Hoe besparen op gasverbruik zonder comfortverlies?

Ruim het grootste deel van het bedrag dat we jaarlijks voor energie betalen, gaat naar de verwarmingskosten. Wil je je gasverbruik verminderen én je factuur verlagen zonder in te boeten aan comfort? Het kan met deze 8 eenvoudige tips.

TIP 1: 7% besparen op verwarming dankzij 1 graad minder

Eentje is geentje? Niet wat je gasverbruik betreft! Elke graad maakt een verschil in je portemonnee. Zuiniger verwarmen doe je al door je thermostaat 1 graad lager te zetten: zo bespaar je jaarlijks wel 7% op je verwarmingskosten. Neem er even je energiefactuur bij en bereken hoeveel dat percentage concreet bedraagt voor jou. Dan vind je het vast niet erg om af en toe binnenshuis een trui aan te trekken.

Opgelet: je energiefactuur bestaat voor een deel uit kosten die geografisch bepaald zijn en waar je zelf geen impact op hebt: de distributiekosten (voor je netbeheerder), taksen en heffingen (voor de overheid) en btw. Meer over de samenstelling van je energiefactuur lees je hier.

Wist-je-dat… Uit een studie van de Vlaamse overheid blijkt dat een doorsnee Vlaams gezin jaarlijks ongeveer 2.000 euro betaalt aan energie (vóór de energiecrisis). Hoewel we stilaan terugkeren naar een stabielere markt met lagere energieprijzen, wordt het grootste deel van het energiebudget nog steeds gespendeerd aan het verwarmen van de woonst. Bij een gemiddeld Vlaams gezin is dit goed voor zo’n 50% tot 75% van het totale energieverbruik.

TIP 2: Zuinig verwarmen door te verluchten

Ramen en deuren openzetten om je gasverbruik te verminderen? Klinkt misschien onlogisch, maar dat is het niet helemaal. Een vochtig huis warmt namelijk een pak minder snel op. Door dagelijks je huis 5 à 10 minuten te verluchten, kan het overtollige vocht ontsnappen. Dat zorgt voor een warmer gevoel in huis, zelfs als de thermostaat maar op 19 graden staat. Ook met ventilatiesysteem (C of D) kun je de ramen openzetten zonder het systeem te verstoren. Je merkt het: besparen op gas hoeft niet moeilijk te zijn.

TIP 3: Sluit je gordijnen en rolluiken

Eens de zon onder gaat, wordt het voelbaar frisser. Ramen (zelfs die met dubbel glas) geven een bepaalde koudestraling af, waardoor je verwarming harder moet werken om de kamer op temperatuur te houden. Je haalt er dus voordeel uit je gordijnen en/of rolluiken dicht te doen bij het vallen van de duisternis, want je kan er zelfs tot 5% mee besparen op gas! Let wel goed op dat de gordijnen niet boven of op de radiatoren hangen, anders gaat de warmte alsnog verloren.

5 tips gasverbruik verminderen

TIP 4: Gas besparen met een douche in plaats van een bad

Lekker lang douchen of gezellig baden is natuurlijk erg ontspannend, maar het laat ook je centen langs de afvoer wegvloeien. Wie wil besparen op gas én water kiest best voor een douche en beperkt zijn douchebeurt tot maximum 5 minuten. Een gezin van 2 tot 3 personen kan zo ongeveer € 75 per jaar besparen.

Wil je nog een stapje verder gaan in je waterbesparing? Poets dan ook je tanden in de douche of vang de eerste (koude) liters op om je kamerplanten water te geven. Lees meer in het artikel “9 tips om warm water te besparen in huis”.

TIP 5: Pak je radiatoren aan om te besparen op verwarming

Om je gasverbruik te verminderen, is het belangrijk dat de radiatoren vrij zijn om hun warmte ten volle te verspreiden. In heel wat huishoudens staat er een zetel of ander meubel voor de radiator, maar dat is eigenlijk warmteverspillend.

Daarnaast straalt je radiator ook warmte uit naar de muur waar hij tegenstaat. Ook jammer, want zo’n koude muur slurpt de warmte op die jij goed kan gebruiken. Kleef daarom radiatorfolie tegen de wand achter de radiator, zodat zo veel mogelijk warmte de kamer wordt ingestuurd. De folie bespaart energie bij zowel niet-geïsoleerde als geïsoleerde muren en de kostprijs heb je binnen het jaar terugverdiend. Is je woning nog niet geïsoleerd? Het vergt enige investering, maar helpt je op lange termijn heel wat energie te besparen. Zoals je hier kan lezen, de moeite waard om over na te denken.

gasverbruik verminderen zonder comfort verlies

TIP 6: Niet thuis? Houd de temperatuur dan niet hoger dan 15 graden

Je huis verwarmen als je er (lange tijd) niet bent, heeft natuurlijk weinig zin. Stel de verwarmingstemperatuur daarom standaard in op 15 graden (een slimme thermostaat doet dit zelfs automatisch). Met die temperatuur heb je geen kans op bevroren leidingen en hou je ook vochtproblemen buiten.

Wist je dat je warmwaterleidingen in de winter heel wat warmte verliezen? In de doe-het-zelfzaak vind je isolatierollen die je gemakkelijk vanaf je ketel rond je leidingen kan plaatsen. Simpel, maar effectief.

Ga je voor minder dan drie uur de deur uit? Dan zal je meer gas besparen door de verwarming op dezelfde temperatuur te laten staan. Het heropstarten van je verwarming kost immers ook energie!

TIP 7: Monitor je energie om het gasverbruik te verminderen

Moderne technologieën als slimme thermostaten, digitale energiemeters, zonnepanelen en zonneboilers helpen je je verbruik, en dus ook je budget, optimaal te beheren. Onverwacht overuren presteren op kantoor? Onderweg naar huis gestrand in een eindeloze file? Dan hoeft de verwarming thuis niet op te staan. Pas je slimme thermostaat aan via een handige app op je smartphone. Met slimme energiemonitoring krijg je meer inzicht in je verbruik en identificeer je snel besparingskansen.

Heb je al van je persoonlijke klantenzone My Luminus gehoord? Hiermee kan je als Luminusklant onder andere je facturen raadplegen, je meterstanden doorgeven of je voorschotbedragen aanpassen. Die laatste is van groot belang, om je kosten goed te spreiden en onaangename verrassingen op je jaarafrekening te vermijden. In dit artikel (en video) lichten we het belang toe van een ideaal voorschotbedrag. My Luminus is trouwens eenvoudig te gebruiken via de internetbrowser op je computer of via de app.

TIP 8: Maak ovenschotels klaar

Een unieke tip om je verwarming een duwtje in de rug te geven, maar efficiënt is het wel! Ovenschotels zijn niet alleen overheerlijk tijdens de herfst en de winter, ze helpen ook om je huis te verwarmen. Eens de bereiding is voltooid, laat je de deur van de uitgeschakelde oven gewoon nog even openstaan. Alle kleine beetjes helpen je gas besparen.