Een vlotte verhuis: breng deze partijen tijdig op de hoogte

Verhuisplannen? Da’s een heel geregel. Naast in- en uitpakken moet je ook nog veel partijen op de hoogte brengen van je adreswijziging. Om die taak vlot te laten verlopen, vind je hier een lijst van alle instanties die je moet verwittigen bij je verhuis. Succes!

Verwittig je nieuwe gemeente over je verhuis

Zodra je verhuisd bent, meld je je binnen de acht dagen aan bij de gemeente waar je gaat wonen – ook als je binnen dezelfde gemeente verhuist. Zo’n adreswijziging kan persoonlijk, maar ook schriftelijk of digitaal.

Een wijkagent komt even later op bezoek om de verhuis vast te stellen. Daarna wordt je adres aangepast in het Rijksregister. Dat betekent dat overheidsinstellingen automatisch je nieuw adres krijgen. Denk bijvoorbeeld aan je ziekenfonds, de belastingdiensten, sociale zekerheidsinstellingen, Kind en Gezin, kinderbijslagfonds, OCMW, fondsen voor bestaanszekerheid, gewestelijke huisvestingsmaatschappijen, arbeidsongevallenverzekeraars, enz.

Pas wanneer de adreswijziging is doorgevoerd kan je een beroep doen op de diensten van de gemeente. Passeer daarna wel nog bij de dienst bevolking van je gemeente om je identiteitskaart (en die van je andere gezinsleden) te laten aanpassen.

Verwittig je dienstverleners over je verhuis

Om te vermijden dat je plots zonder energie, water of wifi zit – of onnodig dubbel betaalt – breng je tijdig de relevante partijen op de hoogte.

Breng je telecomoperator op de hoogte

Vergeet je telefoon- en internetabonnement niet stop te zetten of over te dragen naar je nieuwe adres. Afhankelijk bij welke partij je bent aangesloten, kan je dit eenvoudig online doen óf met een telefoontje naar de klantendienst. Je telecomoperator zal met jou een afspraak maken om langs te komen voor de installatie van je internet en televisie in je nieuwe woning.

Breng je water- en energieleveranciers op de hoogte

Neem tijdig contact op met je drinkwaterbedrijf en energieleverancier(s) om de meterstanden op te nemen en alles van de oude bewoner af te sluiten en over te zetten naar de nieuwe bewoner. Dat moet in de twee woningen: in je oude én je nieuwe stek.

Voor je gas en elektriciteit gebruik je het klassieke energieovernamedocument, dat je meteen ook kan laten tekenen door de vorige eigenaar. Heb je zonnepanelen of wek je op een andere manier hernieuwbare energie op? Dan is er een specifiek energieovernamedocument voor de productie-installatie van hernieuwbare energie. Let op, dit overnamedocument is géén nieuw energiecontract. Dat contract moet je zelf nog afsluiten. Lees meer over hoe je je energiecontracten mee verhuist naar je nieuwe adres in dit artikel.

Je verhuis is het ideale moment om je energietarief nog eens onder de loep te nemen. Via deze online prijscalculator check je welk tarief het best bij je past. Ben je Luminus-klant of wil je dat graag worden? Dan kun je je verhuis heel eenvoudig doorgeven via onze website.

Verwittig je bank, verzekeringen en postkantoor over je verhuis

Bel je verzekeringsmakelaar en laat weten dat je weldra verhuist. Hij kan je woning- en brandverzekering wijzigen, zodat je verzekerd blijft op je nieuwe adres en geen problemen krijgt met vergoedingen. Doe hetzelfde met je financiële instellingen.

Trek zeker ook naar het postkantoor in je nieuwe gemeente of verwittig bpost online van je verhuis. Je kunt, indien gewenst, zelfs digitaal een doorzenddienst activeren. Zo mis je gedurende de periode die je kiest (3, 6, 12 of 24 maanden) geen post die nog naar je vorige adres werd verstuurd. Extra handig als je nog volop bezig met andere instanties en personen op de hoogte te brengen van je adreswijziging.

Verwittig ook nog volgende partijen

De belangrijkste diensten hebben we hierboven opgesomd, maar er zijn nog een heleboel andere mensen, instanties en organisaties die het handig vinden dat je hen verwittigt over je verhuis.

  • Je apotheker, huis- en tandarts

Zo kunnen zij je patiëntendossier updaten en rekening houden met je nieuwe adres bij het plannen van afspraken. Levert je apotheker medicijnen aan huis? Dan is het dubbel zo belangrijk om die partij te verwittigen over je verhuis.

  • Je werkgever, vakbond en/of VDAB/Actiris en de uitbetalingskas (voor werkzoekenden)

Het is belangrijk om je werkgever op de hoogte te brengen van je verhuis, zodat je loonstrookjes en andere belangrijke documenten op het juiste adres terechtkomen. Verandert de reistijd naar het werk? Dan kan dat relevant zijn voor je kilometervergoeding of eventuele vertragingen.

Als je werkzoekend bent en gebruik maakt van de diensten van VDAB/Actiris en/of een uitbetalingskas, is het verplicht om je verhuis door te geven, zodat zij je kunnen bereiken en op de hoogte kunnen houden van relevante informatie. Ook je vakbond blijft graag geïnformeerd, zodat die eventuele regionale acties of afspraken kan communiceren.

  • Sport- en fitnessclubs en andere verenigingen waar je lid van bent

Als je lid bent van een sport- of fitnessclub of andere verenigingen, is het handig om deze op de hoogte te brengen van je verhuis, zodat zij je op de hoogte kunnen houden van evenementen of activiteiten en je bijvoorbeeld niet onnodig missen bij wedstrijden of trainingen.

  • Instanties die voor je kinderen of huisdieren zorgen

Je bent verplicht om de crèche of school van je kind(eren) op de hoogte te brengen van je verhuis, zodat belangrijke documenten op het juiste adres terechtkomen en zaken zoals de verzekeringen ook in orde zijn.

Heb je een gechipte hond of kat? Dan is het ook verplicht om het centrale dierenbestand op de hoogte te brengen van je verhuis, zodat zij je dier snel terug kunnen vinden als het verloren raakt.

  • Voor zelfstandigen: Kruispuntbank van Ondernemingen

Als je zelfstandige bent en je bedrijfsadres verandert, is het verplicht om dit door te geven aan de Kruispuntbank van Ondernemingen, zodat zij je bedrijfsgegevens kunnen updaten en je bedrijf vindbaar blijft voor klanten en leveranciers.