Waarom zijn de energieprijzen aan het stijgen?

Misschien heb je het in de media al opgevangen. De energieprijzen zijn de laatste maanden sterk gestegen. Vraag jij je af hoe dat komt? Of maak je je zorgen over je energiefactuur? Voor het merendeel van de consumenten is er geen reden tot paniek, zoals de CREG recent aanhaalde. Luminus geeft een heldere update. 

Historisch lage energieprijzen opnieuw gestegen sinds het einde van de lockdowns

In 2020 waren de energieprijzen historisch laag. We gaven je daar toen nog advies rond. Voor de recente prijsstijgingen in aanloop naar de zomer moeten we niet ver zoeken naar de oorzaak: de wereldwijde pandemie en resulterende lockdowns zorgden voor een ongeziene daling van de vraag. En als de vraag daalt, daalt de prijs. Nu de economie terug op gang komt, stijgen de energieprijzen weer naar het niveau van vóór 2020. Ook de aanhoudende koude in het voorjaar speelde hierin een belangrijke rol.

Wat de toekomst zal brengen? Dat hangt af van dezelfde factoren die de prijs gewoonlijk bepalen: het weer, de olieprijzen en de prijs voor CO2-uitstoot.

Dat de energieprijs onlangs steeg, eventueel ook bij een hernieuwing van je contract, is een algemene trend, voelbaar over alle energieleveranciers heen. We spreken hier over een stijging van 35% voor de elektriciteitsprijs en 60% voor de gasprijs. Omdat de energieprijs slechts één onderdeel is van je energiefactuur, is de impact gelukkig een pak genuanceerder. Zeker voor Luminus-klanten, aangezien we onze eigen stroomproductie en -aankoop continu optimaliseren om de impact voor onze klanten te beperken.

Waar komen de huidige prijspieken vandaan?

De piek in de gas- en elektriciteitsprijzen heeft verschillende redenen.

Waarom zijn de gasprijzen gestegen?

waarom stijgen gasprijzen?

De prijzen voor gas stegen als gevolg van een aantal factoren. Sommige van die factoren zijn hardnekkiger dan andere en hebben dus een grotere invloed op de prijs. We lichten ze toe:

  • Aanvankelijk dreven de koude temperaturen van begin mei de gasprijzen op, in combinatie met lage voorraadniveaus en een beperkt aanbod vanuit Rusland.
  • Toen de temperaturen opnieuw stegen, daalde de prijs niet mee omdat de vraag hoog was als gevolg van de hoge steenkoolprijzen.
  • Na de toevoer uit Rusland viel bovendien ook het Noorse aanbod terug door onverwachte onderhoudswerken op de sites.

Waarom zijn de elektriciteitsprijzen gestegen?

waarom stijgen elektriciteitsprijzen?

De elektriciteitsprijzen volgden die van de andere grondstoffen (zoals gas en steenkool). Ook de weersomstandigheden speelden een belangrijke rol: hoge temperaturen en weinig wind begin juni veroorzaakten de prijsstijgingen.

Recent daalden de elektriciteitsprijzen lichtjes omwille van de onstabiele CO2-prijzen en de dalende gasprijzen.

Lees meer over waarom de energieprijzen stijgen op vrtNWS.

Luminus helpt verrassingen op je jaarafrekening te vermijden

Wie recent zijn jaarafrekening in de bus kreeg, ontdekte dat we het maandelijks voorschotbedrag alvast hebben verhoogd. Zo zorgen we ervoor dat je geen onaangename verrassing krijgt bij je volgende jaarlijkse afrekening. 

Wist je dat je je maandelijks voorschotbedrag te allen tijde zelf eenvoudig kunt aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Luminus? Ook wie nog geen jaarafrekening in de bus kreeg, wordt geadviseerd dat bedrag te verhogen. Het regelmatig ingeven van je meterstanden kan helpen in de zoektocht naar een optimaal voorschotbedrag voor een zo laag mogelijke afrekening.

Tip: vast of variabel? Kies een energietarief dat past bij je noden
Kies je voor een vast tarief zoals Comfy, dan betaal je voor de looptijd van je energiecontract dezelfde prijs, los van de schommelingen van de markt. Als je dus op een gunstig moment intekent, wanneer de marktprijzen laag staan, geniet je een jaar lang van die voordelige prijs. Maar dan moet je natuurlijk wel bij dezelfde leverancier blijven.

Kies je voor een variabel tarief zoals ComfyFlex, dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt, elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je hiervan onmiddellijk meegeniet. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet, maar de schommelingen worden op je jaarfactuur verrekend. 

Slim op je energieverbruik besparen is van belang

Heb je zonnepanelen? Dan zul je minder voelen van de energieprijsstijgingen. Logisch, je moet zelf minder elektriciteit aankopen én je ontvangt een potentieel hogere vergoeding voor je geïnjecteerde stroom. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan het handig zijn om dit voor jouw woonsituatie te overwegen. De investering blijft ook anno 2021 rendabel. Na gemiddeld 8 jaar zijn de panelen volledig terugverdiend.  En in amper vijf minuten heb je een vrijblijvende offerte.

Naast zonnepanelen zijn er nog tig andere energiebesparende maatregelen die je kunt nemen om je energiekosten in huis te drukken. Die hoeven niet allemaal een flinke duit te kosten. Luminus reikt je op haar bespaarplatformhandenvol gratis tips en tools aan om aan de slag te gaan.

Ook interessant voor jou