Geef je verwarming een duwtje in de rug met deze tips!

De zomer is voorbij, en de koude, vochtige dagen worden langzaam maar zeker ons land ingeblazen. Voor velen een van de gezelligste periodes van het jaar, maar zeker niet de energiezuinigste. Nu is het dus extra belangrijk om je energiefactuur een stapje voor te zijn. Uiteraard helpen een goede raam- en dakisolatie, een kwaliteitsvolle ketel en een (slimme) thermostaat. Maar ook deze eenvoudige tips kunnen het verschil maken.

1. Zet de ramen regelmatig open

Dit klinkt misschien als een tegenstelling, maar dat is het zeker niet. Je huis zit vol vochtige lucht, door ademhaling, kookactiviteiten, douches, enz. Die vochtige lucht is echter veel lastiger op te warmen dan droge lucht. Door dagelijks even de kamers te verluchten, zet je de vochtige lucht om in droge lucht, die veel gemakkelijker warm te stoken is. En het spreekt voor zich dat droge lucht ook veel gezonder is!

2. Sluit je gordijnen en rolluiken

Eens de zon onder gaat, is het tijd voor gezelligheid. Je haalt er voordeel uit je gordijnen en/of rolluiken dicht te doen bij het vallen van de duisternis, want je kan er zelfs tot 5% mee besparen! Ramen (zelfs die met dubbel glas) geven een bepaalde koudestraling af, waardoor je verwarming harder moet werken om de kamer op temperatuur te houden. Let wel goed op dat de gordijnen niet boven of op de radiatoren hangen, anders gaat de warmte alsnog verloren.

3. Niet thuis? Houd de temperatuur dan niet hoger dan 15 graden

Het heeft helemaal geen zin om je huis te verwarmen als je er (voor een langere tijd) niet bent. Het helpt noch je verbruikskost omlaag, noch je CO2-uitstoot. Stel de temperatuur daarom in op 15 graden (een slimme thermostaat doet dit zelfs automatisch). Met die temperatuur heb je geen kans op bevroren leidingen en hou je ook vochtproblemen buiten.
Ga je voor minder dan drie uur de deur uit? Dan is het de moeite niet om je huis helemaal af te koelen. Het heropstarten van je verwarming kost immers ook energie!

Lees ook ons artikel: 5 tips om je gasverbruik te verminderen zonder in te boeten aan comfort

Verwarmingstips die je nog niet kende

4. Maak ovenschotels klaar

Een vreemde tip om je verwarming een duwtje in de rug te geven, maar efficiënt is het wel! Ovenschotels zijn niet alleen overheerlijk tijdens de herfst en de winter, ze helpen ook om je huis te verwarmen. Eens de bereiding is voltooid, laat je de ovendeur gewoon nog even openstaan. Precies een kacheltje!

5. Van de radiator naar de muur en terug

Je radiator straalt warmte alle richtingen uit, dus ook naar de muur waar hij tegenstaat. Dat is een beetje jammer, want zo’n koude muur slurpt de warmte op die jij goed kan gebruiken. Steek daarom even je handen uit de mouwen en plak weerspiegelende folie achter je radiator. Die kaatst de warmte namelijk terug de kamer in. Eenvoudig, maar het maakt een groot verschil in jouw energieverbruik!

6. Pak je leidingen warmpjes in

Wist je dat je warmwaterleidingen in de winter heel wat warmte verliezen? En wist je dat dit probleem heel gemakkelijk op te lossen valt? In de doe-het-zelfzaak vind je isolatierollen die je gemakkelijk vanaf je ketel rond je leidingen kan plaatsen. Opnieuw: simpel, maar effectief!

7. Last but not least: trek warme kleren aan, ook in huis.

Deze tip kan als een opoffering klinken voor sommigen. Maar het is echt maar kwestie van gewoonte. Het is helemaal niet nodig om je huis op te stoken tot 22 graden, terwijl jij in T-shirt in de zetel zit. Zet de verwarming een paar graden lager, en schaf je warme, knusse huiskledij aan, of een extra dikke pyjama. Maak van je huiskamer een nest van fleecedekens en geniet nog eens extra van een charmant najaar. Het milieu en jouw portemonnee genieten mee, tot wel 7% per jaar!

Wil je ook op kantoor of in je handelszaak besparen op je verwarmingskosten?
> We serveren je met plezier zeven interessante tips

Ook interessant voor jou