5 tips om hoge verbruikspieken te vermijden

Met de invoering van het capaciteitstarief in de zomer van 2022 – om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen – groeit in Vlaanderen de vrees voor een duurdere energiefactuur. Maar je hoeft geen comfort te verliezen om die prijsstijging te verhinderen, en misschien zelfs mínder te betalen. Er is alleen een kleine aanpassing nodig in je verbruiksgedrag. Luminus schept duidelijkheid!

Wat is het capaciteitstarief?

De distributienetbeheerder introduceert op 1 juli 2022 het capaciteitstarief, de nieuwe berekening voor jouw gebruik van het elektriciteitsnet. Vandaag betaal je ook al een netkost, maar vanaf volgend jaar verandert de manier waarop die wordt berekend: volgens het gemiddelde van je verbruikspieken per kwartier en je maximumpiek ín die maand. Niet alleen hoe vaak je gebruikmaakt van het distributienet heeft dus een prijs, maar ook hoeveel je van het net afneemt op één bepaald moment.

  • Vanaf 2022 bekijkt de netbeheerder dus jouw gemiddelde maandpiek voor de facturatieperiode. De maandpiek is de hoogste piek per kwartier van die maand met een vastgelegd minimum van 2,5 kW.
  • Heb je vandaag al een digitale meter? Dan kun je via jouw MijnFluvius-account alvast kennis maken met je maandpieken.

Lees ook ons artikel: De netbeheerder introduceert in 2022 het capaciteitstarief. Wat houdt dat in?

Op dit moment worden je netkosten gebaseerd op je totale afname in kilowattuur (kWh). Vanaf 2022 kijkt de netbeheerder maandelijks naar je hoogste kwartierpiek in kilowatt (kW) – geregistreerd door je digitale meter. Dit wordt je maandpiek genoemd. Schakel je bijvoorbeeld gedurende vijftien minuten alle energieverslindende toestellen tegelijk in, dan gaat je maandpiek flink de hoogte in.

  • Als je verbruik maandelijks wordt afgerekend, wordt het nettarief op basis van die maandpiek bepaald: hoe hoger de piek, hoe hoger je netkosten.
  • Maar voor de meeste verbruikers (huishoudens en kleine ondernemers of zelfstandigen) wordt het energieverbruik jaarlijks afgerekend. In dat geval wordt het gemiddelde genomen van je maandpieken van de laatste 12 maanden. Met dat gemiddelde wordt dan je netkost bepaald.

Stijgt mijn factuur na invoering van het capaciteitstarief?

Nee, je energiefactuur stijgt niet per definitie vanaf 2022. Met gewone huishoudtoestellen is het bijna onmogelijk om uitzonderlijke pieken te veroorzaken. Integendeel, door slim om te gaan met je verbruik kan je zelfs besparen op je distributienetkosten. En dat zelfs zonder al te veel moeite en opvolging. We delen onze voornaamste tips.

5 tips om je capaciteitstarief te drukken

1.     Spreid je elektriciteitsverbruik

De algemene regel is: probeer zo weinig mogelijk energieverslindende toestellen tegelijkertijd te gebruiken en je energieverbruik te spreiden. Dus niet je elektrische auto opladen terwijl er een was in de droger zit en je de airconditioning op volle toeren laat draaien.

  • Heb je wel af en toe zo’n maandpiek omdat het niet anders kan? Geen zorgen: je piek van die maand telt maar voor 1/12de mee voor de berekening van je jaarlijkse capaciteitstarief.

2.     Laat je digitaal behelpen

Koppel een energy management app aan je digitale meter voor een gedetailleerd overzicht van je elektriciteitsverbruik. Je kan hiermee zelfs meldingen instellen wanneer je aan een piek zit. Zo blijf je zonder enige moeite op de hoogte van je verbruik en kan je gemakkelijk toestellen uitschakelen wanneer nodig. Luminus lanceert in het voorjaar van 2022 haar Luminus monitor.

3.     Installeer zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen hebt, kan je jouw verbruik afstemmen op de piekproductiemomenten van je panelen. Hoe hoger die zogenaamde zelfconsumptie, hoe minder gebruik je maakt van het elektriciteitsnet, hoe lager je capaciteitstarief.

4.     Investeer in een thuisbatterij

Als je al zonnepanelen hebt, is een thuisbatterij een slimme investering – zeker in combinatie met een elektrische wagen of warmtepomp. Je kan met een thuisbatterij aan peakshaving doen. Dat is letterlijk: je verbruikspieken ‘afvlakken’ door de in je thuisbatterij opgeslagen energie in te zetten wanneer je verschillende energieverslindende apparaten tegelijkertijd gebruikt. Je kan dit zelfs automatisch laten instellen, zodat je nooit een bepaald piekverbruik overstijgt.

5.     Ga voor traag opladen

Als je een elektrische wagen hebt, kan je die heel snel opladen, in de zogenaamde ‘max’-modus, of trager, in de ‘eco’-modus. Het is onder het capaciteitstarief aangeraden om je e-car over een langere periode op te laden om je verbruik te spreiden. Zo kan je bijvoorbeeld een paar uur tijdens de nacht gebruiken om je e-car op te laden voor de volgende ochtend.

Ook interessant voor jou