersbelasting

 • In het Vlaams Gewest word je volledig vrijgesteld van verkeersbelasting bij de aankoop van een 100% elektrische auto.
 • In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je slechts het minimum aan verkeersbelasting (€ 61,50*) bij een volledig elektrisch voertuig.

*Geldbedragen geldig op 16/12/2022

Wallonië plant in 2023 echter een grondige hervorming van zijn verkeersbelastingen. Hoe het systeem er precies zal uitzien is voorlopig nog onduidelijk.

3.      Voordeel-Alle-Aard (VAA)

Heb je een elektrische bedrijfswagen die je ook privé gebruikt? Dan betaal je minder VAA-kosten dan eigenaars van wagens met een diesel-, benzine-, LPG- of aardgasmotor. Door de verlaagde referentie-CO2-uitstoot in 2022 is de rekening voor hen nog hoger dan het jaar ervoor, maar elektrische wagens ontsnappen aan die extra kost. Bij de berekening van het VAA bij een elektrische bedrijfswagen wordt immers rekening gehouden met het laagste CO2-coëfficient, zijnde 4%.

4.      Lokale premies

Sommige lokale overheden, steden en gemeenten bieden subsidies aan particulieren wanneer ze een 100% elektrische wagen kopen of leasen. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

In Gent is er sinds 2021 bijvoorbeeld een premie tot € 4.500 voor wie een nieuwe elektrische wagen koopt of leaset en inzet als deelauto.

5.      Fiscale aftrekbaarheid

Ben je zelfstandige of heb je een vennootschap? Dan is de aankoop van een elektrische wagen 100% fiscaal aftrekbaar. Ook de elektriciteit die je gebruikt voor elektrische voertuigen, trek je voor 100% af van je belastingen.

Tussen 2023 en 2026 bouwt de overheid trouwens de fiscale voordelen voor brandstof- en hybride wagens af. Vanaf dan is dus alleen nog een elektrische bedrijfswagen fiscaal aftrekbaar!

6.      Fiscale aftrek voor laadpalen

Als bedrijf kan je in Vlaanderen bovendien de kost voor de aankoop en installatie van een laadpaal voor 100% fiscaal aftrekken. Sinds september 2021 krijg je ook als particulier een belastingvermindering wanneer je een laadpaal installeert. Daar hangen wel enkele voorwaarden aan vast.

Voor particulieren is de laadpaal 100% aftrekbaar indien:

 • de aankoop en installatie na 1 september 2021 is gebeurd;
 • je laadpaal een slimme sturing heeft en wordt bevoorraad met groene stroom;
 • je huurder of eigenaar bent.

Je krijgt 45% belastingreductie met een plafond van € 1.750 per laadpunt en per belastingbetaler, voor gemaakte kosten vanaf 1 januari 2022. Wees er wel snel bij, want over de jaren daalt het voordelige percentage tot 15% van het investeringsbedrag in 2024.

Voor zelfstandigen en vrije beroepers is de laadpaal 200% aftrekbaar indien:

 • het gaat om een vaststaande, slimme laadpaal die zijn laadvermogen en -toestand kan communiceren met de gebruikers;
 • de laadpaal publiek toegankelijk is en bruikbaar voor derden;
 • de aankoop en installatie plaatsvond tussen 1 september 2021 en 31 maart 2023. Na die datum zakt het aftrekpercentage naar 150%.

Let op: Als je thuis of bij je zaak een laadpaal installeert van 5 kVA (of meer) moet je die aanmelden bij je netbeheerder. Zo kan die het gebruik van het net beter inschatten en anticiperen op grote pieken en overbelasting. Tot 31 december 2023 geldt nog een gedoogbeleid, maar daarna staan er grote boetes op. Niet vergeten registreren dus!

Ben je zelfstandige of ondernemer? Dan biedt een elektrische wagen nog veel meer voordelen.
> Ontdek in deze blogpost welke e-car het best bij je bedrijf past

Waarom nu investeren in een elektrische auto?

Elektrische wagens zijn in aankoop doorgaans duurder dan benzine- of dieselwagens. Waarom dan toch investeren in een elektrische auto?

 • Je kosten in het brandstofverbruik dalen onmiddellijk en aanzienlijk. Bereken zelf hoeveel stroom je elektrische wagen verbruikt.
 • Veel autofabrikanten komen met elektrische wagens op de markt. Een elektrische auto is dus niet langer enkel voor de ‘happy few’ die zich een Tesla kunnen veroorloven. Bovendien komen er steeds meer tweedehandsmodellen op de markt, waardoor elektrisch vervoer steeds toegankelijker wordt.
 • Bij elektrische wagens liggen de onderhoudskosten gemiddeld de helft lager dan bij benzine- en dieselvoertuigen en een elektrische wagen heeft een langere levensduur.
 • Elektrische wagens uit 2020 behouden volgens studies na 5 jaar tot 47,5% van hun aankoopwaarde op de tweedehandsmarkt.
 • Dankzij de fiscale voordelen en subsidies ligt, zeker voor ondernemers, de TCO (Total Cost of Ownership) van een elektrische auto lager dan een brandstofwagen.

Elektriciteitsformule op maat van je elektrische wagen

Speciaal voor eigenaars van een elektrische wagen biedt Luminus een voordelige elektriciteitsformule aan: Luminus Comfy Plugin. Deze formule is op maat van je elektrische wagen en levert je heel wat leuke voordelen op:

 • 100% Belgische groene elektriciteit
 • Flexibel contract van onbepaalde duur
 • 1 jaar prijsgarantie
 • Check je energie online en mobiel

Ook interessant voor jou