Is de thuisbatterij anno 2021 een interessante investering?

Een thuisbatterij is een nog relatief nieuw product. Stilaan mengen steeds meer grote technologiebedrijven zich in de wedloop naar een bruikbaar en vooral betaalbaar model. De mogelijkheden zijn veelbelovend, tenminste op papier. Maar is zo’n thuisbatterij anno 2021 al een interessante investering?

Hoe werkt een thuisbatterij en wat zijn de mogelijkheden en voordelen? Wat heb je nodig qua grootte en wat is de kostprijs? Wat zijn redenen om een aankoop te overwegen? Koop je best nu al een thuisbatterij of wacht je beter nog een tijdje? Heel wat vragen die een antwoord verdienen. 

Hoe werkt de thuisbatterij?

Een thuisbatterij is onderdeel van een systeem dat meestal bestaat uit een accu, een omvormer en zonnepanelen.

Met een thuisbatterij kan je het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan en gebruiken op momenten waarop je zonnepanelen te weinig of geen energie produceren. Heb je een meter met dag- en nachttarief, dan kan je bovendien goedkope elektriciteit (aan nachttarief) opslaan, om die tijdens de dag te gebruiken.

Met een zonnepaneleninstallatie kan een gemiddeld gezin 30% van zijn elektriciteitsverbruik coveren. Gekoppeld aan een thuisbatterij stijgt dit aandeel tot wel 75%.

Wil je meer weten over de werking van zulke batterijen? Lees dan het artikel Wat zijn thuisbatterijen en hoe werken ze?

Waarom een thuisbatterij? De voordelen op een rij

Als je een thuisbatterij plaatst, brengt dit heel wat voordelen met zich mee:

  • Je bespaart op je energierekening.
  • Je bent een pionier en kiest voluit voor duurzame en groene energie.
  • Je benut je zonnepanelen veel beter.
  • Je bent minder afhankelijk van stijgende energieprijzen.
  • Je hebt ook elektriciteit tijdens een stroomtekort of -storing.
  • Je voorziet het oplaadpunt voor je elektrische auto (deels) met de opgeslagen energie. 

Wist je dat… de producent verantwoordelijk is voor de batterij, ook ná gebruik?

Als bewuste consument twijfel je misschien om een accu te kopen omwille van de milieu-impact na het einde van de levensduur. Weet dan dat de fabrikant of invoerder van je batterij moet voldoen aan de zogenaamde aanvaardingsplicht.

Dat wil zeggen dat die verantwoordelijk is voor wat er met de onderdelen van de batterij gebeurt na hun ‘eerste leven’. En dus verplicht om je batterij terug te nemen, te verwerken en naar behoren te recycleren of hergebruiken.

Waarom nu al voor een thuisbatterij kiezen?

De terugverdientijd van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is vandaag gemiddeld 10 jaar. In combinatie met andere investeringen kan je het rendement verhogen en de terugverdientijd inkorten. Zo kan je tegelijkertijd met de aankoop van een elektrische wagen meteen een thuisbatterij aankopen. Ook een warmtepomp gebruikt heel wat elektriciteit die door je thuisbatterij geleverd kan worden. Als je alles op een rijtje zet, is een thuisbatterij op maat nu al een rendabele investering voor sommige gezinnen. Twijfel je of dat ook voor jou het geval is? Zoek het geheel vrijblijvend eens uit met een van onze ervaringsdeskundigen.

Bovendien is de kwaliteit van thuisbatterijen verbeterd en de kostprijs gedaald. Zo heb je al kwalitatieve batterijen tussen € 4.500 en € 10.000 inclusief installatie. Los van de terugverdientijd zijn ook de zorg voor onze planeet en ultiem comfort bij je thuis belangrijke argumenten.

Van plan om zonnepanelen te plaatsen? Bespaar op plaatsingskosten en haal dubbel voordeel als je combineert met een thuisbatterij! 

Zeker nu in Vlaanderen de wetgeving veranderde en zonnepanelen geplaatst vanaf 2021 het voordeligst worden als je volop inzet op zelfconsumptie, bijvoorbeeld met een thuisbatterij!

Vlaamse premie voor thuisbatterij

Goed nieuws voor zij die een aankoop overwegen, want op 16 mei 2019 keurde de Vlaamse Regering een premie voor thuisbatterijen goed. Je kan de premie nog tot eind 2021 aanvragen bij het departement Omgeving.

De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur, met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de totale investeringskost. Hierin zit de prijs voor de aankoop (of leasing), de installatie, de plaatsing en de omvormer vervat. Heb je nog geen digitale meter, dan wordt ook de aankoop en plaatsing ervan vergoed tot een bedrag van 300 euro, bovenop het normale premiebedrag.

De premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van zoutwatertechnologie. Een loodbatterij is uitgesloten voor een premie. De regering voorziet een totaalbudget van 5 miljoen euro, goed voor ongeveer 2500 thuisbatterijen.. Reden te meer om niet té lang te twijfelen om een thuisbatterij te kopen. 

Alle voorwaarden voor de premie voor thuisbatterijen lees je hier na.

Winning combo zelfconsumptie-thuisbatterij!

Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen heeft heel wat voordelen. Verwacht wordt dat dit systeem in de toekomst meer en meer zal worden geplaatst. En wel hierom:

Door meer concurrentie daalt de prijs en wordt de kwaliteit steeds beter. Batterijen zullen nog kleiner en goedkoper worden, meer vermogen kunnen opslaan en dus een beter rendement en een kortere terugverdientijd hebben. Nu de overheid zonnepaneleneigenaars meer en meer pusht om hun zelfconsumptie te verhogen, doe je er steeds beter aan om de overstap naar thuisopslag te maken! 

Bij interesse, kan je steeds vrijblijvend raad vragen aan onze specialisten.

Ook interessant voor jou