Waarom zijn de energieprijzen aan het stijgen?

Je hebt het zeker al opgevangen in de media: de marktprijzen voor energie zijn sinds midden 2021 fors gestegen. De prijs voor elektriciteit is bijna verdrievoudigd en voor gas zelfs verviervoudigd (bron: CREG). Dit is bij alle energieleveranciers voelbaar. Vraag jij je af hoe dat precies komt? Of maak je je zorgen over je energiefactuur?

Historisch lage energieprijzen opnieuw gestegen sinds het einde van de lockdowns

In 2020 waren de energieprijzen historisch laag. En als de vraag daalt, daalt ook de prijs. Intussen bereikten we grootste prijspiek ooit. Onder andere door langdurige onderhoudswerken aan Franse kerncentrales én door de onzekerheid van Russische aardgasaanvoer. De recente spanningen tussen Rusland en Oekraïne komen de prijzen ook niet ten goede … Prijsstijgingen van 40% voor aardgas zijn helaas geen uitzondering.

Dat de energieprijs steeg, ook bij een hernieuwing van je contract, is een algemene trend, voelbaar over alle energieleveranciers heen. Wat de toekomst zal brengen? Dat hangt af van dezelfde factoren die de prijs gewoonlijk bepalen: het weer, de olieprijzen en de prijs voor CO2-uitstoot. 

Dat de energieprijs steeg, eventueel ook bij een hernieuwing van je contract, is een algemene trend, voelbaar over alle energieleveranciers heen. Bij Luminus optimaliseren we onze eigen stroomproductie en -aankoop continu om de impact voor onze klanten te beperken. De klanten zélf drukken de kosten door (een deel van) hun eigen energie thuis op te wekken.

De overheid verlaagt tijdelijk het btw-tarief en geeft verwarmingspremie

De federale regering voorziet een aantal maatregelen om tegemoet te komen aan de hoge energieprijzen. Het akkoord hierrond werd begin februari bereikt en half maart verlengd.

1. Btw-verlaging

Er komt een tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit: tussen 1 maart 2022 en 30 september 2022 betaal je slechts 6% btw op elektriciteit in plaats van 21%. Dit gebeurt automatisch en kun je zien op je jaarafrekening. Ook op gas wordt de btw van begin april tot eind september verlaagd van 21% naar 6%. 

2. Verwarmingspremie

Elk gezin ontvangt een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro voor het adres waar het gedomicilieerd is. Het is momenteel nog niet duidelijk waar en wanneer deze wordt uitbetaald. We houden je via deze pagina op de hoogte.

3. Verlenging sociaal tarief

Ongeveer een miljoen Belgische gezinnen genieten van een sociaal tarief. Dat wordt verlengd tot 30 september 2022. Meer info over het sociaal tarief vind je hier.

Waar komen de huidige prijspieken vandaan?

De tarieven voor distributie en transport veranderen niet snel, de gas- en elektriciteitsprijzen wel. De piek in de gas- en elektriciteitsprijzen heeft verschillende redenen. In de komende paragrafen worden ze elk op hun beurt toegelicht. De prijzen die hieronder volgen, zijn gebaseerd op een Vlaams gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh.

Waarom zijn de gasprijzen gestegen?

De prijzen voor gas stegen als gevolg van een aantal factoren. Sommige van die factoren zijn hardnekkiger dan anderen en hebben dus een grotere invloed op de prijs. We lichten ze toe:

  • In eerste instantie is er de gestegen vraag omdat de economie herneemt na de coronacrisis.
  • Daarnaast kent de markt een stijging van de prijs van CO2-uitstootrechten.
  • De koude temperaturen van begin mei 2021 dreven de gasprijzen op, in combinatie met lage voorraadniveaus en een beperkt aanbod vanuit Rusland en Wit-Rusland.
  • Toen de temperaturen opnieuw stegen, daalde de prijs niet mee omdat de vraag hoog was als gevolg van de hoge steenkoolprijzen.
  • Na de toevoer uit Rusland viel bovendien ook het Noorse aanbod terug door onverwachte onderhoudswerken op de sites.
  • De reden van de meest recente prijsstijging voor aardgas komt door een onzekere toevoer vanuit Rusland naar aanleiding van het conflict met Oekraïne. Welke impact dat precies gaat hebben, is vandaag nog heel onzeker.

Waarom zijn de elektriciteitsprijzen gestegen?

