Hoe houd ik mijn energieverbruik onder controle tijdens thuiswerken?

Thuiswerken biedt veel voordelen, maar kan voelbaar zijn op je energiefactuur. Hoe beperk je jouw energieverbruik tijdens thuiswerken? En moet je werkgever tussenkomen in de kosten van het extra stroomverbruik? We klaren het voor je uit.

Als je regelmatiger aan thuiswerken doet dan gewoonlijk, merk je dat niet maandelijks op je energiefactuur, omdat je maandelijks voorschotbedrag vastligt. Maar de meeste energieleveranciers zien wel een stijging in het energieverbruik op jaarbasis: € 20 tot € 30 per maand extra voor wie zijn job 100% van thuis uitoefende.

Wil je verrassingen op het moment van je jaarafrekening vermijden? Dan is het slim om je maandelijks voorschot lichtjes te verhogen. Als Luminus-klant kan je dit eenvoudig zelf in je persoonlijke klantenzone My Luminus.

Als energiepartner gidsen we je graag naar een verantwoord en zuinig energieverbruik. Dit zijn onze 6 tips om je verbruik op telewerkdagen binnen de perken te houden.

1.   Deel een kantoor of telewerkruimte

Ben je niet de enige huisgenoot die thuis aan het werk is? Overweeg dan om een ruimte te delen. Ten eerste verbruik je minder energie voor verwarming en verlichting, het kan ook motiverend werken om een ‘collega’ tegenover je te hebben. Voor telefoongesprekken of videocalls zorg je natuurlijk wel best voor een aparte plek.

2. Zet je thermostaat een graadje lager

In de tijd die je normaal op je werkplek buitenshuis spendeert, hoef je je huis niet te verwarmen of te verkoelen. Je verwarming of airconditioning draait dan niet op volle toeren. Maar op telewerkdagen worden die twee de grootste energievreters, zéker wanneer je elektrisch verwarmt.

  • Zet je thermostaat een graadje lager: 21°C is eigenlijk te warm om productief te werken. Met elke graad minder bespaar je jaarlijks al snel 5% op je verwarmingskosten.
  • Pas je kleding aan de temperatuur aan. Zo heb je het niet koud.
  • Alternatieve oplossing: installeer een slimme thermostaat die per kamer je verwarming regelt.

3.   Zet een raam open wanneer je thuis werkt

In een goed verluchte kamer kan je beter nadenken. Ook tijdens de herfst- en wintermaanden helpt het om 20 minuten alle ramen open te zetten. Verse lucht haalt vocht uit de binnenruimtes, waarna die gemakkelijker te verwarmen zijn.

4. Schakel je thuiskantoor ’s avonds volledig uit om sluipverbruik te vermijden

Apparaten verbruiken ook stroom wanneer je ze niet gebruikt. Schakel ze dus uit in plaats van ze in stand-by te laten staan om sluipverbruik te vermijden. Zet een printer bijvoorbeeld pas aan wanneer je gaat printen en laat hem niet de hele dag in het stopcontact steken. Maar vergeet vooral ‘s avonds niet om je laptop, tweede beeldscherm, opladers en externe harde schijf uit te schakelen.

Hoe?

  • Maak het simpel door al je werkgerelateerde apparaten in één stekkerdoos met schakelaar in te pluggen. Werk gedaan? Knop uit! Dat werkt meteen ook op een psychologisch niveau en verhindert dat je na de uren tóch nog iets gaat afwerken.
  • Gebruik een powerbank op zonne-energie. Die leg je tijdens je middagpauze buiten in de zon, zo hoeft je laptop in de namiddag niet in het stopcontact.

Lees ook ons artikel: deze 9 gewoontes kosten je veel energie in huis

5. Laat het natuurlijk licht binnen wanneer je telewerkt

Om je energieverbruik tijdens thuiswerken te verlagen, doe je rolluiken en gordijnen open. Natuurlijk licht is niet alleen het goedkoopste licht, het is ook het beste voor je ogen, je stemming en je productiviteit. Niet genoeg aan natuurlijk licht? Gebruik dan ledlampen om energie te besparen.

6. Vergeet je keuken niet

Als je niet thuis werkt, hoef je niet te betalen voor het energieverbruik van het koffieapparaat of de microgolfoven. Thuis draai je natuurlijk wel zelf voor die (energie)kosten op. Een waterkoker en koffiezetapparaat alleen al kunnen je maandelijks wel € 7 kosten.

Laat dus nooit water onnodig koken en vergeet je cappuccino niet te drinken, maar neem ook effectief een pauze wanneer je naar de keuken gaat.

Energiekosten voor thuiswerk: wie betaalt?

Werkgevers krijgen van de overheid de mogelijkheid om hun thuiswerkende medewerkers een bureauvergoeding te bieden van € 129,48 per voltijdse maand. Die vergoeding is forfaitair: je betaalt er dus geen belastingen op. Momenteel betaalt amper 2% van de bedrijven die (niet-verplichte) vergoeding.

Merk je dus dat je energiekosten (maar ook je onderhoud, aanpassingen aan ruimtes, aankoop van meubels) te hoog oplopen door je thuiswerk, kaart dit dan zeker aan bij je werkgever. Ondertussen loont het om bovenstaande tips toe te passen en te besparen op je energiefactuur.