Waarom zijn de energieprijzen aan het stijgen?

Misschien heb je het in de media al opgevangen. De energieprijzen zijn de laatste tijd redelijk gestegen. Vraag jij je af hoe dat komt? We leggen het je graag haarfijn uit.

De prijssetting van energie werkt volgens vraag en aanbod. Je kunt het een beetje vergelijken met de beurs. Als er véél vraag of een klein aanbod is, stijgen de prijzen. Is er weinig vraag of is er energie in overvloed, dan dalen de prijzen.

Deze zomer 2018 stijgen de prijzen (vooral elektriciteit) door een combinatie van een lager aanbod én een hogere vraag dan voorzien. Door het warme weer is er bijvoorbeeld ontzettend veel vraag naar koeling, zowel door particulieren als door bedrijven. Anderzijds is er minder aanvoer van steenkool omdat het waterpeil door de droogte overal erg laag staat. En ook de waterkrachtcentrales lijden door dat lage waterpeil. De windturbines draaien niet op volle toeren omdat er simpelweg weinig wind is. Neem daar nog de politieke spanningen her en der in de wereld bij in combinatie met de stijgende olieprijzen en je krijgt onmiddellijk meer vat op de energiezaak.

Prijzen elektriciteit stijgen

Koudere maanden in het verschiet

Het is een beetje een trend. De laatste jaren stijgen de energieprijzen vanaf september. Dat zal ook dit jaar zo blijven. Bovendien komen de koudere maanden er binnenkort ook weer aan. De vraag naar energie stijgt dan en de kans vergroot dat de energieprijzen mee zullen stijgen. Enig lichtpuntje: onderzoekers verwachten dat de prijsstijgingen dit jaar niet zo groot zullen zijn als andere jaren.

Wat betekent dat concreet voor jou?

Vooraleer je panikeert… de energieprijs is maar een klein onderdeel van de volledige prijs die je betaalt. Goed voor ongeveer 25 tot 30% van het totaalbedrag. De overige onderdelen bestaan uit distributie- en transportkosten, taksen, heffingen en btw.

De prijsschommelingen zijn er altijd. De energiemarkt is nu eenmaal altijd in beweging. Wil je niet afhankelijk zijn van die stijgingen? Dan kun je kiezen voor een vast tarief en op die manier een prijs ‘vastklikken’ voor één of meerdere jaren. Dit geeft zekerheid én gemoedsrust. Wie al een vast tarief heeft, is verzekerd tegen plotse stijgingen en wisselt dus best niet zomaar van tarief. Ook deelname aan een groepsaankoop leidt op dit moment mogelijks tot een hogere prijs dan je vandaag al hebt.

Het advies van CREG luidt hetzelfde: “Met de huidige, hoge energieprijzen is het vaak voordeliger om niet te switchen en te blijven waar u bent. Als u een lopend energiecontract hebt, doe dan niets. Uw contract zal in de meeste gevallen voordeliger zijn dan de nieuwe contracten die leveranciers vandaag aanbieden.”

Liever geen verrassingen op je jaarafrekening?

Ben je Luminus-klant? Dan kan je via je persoonlijke klantenzone ‘My Luminus’ jouw maandelijks voorschotbedrag zelf eenvoudig aanpassen. Voor iedereen die geen verrassingen wil op zijn jaarlijkse afrekening, raden wij aan om dat bedrag lichtjes te verhogen. Ook al valt de huidige prijsstijging voor particulieren best mee, het is altijd verstandig om proactief te handelen.

Goed nieuws voor mensen met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Ook dan zul je minder voelen van de energieprijsstijgingen. Logisch, je moet zelf minder elektriciteit aankopen. Heb je nog geen zonnepanelen? Overweeg dan zeker om er te installeren. De investering is nog altijd ontzettend interessant. Na enkele jaren zijn de panelen volledig terugverdiend. En in amper vijf minuten heb je een offerte.

Ook interessant voor jou