De elektriciteitsprijzen volgden die van de andere grondstoffen (zoals gas en steenkool) en stijgen dus mee met de vraag nu de economie heropstart. Ook extremere weersomstandigheden spelen een belangrijke rol: het gebrek aan wind begin juni veroorzaakte mee prijsstijgingen, net als het koudere weer tijdens de winter en de verlaagde productie van hernieuwbare energie. Voeg daar nog het onverwacht uitvallen van vier Franse nucleaire centrales aan toe en de prijzen schoten nogmaals de lucht in.

Lees meer over waarom de energieprijzen stijgen op vrtNWS.

Luminus helpt verrassingen op je jaarafrekening te vermijden

Wie recent zijn jaarafrekening in de bus kreeg, ontdekte dat we het maandelijks voorschotbedrag alvast hebben verhoogd. Zo zorgen we ervoor dat je geen onaangename verrassing krijgt bij je volgende jaarlijkse afrekening.

Wist je dat je heel eenvoudig zelf – op elk moment – je  je maandelijks voorschotbedrag kunt aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Luminus? Ook wie nog geen jaarafrekening in de bus kreeg, wordt geadviseerd dat bedrag te verhogen. Het regelmatig ingeven van je meterstanden kan helpen in de zoektocht naar een optimaal voorschotbedrag voor een zo laag mogelijke afrekening.

Welk effect hebben de prijsstijgingen voor jou?

Het effect van de stijgende energieprijzen verschilt per gezin en woonsituatie. Bovendien is er een verschil tussen energiecontracten met een vast en een variabel tarief. De belangrijkste punten lijsten we graag even voor je op in onderstaand overzicht:

Heb je een contract met een vast energietarief

  • Wordt je contract weldra vernieuwd? Dan ga je de prijsstijging helaas voelen. Net als de CREG adviseren we je in dit geval om je energiecontract pas aan te passen wanneer de prijzen terug dalen.
  • Sloot je een meerjarig contract voor de prijsstijgingen (bv. tweede kwartaal 2021) af en loopt dit nog even door? Dan zit je goed en voel je de prijsstijgingen niet. De CREG, de federale regulator voor energie in België, raadt dan ook aan om je contract te behouden, om de eenvoudige reden dat de prijzen vandaag hoger liggen.  

Heb je een contract met een variabel energietarief

De marktprijzen voor energie gingen al omhoog vanaf het tweede kwartaal van 2021. Ook in het vierde kwartaal bleven ze stijgen. Aangezien dit de koudste maanden van het jaar zijn – waarin je verbruik logischerwijze een stuk hoger ligt – zal bijna elke consument de impact ervan voelen. We raden je daarom sterk aan je huidig energiecontract te behouden, om de eenvoudige reden dat er momenteel geen voordeligere opties zijn.

Om een onaangename verrassing op je jaarafrekening te voorkomen, is het van belang je verbruik regelmatig in te geven via My Luminus. Je kunt er ook je maandelijkse voorschotten eenvoudig verhogen!

Meer specifieke vragen beantwoorden we voor je in onze FAQ.

Vast of variabel? Dit zijn de verschillen!

VAST TARIEF

Kies je voor een vast tarief zoals Comfy,dan betaal je voor de looptijd van je energiecontract dezelfde prijs, los van de schommelingen van de markt. Als je dus op een gunstig moment intekent, wanneer de marktprijzen laag staan, geniet je een jaar lang van die voordelige prijs. Maar dan moet je natuurlijk wel bij dezelfde leverancier blijven.

VARIABEL TARIEF

Kies je voor een variabel tarief zoals ComfyFlex, dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt, elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je hiervan onmiddellijk meegeniet. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet, maar de schommelingen worden op je jaarfactuur verrekend.

Weet je niet of je een vast of variabel contract hebt? Op deze FAQ-pagina ontdek je hoe je dat heel eenvoudig achterhaalt!

Slim op je energieverbruik besparen is van belang

Heb je zonnepanelen? Dan zul je minder voelen van de energieprijsstijgingen. Logisch, je moet zelf minder elektriciteit aankopen én je ontvangt een potentieel hogere vergoeding voor je geïnjecteerde stroom. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan het handig zijn om dit voor jouw woonsituatie te overwegen. De investering blijft ook anno 2022 rendabel. Na gemiddeld 6 à 7 jaar zijn de panelen volledig terugverdiend. En in amper vijf minuten heb je een vrijblijvende offerte.

Naast zonnepanelen zijn er nog tig andere energiebesparende maatregelen die je kunt nemen om je energiekosten in huis te drukken. Die hoeven niet allemaal een flinke duit te kosten. Luminus reikt je op haar bespaarplatform handenvol gratis tips en tools aan om aan de slag te gaan.

Ook interessant voor jou