Geen terugdraaiende teller meer voor zonnepaneleneigenaars. Dit moet je weten!

In 2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof het principe van de terugdraaiende teller voor wie er nog 15 jaar recht op had na de installatie van zonnepanelen. Die beslissing had rechtstreeks impact op 101.000 eigenaars van zonnepanelen mét digitale meter of diens installatie ouder was dan 15 jaar. In de plaats van het prosumententarief betalen zij sindsdien een jaarlijkse netkost op basis van hun werkelijke afname. Dat dat niet geheel nadelig is, lees je hieronder.

Wat is er veranderd?

Voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter:

 • Je valt vandaag onder het nieuwe nettarief werkelijke afname. Je betaalt niet langer het prosumententarief (gemiddeld tussen € 200 en € 400), maar een netkost gebaseerd op je werkelijke afname. 
 • Dit nieuwe systeem is bijzonder interessant wanneer je veel van je opgewekte elektriciteit onmiddellijk verbruikt. Lees onze tips rond hoe je je zelfverbruik verhoogt
 • Om de periode met virtuele terugdraaiende teller en het prosumententarief af te sluiten maakten alle energieleveranciers een tussentijdse afrekening op basis van de gegevens die Fluvius hen toestuurt. 
 • Door over te stappen naar een elektriciteitscontract met injectietarief, ook wel terugleveringscontract genoemd, word je vergoed voor de opgewekte elektriciteit die je terug op het net plaatst. Ben je Luminus-klant? Dan zit je goed: al onze tarieven zijn terugleveringscontracten die je op je jaarlijkse afrekening automatisch voorzien van een vergoeding voor je injectie.

Voor eigenaars van zonnepanelen met een analoge meter:

 • Voor jou verandert er voorlopig niets. Je analoge meter blijft terugtellen en je blijft het prosumententarief betalen tot je bij je netbeheerder aan de beurt bent voor de installatie van een digitale meter. 
 • De installatie van de digitale meter gebeurt niet meer prioritair bij prosumenten, zoals aanvankelijk was gepland. De Vlaamse regering en netbeheerder Fluvius spraken af dat je tot begin 2025 kunt beslissen voorlopig geen digitale meter te willen. Opgepast met te lang uitstellen, want de eenmalige financiële compensatie waarop je mogelijk beroep doet, kan je maar aanvragen tot eind 2025.
 • De Vlaamse overheid voorziet een eenmalige financiële compensatie voor je zonnepanelen, op het moment dat je een digitale meter krijgt geïnstalleerd. Het bedrag wordt berekend op basis van het geïnstalleerde vermogen en het jaar van de installatie. Meer details over de retroactieve investeringspremie lees je hier.
 • Handig om te weten: vraag je zelf een digitale meter aan en wordt die geïnstalleerd voor 31/12/2023? Dan ontvang je een bonus van 100 euro bovenop de compensatievergoeding.
Wat zijn injectietarieven

Voor wie van plan is zonnepanelen te laten installeren:

 • Zonnepanelen blijven een rendabele investering. Wie vanaf 2021 zonnepanelen plaatst, krijgt meteen een digitale meter en valt automatisch onder het nettarief werkelijke afname. Op jou heeft deze beslissing dus geen effect.
 • Je hebt mogelijk wel recht op de investeringspremie van de Vlaamse overheid die vandaag kan oplopen tot € 750 en wordt eind 2023 stopgezet. Enkel installaties die voor 1 januari 2024 gekeurd en in gebruik worden genomen, kunnen nog profiteren van deze financiële tegemoetkoming.
 • Je berekent in 2 minuten het rendement van zonnepanelen met onze online simulatietool. Zelfstandigen doen die berekening op deze pagina.
 • Ook jij kiest best voor een terugleveringscontract, zodat je wordt vergoed voor de overtollige elektriciteit die je op het net plaatst. Alvast goed nieuws voor de Luminus-klanten: al onze stroomtarieven beschikken over een terugleveringsvergoeding.

Conclusie 

Door de afschaffing van het principe van de terugdraaiende digitale teller betaal je – eenmaal je een digitale meter hebt – geen vast jaarlijks prosumententarief meer, maar een netvergoeding gebaseerd op je werkelijke afname. De energieregulatoren willen zoveel mogelijk zelfconsumptie stimuleren. Verbruik je een groot deel van je zelfopgewekte elektriciteit overdag, dan is het nieuwe systeem waarschijnlijk voordeliger voor jou. Verbruik je vooral elektriciteit op momenten dat de zon niet schijnt, dan is het slim te onderzoeken of je je toestellen op andere momenten overdag kan inschakelen of opladen.

Wil je vergoed worden voor je overtollige stroom die je op het net zet? Kies dan voor een Luminus-energiecontract voor particulieren of ondernemingen. Als enige op de markt zit in al onze elektriciteitstarieven zo’n injectievergoeding vervat. 

Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir, beloofde meteen na de beslissing van het Hof te bekijken of ze iets kunnen doen voor de getroffen Vlamingen. Hieruit vloeide een eenmalige financiële compensatie die je, als zonnepaneleneigenaar met digitale meter, sinds juli 2021 kon aanvragen. Fluvius keurde eind vorig jaar al 43.163 aanvragen goed voor de retroactieve investeringspremie in zonnepanelen. Het gemiddelde bedrag hiervoor was € 1.478.

Ook deze artikels helpen je netkosten te drukken: 

 1. Tips om je zelfverbruik te verhogen
 2. Alles wat je moet weten over injectietarieven in Vlaanderen 

Ook interessant voor jou