Wat is een dynamisch energiecontract en is het interessant voor mij?

Wie actief bezig is met zijn energie en slim wil besparen op zijn elektriciteitskosten, kan vandaag een dynamisch energietarief overwegen. Wat is een dynamisch energiecontract precies? We lichten het je graag toe, zodat jij meteen weet of het voor jouw woonsituatie interessant is.

Wat is een dynamisch energiecontract?

De gekende contracten waartussen je al jaar en dag kunt kiezen zijn een vast en een variabel tarief. Bij een vast energiecontract betaal je dezelfde prijs tijdens de volledige duur van je contract (meestal 1 jaar). Een variabel energiecontract volgt daarentegen de prijsschommelingen op de energiemarkt (maandelijks of per kwartaal).

Met de introductie van nieuwe normen en technologieën, zoals de digitale meter, is er vandaag nog een derde optie: de keuze voor een dynamisch energiecontract, waarbij je prijs voortdurend in beweging is. Het tarief verandert namelijk elk uur van de dag, op basis van de vraag en het aanbod op de Belgische energiebeurs (ook wel ‘spotmarkten‘ genoemd).

In de praktijk kun je elke dag de uurtarieven van de volgende dag raadplegen om je verbruik daarop af te stemmen. Voor de facturatie krijgt je energieleverancier elke maand je verbruik per uur door van de netbeheerder, om dit vervolgens te matchen met de variabele prijzen per uur. Om die reden is maandelijkse facturatie aangewezen.

In een notendop: Wat is een dynamisch energiecontract?

  • Een zeer variabel tarief dat niet per maand of kwartaal, maar per uur fluctueert. Je betaalt elk uur van de dag een andere prijs.
  • Daardoor kan je zowel genieten van negatieve energieprijzen als prijspieken vermijden.
  • Heb je zonnepanelen, dan volgt ook je eventuele stroominjectie de veranderende marktprijzen.

De introductie van het dynamisch energiecontract komt op vraag van Europa. De EU hoopt daarmee verbruikers aan te zetten om meer te verbruiken tijdens daluren en de dure piekmomenten te ontzien, om overbelasting van het netwerk te voorkomen. In Vlaanderen kun je al voor zo’n tarief kiezen, in Brussel en Wallonië momenteel nog niet.

Kom ik in aanmerking voor een dynamisch tarief?

Sinds 1 januari 2024 kan je bij Luminus kiezen voor een dynamisch tarief, als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je woont in Vlaanderen.
  • Je beschikt over een digitale meter en schakelt over naar meetregime 3 (SMR3).
  • Je hebt geen exclusief nachttarief.

Aangeraden, maar niet verplicht:

  • Je hebt een of meerdere grote stroomverbruikers, zoals een elektrische wagen, een tweede koelkast of vriezer, airconditioning, een zwembad, etc.
  • Je hebt de mogelijkheid om je grote energieverbruikers flexibel in te plannen. Dit is namelijk de enige manier om voordeel te halen uit een dynamisch energiecontract. Denk aan het opladen van je elektrische wagen, het verwarmen van je warmtepomp of het slim gebruiken van je thuisbatterij.

Om optimaal te profiteren van een dynamisch energietarief voor je elektrische wagen is er de Luminus Smart Charging app. Deze gratis app zorgt ervoor dat jouw elektrische wagen automatisch begint op te laden op de goedkoopste momenten. Lees hoe jij deze gratis app als Luminus Dynamic-klant eenvoudig installeert.

Is een dynamisch energiecontract interessant voor mij?

De CREG waarschuwt terecht voor het feit dat dynamische tarieven niet voor elk Belgisch huishouden interessant zijn. Zoals we bij Luminus zelf aanbevelen, haal je  er eigenlijk alleen voordeel uit wanneer je een groot energieverbruik hebt. En bovendien moet je heel flexibel zijn in het plannen of verschuiven van dat energieverbruik.

De voordeligste momenten vallen doorgaans tussen 00u00 en 06u00. Als je toch overdag moet verbruiken, doe je dat best tussen 13u en 17u. Wanneer er weinig afname is, kan de energieprijs zelfs negatief zijn. Maar omgekeerd kan de prijs, bijvoorbeeld ’s winters, heel hoog liggen. Die prijzen zijn dan hoger dan onder een vast tarief, omdat er onder een dynamisch energiecontract geen maximumprijs wordt vastgelegd.

Om een voordeel uit een dynamisch energietarief te halen, moet je dus vrij intensief bezig zijn met de marktprijzen, tenzij je over een slimme sturingsoplossing beschikt, die dit voor jou doet. Zo ben je altijd zeker dat je apparaten pas beginnen te verbruiken wanneer de prijzen het laagst zijn.

Je haalt echter weinig tot geen voordeel uit een dynamisch energietarief als:

  • je een klein of gemiddeld gezin bent zonder grootverbruikers, zoals een warmtepomp en/of een elektrische auto.
  • jij je dagelijkse verbruik van verlichting, je elektrisch kookvuur en vaatwasser moeilijk op andere momenten kan inplannen.

Een dynamisch stroomtarief is vandaag dus vooral interessant voor Vlamingen met een digitale energiemeter die grote blokken stroom verbruiken, én hun energie slim kunnen inplannen via een geautomatiseerd energiemanagementsysteem. In alle andere gevallen is een traditioneel vast of variabel energietarief nog steeds de beste keuze.