Wat is een passiefhuis en wat is het verschil met een BEN-woning?

Architecten en aannemers nemen vaak de term ‘passiefhuis’ in de mond. Maar wat betekent dat precies? Wanneer spreek je over een passiefhuis en wat is het verschil met een BEN-woning?

Een passiefhuis is een woning met een permanent goed binnenklimaat, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. En dat zowel in de winter als in de zomer. Vandaar ook de naam. We spreken van een passiefhuis als er niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar nodig is voor de verwarming van de ruimtes tot 20° C.

Enkele belangrijke kenmerken van een passiefhuis:

  • Een passiefhuis is uitzonderlijk goed geïsoleerd. Doorgaans 15 tot 25 cm in de vloer, 20 tot 35 cm in de spouwmuren en 20 tot 40 cm in het dak.
  • In de meeste gevallen heeft een passiefhuis driedubbel glas.
  • Het huis is extreem luchtdicht, waardoor warmteverlies nagenoeg onmogelijk is. Dit is de grootste uitdaging tijdens het bouwen.
  • Een passiefwoning maakt optimaal gebruik van passieve warmte. Dat betekent warmtewinst van de zon in de winter en zonwering tijdens de zomer om de warmte te weren.
  • Aangezien een passiefhuis volledig luchtdicht is, is een goede ventilatie een must. Dat gaat ook condensatie en schimmel tegen. Om de luchtkwaliteit zo goed mogelijk te houden, is mechanische balansventilatie aangeraden.
  • De meeste passiefhuizen zijn ook uitgerust met zonnepanelen of zonneboilers. Al dan niet in combinatie met een thuisbatterij. Kwestie van het onderste uit de kan te halen op vlak van hernieuwbare energie.
  • Wie in een passiefhuis woont, besteedt ook veel aandacht aan energiezuinige elektrische apparaten. Hier vind je dus meestal een recente boiler en huishoudapparaten met A+++-label.
passief huis Luminus

Wat is het verschil met een BEN-woning?

Een andere populaire term op vlak van ecologisch bouwen is een BEN-woning. Dat staat voor Bijna EnergieNeutraal. Zo’n BEN-woning is iets minder milieuvriendelijk dan een passiefhuis, maar wel nog stukken zuiniger dan een traditionele woning. Opmerkelijk detail: vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen bijna energieneutraal zijn. Meer daarover lees je op de website van de Vlaamse overheid.

Het grootste verschil tussen een BEN-woning en een passiefhuis zit in het E-peil. We spreken van een BEN-woning als het E-peil lager dan E30 is. Bij een passiefhuis is die waarde meestal negatief.

Dat betekent dat het meer energie opwekt dan verbruikt. Voor een BEN-woning is het K-peil eveneens lager dan K30 terwijl een passiefhuis tussen K10 en K20 zit. Die waarde geeft een indicatie van de isolatie. Hoe beter een pand geïsoleerd is, hoe lager het K-peil.

Luminus passiefhuis

Kies je nu voor een passiefhuis of een BEN-woning?

Of je een BEN-woning of passiefhuis bouwt, is uiteraard je eigen keuze. Een passiefhuis bouwen, is gemiddeld 20% duurder, omdat de energie-eisen nóg strenger zijn. BEN is vandaag iets meer haalbaar en betaalbaar, gezien het stilaan ook de norm wordt.

Heb je momenteel de middelen om een passiefwoning te bouwen? Dan is dat zeker een aanrader. Je verdient het geld dat je extra investeert immers door de jaren heen terug. De energiebesparing die je eruit haalt is enorm.

Ook interessant voor jou