Vergelijk je energieverbruik met dat van je buren

Een beetje vriendschappelijke competitie tussen buren kan nooit kwaad, toch? Met deze online vergelijkingstest kan je nakijken hoe energiezuinig je bent ten opzichte van omwonenden. Wat de uitkomst ook is: jullie kunnen elkaar het goede voorbeeld geven om meer energie te besparen.

Onder het motto “Beter een goede buur dan een verre vriend”, kun je je buren inspireren met kleine en grote inspanningen tegen energieverspilling. Goed voor ieders portefeuille, voor het milieu én voor de leefbaarheid in je buurt. We verzamelden voor jullie enkele impactvolle tips.

Energie besparen in huis op korte termijn

Snel besparen op energie kan al met een paar kleine aanpassingen.

  • Stel je thermostaat overdag 1 graad lager in en bespaar al snel 5% op je verwarmingskosten.
  • Vermijd sluimerverbruik. Koppel zoveel mogelijk toestellen aan dezelfde stekkerdoos en zet ze allemaal tegelijk uit met één druk op de knop.
  • Vervang je gloei- en halogeenlampen door ledlampen. Die verbruiken minder elektriciteit en gaan veel langer mee.
  • Een timer op je thermostaat of een slimme thermostaat helpt je heel wat energie besparen op je verwarming.
  • Goed onderhouden elektrische apparaten verbruiken minder! Maak ze dus regelmatig schoon en controleer of ze nog goed werken. Anders denk je beter aan vervangen.

> Lees ook: deze 9 gewoontes kosten je veel energie

Energie besparen in huis op lange termijn

Energiezuiniger leven vraagt niet alleen om goede gewoontes, maar ook om enkele ingrijpende veranderingen. In die energiebesparing moet je vaak iets meer investeren, maar ze heeft een duurzaam effect waar je nog jaren van geniet.

  • Een woning is niet duurzaam zonder goede isolatie. Spouwmuur-, vloer- en vooral dakisolatie zijn ongelooflijk rendabele investeringen die je stookkosten drastisch verlagen. Bovendien hoeft deze energiebesparing je niet veel te kosten, dankzij de premies van de netbeheerder.
  • Hoe ouder je cv-ketel, hoe lager je rendement. Met een nieuwe condensatieketel verbruik je 15 tot 30% minder dan met een oude gas- of mazoutketel. Daarnaast zorgt ook een tijdig onderhoud voor een optimale werking, wat resulteert in een mooie energiebesparing.
  • Door je ramen te vervangen door hoogrendementsglas of zelfs driedubbele beglazing bespaar je veel energie en geld.
  • Sluit je aan bij een groene energieleverancier, of beter nog: wek zelf je groene elektriciteit op met zonnepanelen. Je woning of water duurzaam verwarmen doe je met een warmtepomp of zonneboiler.

Tip: Sinds de komst van het EPC-label is het des te belangrijker dat je woning voldoet aan de energienormen. Energiezuinige investeringen zijn dus niet alleen handig om energie te besparen, maar ook om de waarde van je woning te verhogen op de woningmarkt. Ontdek hoe je de EPC-score van je woning kan verbeteren.

Besparen op energie samen met je buren

Er zijn zoveel mogelijkheden om je woning te verduurzamen, dat het soms overweldigend wordt. Laat je daarom goed infomeren, misschien zelfs samen met je buren! Organiseer een buurtvergadering waarop je tips uitwisselt, financieringsmogelijkheden en subsidies voor zonnepanelen vergelijkt en eventueel zelfs samen investeert in windenergie.

Besparen op energie gaat namelijk veel makkelijker als je het samen doet. Met deze inspanningen inspireer jij je buurt om ook energiezuiniger te leven.