Privé

Hoe kan ik mijn energieverbruik in mijn nieuwe woning inschatten?

Het gemiddeld elektriciteitsverbruik van een gezin? Volgens VREG is dat zo’n 3.500 kWh per jaar. Het gemiddeld aardgasverbruik situeert zich rond 14.385 kWh. Uiteraard is dat getal afhankelijk van heel wat verschillende factoren. Niet enkel van je eigen energiegedrag en gezinssamenstelling, maar vaak ook van je woning, verwarming én de apparaten die je gebruikt. Maar hoe kan je dan je energieverbruik inschatten als je verhuist?

Het gemiddeld elektriciteits- of aardgasverbruik van een gezin is net zoals een gemiddeld maandloon een héél erg ruwe schatting die eigenlijk niet veel vertelt. Maar wat als je naar een nieuwe woning verhuist of je situatie thuis heel erg veranderd? Je energieleverancier berekent je voorschotten aan de hand van je verbruik. Jij wil uiteraard dat die raming niet te hoog, maar zeker ook niet te laag is. Enkele tips!

Neem het gemiddeld verbruik met een korreltje zout

Volgens de VREG en de Vlaamse netbeheerders is er in 2016 gemiddeld net geen 3.500 kWh elektriciteit verbruikt per toegangspunt. Let wel, dit cijfer ligt in de praktijk voor velen hoger. Gezinnen met zonnepanelen nemen immers weinig of geen stroom af. Zij trekken het gemiddelde een flink stuk naar beneden. Voor een gemiddeld gezin zonder zonnepanelen reken je dus eerder 4.500 kWh.

Op vlak van aardgas zat het gemiddelde in 2016 rond 14.385 kWh. Ook dit cijfer is indicatief. Er zitten hier namelijk ook gezinnen in die niét met aardgas verwarmen. Iemand die enkel een boiler aanstuurt en op aardgas kookt, verbruikt veel minder aardgas op jaarbasis. Een groot gezin dat wél op aardgas verwarmt, zal niet met die 14.385 kWh toekomen maar eerder naar +25.000 kWh gaan.

Houd rekening met verschillende parameters

Om je energieverbruik te kennen zijn er verschillende parameters die een rol spelen. We sommen ze graag even voor je op.

 • Woning of appartement: In de meeste gevallen is de oppervlakte van een appartement kleiner, waardoor je simpelweg minder verbruikt. Daarnaast is ook het volume van een appartement compacter en dus energiezuiniger.
 • Bewoonbare oppervlakte: In een rijhuis met een bewoonbare oppervlakte van 95 m2 verbruik je natuurlijk een pak minder energie dan in een villa van 280 m2.
 • Bouwjaar: Hoe ouder de woning, hoe groter de kans dat de woning niet goed geïsoleerd is. En dat betekent dan weer veel warmteverlies en dus een hogere elektriciteitsrekening. Dit kun je uiteraard tackelen door je oude woning grondig te renoveren én te isoleren.
 • Ligging van je appartement: In een ingesloten appartement verbruik je minder energie dan in een penthouse.
 • Bestemming van je woning: In een hoofdverblijf spendeer je meer uren en dus ook meer energie dan in een tweede verblijfplaats, zoals bijvoorbeeld een appartement aan zee.
 • Aantal gezinsleden of inwoners: Het is vanzelfsprekend dat een gezin van vier meer verbruikt dan een alleenstaande. Werkt er iemand van thuis uit? Of is er altijd iemand in huis? Dan stijgt het energieverbruik nog wat meer.
 • Goed of niet goed geïsoleerd: De hoeveelheid en het type van de isolatie spelen ook een rol.
 • Architectuur van je woning: Heb je grote glaspartijen? Dan gaat er iets meer energie verloren dan bij kleine ramen. Hetzelfde geldt voor de hoogte van je plafonds: hoe hoger, hoe meer energieverbruik.
 • Manier van verwarmen: De verwarmingsinstallatie is een grote slokop: een traditionele ketel ouder dan tien jaar verbruikt veel meer dan een recente condensatieketel.
 • Je comfort: Heb je een zwembad, warmtepomp of airco? Dan gaat je elektriciteitsverbruik een stuk hoger liggen dan gemiddeld.
 • Je consumptiegedrag: Je gedrag bepaalt ook veel. Zet jij de thermostaat op 20°C? Of eerder op 22°C? Twee graden lijkt niet veel, maar het maakt een groot verschil. En staat de verwarming lager als er niemand thuis is?
 • Niet te vergeten: zonnepanelen, een zonneboiler, rolluiken en een slimme thermostaat doen je flink wat energie besparen.

Kleine of grote verbruiker? Doe de test!

Trek je weldra in je nieuwe woning? Als Luminus-klant kan je je energieverbruik via de Mijn Verbruik-tool in My Luminus inschatten. Afhankelijk van je antwoorden krijg je een behoorlijk nauwkeurige schatting. Hiermee kun je je voorschotten optimaal laten berekenen. Nog een tip: geef je meterstanden regelmatig door via My Luminus. Op die manier worden je voorschotfacturen op tijd aangepast en kom je niet voor verrassingen te staan bij je eindafrekening.Ga naar www.luminus.be