Het gemiddeld elektriciteitsverbruik van een gezin? Volgens de VREG is dat zo’n 3.000 kWh per jaar. Het gemiddeld aardgasverbruik situeert zich rond 14.385 kWh. Uiteraard is dat getal afhankelijk van heel wat verschillende factoren (waaronder o.a. je woning en type verwarming) die we verderop uitgebreid toelichten. Een goede kennis van je werkelijke verbruik is trouwens ook van belang bij de keuze van een ideaal voorschotbedrag voor je energie. Zo vermijd je onaangename verrassingen op je jaarafrekening.
Het gemiddeld elektriciteits- of aardgasverbruik van een gezin is net zoals een gemiddeld maandloon een ruwe schatting die eigenlijk niet veel vertelt. Maar wat als je naar een nieuwe woning verhuist of je situatie thuis heel erg verandert? Je energieleverancier berekent je voorschotten aan de hand van je verbruik. Om vervelende verrassingen bij de eindafrekening te vermijden, mag die raming niet te hoog of te laag zijn. Enkele tips!
Neem het gemiddeld verbruik met een korreltje zout
Volgens de VREG en de Vlaamse netbeheerders verbruikte een gemiddeld Vlaams gezin in 2021 gemiddeld net geen 3.000 kWh elektriciteit. Let wel, dit cijfer ligt in de praktijk voor velen hoger. Gezinnen met zonnepanelen nemen immers weinig of geen stroom af. Zij trekken het gemiddelde een flink stuk naar beneden. Voor een gemiddeld gezin zonder zonnepanelen reken je dus eerder 4.000 kWh.
Op vlak van aardgas zat het gemiddelde in 2016 rond 15.313 kWh. Ook dit cijfer is indicatief. Er zitten hier namelijk ook gezinnen in die niét met aardgas verwarmen. Iemand die enkel een boiler aanstuurt en op aardgas kookt, verbruikt veel minder aardgas op jaarbasis. Een groot gezin dat wél op aardgas verwarmt, zal niet met die 15.313 kWh toekomen maar eerder naar +25.000 kWh gaan.
Houd rekening met verschillende parameters
Om je energieverbruik in te schatten in je nieuwe woning zijn er verschillende parameters die een rol spelen. We sommen ze graag voor je op:
- Woning of appartement: In de meeste gevallen is de oppervlakte van een appartement kleiner, waardoor je simpelweg minder verbruikt. Daarnaast is ook het volume van een appartement compacter en dus energiezuiniger.
- Bewoonbare oppervlakte: In een rijhuis met een bewoonbare oppervlakte van 95 m² verbruik je natuurlijk een pak minder energie dan in een villa van 280 m².
- Bouwjaar: Hoe ouder de woning, hoe groter de kans dat de woning niet goed geïsoleerd is. En dat betekent dan weer veel warmteverlies en dus een hogere elektriciteitsrekening. Dit kun je uiteraard tackelen door je oude woning grondig te renoveren én te isoleren.
- Ligging van je appartement: In een ingesloten appartement verbruik je minder energie dan in een penthouse.
- Bestemming van je woning: In een hoofdverblijf spendeer je meer uren en dus ook meer energie dan in een tweede verblijfplaats, zoals bijvoorbeeld een appartement aan zee.
- Aantal gezinsleden of inwoners: Het is vanzelfsprekend dat een gezin van vier meer verbruikt dan een alleenstaande. Werkt er iemand van thuis? Of is er altijd iemand in huis? Dan stijgt het energieverbruik nog wat meer.
- Goed of niet goed geïsoleerd: De hoeveelheid en het type van de isolatie spelen ook een rol.
- Architectuur van je woning: Heb je grote glaspartijen? Dan gaat er iets meer energie verloren dan bij kleine ramen. Hetzelfde geldt voor de hoogte van je plafonds: hoe hoger, hoe meer energieverbruik.
- Manier van verwarmen: De verwarmingsinstallatie is een grote slokop: een traditionele ketel van meer dan tien jaar oud verbruikt veel meer dan een recente condensatieketel.
- Je comfort: Heb je een zwembad, warmtepomp of airco? Dan gaat je elektriciteitsverbruik een stuk hoger liggen dan gemiddeld.
- Je consumptiegedrag: Je gedrag bepaalt ook veel. Zet jij de thermostaat op 20°C? Of eerder op 22°C? Twee graden lijkt niet veel, maar het maakt een groot verschil. En staat de verwarming lager als er niemand thuis is?
- Niet te vergeten: zonnepanelen, een zonneboiler, rolluiken en een slimme thermostaat besparen flink wat energie.
Met kennis van je verbruik, bekom je een ideaal voorschotbedrag
Voor je energie betaal je – meestal maandelijks – vaste voorschotbedragen om de kosten doorheen het jaar te spreiden. Je energieleverancier berekent die voorschotten aan de hand van het werkelijke verbruik. Die krijgt hij eenmaal per jaar door via een meteropname door je netbeheerder.
Wanneer je naar een nieuwe woonst verhuist, heb je natuurlijk nog geen historisch verbruik om rekening mee te houden. Daarom is het van groot belang om meteen vanaf de start je meterstanden regelmatig ingeeft. Het is eigenlijk pas na een volledig jaar dat je écht goed zicht hebt op je werkelijk verbruik. Meer daarover in deze blog en video.