BEN-bouwen verplicht sinds januari 2021: dit moet je weten

BEN staat voor bijna-energieneutraal. Een begrip dat gevolgen heeft voor iedereen met bouw- of (grondige) verbouwplannen. Want naar aanleiding van een Europese richtlijn moet je sinds 2021 verplicht aan de BEN-normen voldoen. Simpel gezegd: je huis moet een E-peil onder 30 behalen. Maar wat betekent dat juist? Hoe pak je dat aan? En wat zijn de voordelen van een BEN-woning? We verduidelijken het met plezier.

De BEN-woning in het kort

Een BEN-woning:

 • is optimaal geïsoleerd,
 • is goed geventileerd,
 • verbruikt amper energie,
 • gebruikt (eigen) hernieuwbare energiebronnen voor zijn energievoorziening.

De voordelen van BEN-wonen

Bouwen volgens de BEN-normen is in Vlaanderen verplicht sinds 2021, maar het heeft meer voordelen dan alleen maar ‘in orde zijn met de wetgeving’. Ook de voorbije jaren werd er al volop bijna-energieneutraal gebouwd, omdat de extra investeringen in energiebesparende maatregelen zich op termijn dubbel en dik terugbetalen.

 • In een BEN-woning verlies je minder warmte, behoud je een constante temperatuur en heb je geen last van tocht, waardoor je wooncomfort er aanzienlijk op vooruitgaat.
 • Je energiefactuur wordt zeer laag.
 • Je bent niet meer of amper afhankelijk van fossiele brandstoffen.
 • Je woning behoudt langer zijn waarde op de vastgoedmarkt.
 • Dankzij de lagere CO2-uitstoot help je mee aan de verbetering van het klimaat en het milieu.
 • Je geniet van premies, kortingen en voordelige leningen bij de bouw van een BEN-woning. Vanaf oktober 2022 kan je Mijn VerbouwPremie aanvragen voor energiebesparende renovaties.

Wanneer is een woning bijna-energieneutraal?

Om je woning BEN te mogen noemen, moet die voldoen aan een aantal eisen. Sinds 2021 gelden die eisen dus voor élke nieuwbouwwoning. In heel Europa!

1.     Het E-peil van je woning is E30 of lager

Het E-peil geeft de energieprestatie weer van je woning. 

Hoe lager dat E-peil, hoe energiezuiniger je huis. De waarde hangt af van de thermische isolatie, luchtdichtheid, compactheid, oriëntatie en bezonning van het pand, maar ook van je vaste installaties voor verwarming, warmwatervoorziening, ventilatie, koeling en verlichting.

In deze tabel van de Vlaamse overheid staan alle EPB-eisen voor een BEN-woning

Vanaf 1 januari 2023 zijn alle residentiële gebouwen verplicht om een EPB-score D te halen. Daarvoor krijgen ze tijd tot vijf jaar na de notariële overdracht. De komende jaren worden die eisen steeds strenger en zal op termijn (vanaf 2040) elke woning een A-score moeten halen. Lees er meer over op de website van de overheid.

2.     Het K-peil van je woning is K40 of lager

Het K-peil geeft de warmte-isolatie van je gebouw weer. 

Hoe beter je woning geïsoleerd is en hoe minder warmte je verliest via je muren, daken, vloeren en vensters, hoe lager je K-peil. Het K-peil geldt trouwens alleen voor nieuwbouwwoningen, niet voor renovaties.

3.     Het S-peil van je woning is S28 of lager

Het S-peil of schilpeil is het cijfer dat uitdrukt hoe energie-efficiënt de gebouwschil van je woning is. Hoe lager de waarde, hoe beter het gebouw bestand is tegen hitte of koude van buitenaf. 

4.     De constructiedelen van je woning voldoen aan de juiste Umax-eisen

De constructiedelen van je BEN-woning (van dak en plafond tot deuren, ramen en muren) moeten sinds 2018 aan strenge U-waarden voldoen. Een U-waarde is een warmtedoorgangscoëfficiënt. Hoe lager die ligt, hoe beter een scheidingsconstructie geïsoleerd is:

Dak, plafond, buitenmuren en vloeren:
Umax = 0,24 W/m²K
Gemiddelde van alle vensters:
Umax = 1,50 W/m²K
Beglazing:
Umax = 1,10 W/m²K
Deuren en poortenUmax = 2,00 W/m²K

Lees er hier alle U-waarden nog eens op na

5.     Je BEN-woning produceert hernieuwbare energie

Een BEN-woning moet minstens 15kWh/m² hernieuwbare energie produceren. Dat kan je doen door voor één of meer van deze opties te kiezen:

 • Een zonneboiler,
 • Zonnepanelen,
 • Een warmtepomp,
 • Een biomassaketel,
 • Aansluiting op een stadsverwarmings- of stadskoelingsnet,
 • Deelname aan een project voor hernieuwbare energie.

Opgelet: Begin je na 1 januari 2023 aan een bouwproject waarvoor je een stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handeling moet aanvragen? Dan wordt de eis verhoogd tot ten minste 25 kWh/jaar energie/m². 

 • Die verplichting is niet van toepassing voor wie hernieuwbare systemen installeert die voorzien in de volledige energiebehoefte voor ruimteverwarming en warm water in de badkamer.

6.     Bijkomende voorwaarden voor een BEN-woning

 • De netto-energiebehoefte voor verwarming ligt lager dan 70 kWh/m². 
 • De oververhittingsindicator is 6500 Kh of lager (die bepaalt het risico op oververhitting).
 • Je ventilatiesysteem voldoet aan de geldende normen.

Belangrijk aandachtspunt: oververhitting

Ook als je nieuwbouw- of gerenoveerde woning prima geïsoleerd en slim gerenoveerd is, zie je één ding best niet over het hoofd: je zonwering om oververhitting te voorkomen. Grote ramen zijn namelijk een trend en ideaal om een optimale lichtinval te garanderen. Toch gaat er een risico op oververhitting mee gepaard. Meer lichtinval betekent namelijk ook meer warmte van zonnestralen. 

Oververhitting is niet enkel onaangenaam, als je de drempel van 6500 Kh overschrijdt, riskeer je zelfs een boete. Om dat te vermijden, overweeg je best zonwering. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij een betrouwbare partner als Dickson. Deze specialist in zonwering-, screen- en pergoladoeken helpt je een oplossing op maat te vinden.

Is een BEN-woning hetzelfde als een passiefhuis?

Een passiefhuis legt de lat nog hoger dan een BEN-woning. In dit blogartikel lichten we de verschillen tussen beide concreet toe. In het kort bedraagt de energiebehoefte van een passiefhuis maximaal 15kWh/m² en het E-peil is in sommige gevallen zelfs negatief. Ook het K-peil is lager: tussen K10 en K20. 

Omdat een passiefhuis zo uitzonderlijk goed geïsoleerd is, bespaar je nóg meer op je energiefactuur. Maar door het hogere kostenplaatje van een passiefwoning, zijn BEN-woningen vandaag de meest toegankelijke keuze. De normen zijn haalbaar en je kan evengoed op twee oren slapen. 

Ook interessant voor jou