Privé

Hoe rendabel zijn zonnepanelen in 2019?

Is het vandaag de dag nog interessant om te investeren in zonnepanelen? We overlopen de verschillende subsidie- en steunmaatregelen en geven je praktijkvoorbeelden voor de verschillende regio’s van ons land.

Door de alsmaar hogere eisen op vlak van hernieuwbare energie of omdat ze hun ecologische voetafdruk willen verminderen, gaan steeds meer mensen op zoek naar manieren om hun energiefactuur op een duurzame manier te verlagen. De beslissingen van overheden om heel wat subsidies af te bouwen of te schrappen doen veel Belgen twijfelen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat geldt zeker ook voor zonnepanelen. Toch zijn zonnepanelen anno 2019 nog steeds rendabel.

Waarom toch zonnepanelen kopen?

 • Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest.
 • De kwaliteit wordt steeds beter.
 • Je energiefactuur daalt fors.
 • Zonnepanelen hebben een lange levensduur van ongeveer 25 jaar.
 • Binnen 10 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend.
 • Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk.
 • Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-eisen te behalen.
 • Woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van 6% btw in plaats van 21%.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

Subsidies voor zonnepanelen in 2019

Hoewel de steunmaatregelen vanwege de overheid afnemen, blijven zonnepanelen een interessante investering omwille van de gunstige prijs en het rendement. We vatten de stand van zaken per regio samen.

BRUSSEL

 • Voor groene stroom opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen en andere groene energiebronnen werkt men in Brussel met groenestroomcertificaten. Het komt erop neer dat je jaarlijks zogenaamde waardebonnen ontvangt die je aan de netbeheerder kunt verkopen aan de marktprijs. Netbeheerders moeten jaarlijks aan bepaalde quota voldoen. Aangezien dit tot 2025 is vastgelegd, kunnen inwoners van Brussel nog voor lange tijd van deze steunmaatregel genieten.
 • Sinds 1 september 2017 kom je in aanmerking voor de Brusselse Groene Lening wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen.
 • De uitrol van digitale meters kan in de toekomst gevolgen hebben voor het systeem van de terugdraaiende teller. Sibelga gaat in een eerste fase Smart Ready-meters plaatsen die vanop afstand gecontroleerd worden. Vanaf 2023 zouden elk jaar 40.000 slimme meters worden geplaatst. Er kan dus nog veel gebeuren op het vlak van technologie, kosten, noden … Over een (compensatie)regeling in Brussel is nog niets bekend.

VLAANDEREN

 • Vanaf 2019 kunnen alleen de prioritaire doelgroep en rechtspersonen nog energieleningen krijgen bij de Energiehuizen. Vanaf 2020 is de energielening via het Energiehuis er alleen nog voor de prioritaire doelgroep. Wie daartoe behoort, kan hierdoor maximaal 15.000 euro lenen aan 0% rente.
 • De Vlaamse regering keurde in 2016 het zonneplan goed, waardoor particulieren gemakkelijk kunnen participeren in hernieuwbare energieprojecten.
 • Vanaf 2019 voert de Vlaamse regering geleidelijk aan digitale meters in. Door vertraging bij de levering en door technische problemen is de invoering uitgesteld tot 1 juli 2019. In maart 2019 bereikte de Vlaamse regering een akkoord over een regeling voor eigenaars van een zonnepaneleninstallatie:
   • Voor alle installaties, geplaatst vóór 1 januari 2021, kan je als eigenaar kiezen om in het huidige systeem te blijven. Dit betekent dat je gedurende 15 jaar kan rekenen op een terugdraaiende teller, zowel op distributiekosten als op elektriciteitskosten. Heb je een installatie van 5 jaar oud, dan val je dus nog 10 jaar onder deze regeling.
   • Je kunt ook op elk moment overstappen naar het nieuwe tariefsysteem dat wordt ontwikkeld door de VREG. In dit systeem betaal je nettarieven op alle elektriciteit die je van het net haalt (dus vervalt de terugdraaiende teller op je distributiekosten). Dit systeem is vooral voordelig wanneer je overdag meestal thuis bent en veel van je zelf opgewekte stroom onmiddellijk gebruikt.

WALLONIË

 • De terugverdientijd van zonnepanelen in Wallonië is vergelijkbaar met Vlaanderen. Neem hier een kijkje voor een realistische berekening
 • Vanaf 1 januari 2020 zal men voor nieuwe installaties, geplaatst na 1 juli 2019, in Wallonië ook een bijkomend tarief moeten betalen. Het voorstel om eigenaars van bestaande zonnepanelen vrij te stellen is nog niet goedgekeurd. Men kan tot 2023 kiezen tussen een capaciteitstarief, vergelijkbaar met het prosumententarief in Vlaanderen of een proportioneel tarief, vergelijkbaar met het nieuw tariefsysteem in Vlaanderen. Voor dit laatste moet je wel een netmeter (digitale meter) aanschaffen, maar de CWaPE verzekert dat je tot 2023 maximaal evenveel betaalt als het capaciteitstarief. Alle informatie vind je hier.

Subsidies zonnepanelen

Voorbeelden uit de praktijk

VOORBEELD 1: rentabiliteit zonnepanelen in Brussel

Robert en Isabel wonen met twee in hartje Brussel. Omdat hun energieverbruik beperkt is, kiezen ze voor een installatie van 2.500 kWh met een totale investeringskost van 4.750 euro. Hun elektriciteitsleverancier rekent 0,27 euro/kWh. Op jaarbasis kunnen ze hierdoor ongeveer 675 euro besparen.

Nadat ze hun installatie hebben laten certificeren door Brugel, hebben ze recht op groenestroomcertificaten voor een waarde van ongeveer 600 euro per jaar, gedurende 10 jaar. Na 4 jaar is hun investering volledig terugverdiend.

Zonnepanelen Brussel

VOORBEELD 2: rentabiliteit zonnepanelen in Vlaanderen

Idriss en Elke hebben al heel wat aanpassingen gedaan aan hun woning op het vlak van energie wanneer ze besluiten om zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben samen drie kinderen en daarom besluiten ze een installatie van 3.500 kWh te laten installeren.

Ze besparen hierdoor jaarlijks +/- 945 euro op hun elektriciteitsrekening. Elk jaar betalen ze het prosumententarief. Dit bedraagt ongeveer 315 euro per jaar. Goed om te weten: in 2019 is het prosumententarief gedaald ten opzichte van 2018. Hoeveel die daling precies bedraagt, hangt af van je regio, maar gemiddeld komt dit neer op een daling van 8%. Het kostplaatje voor het plaatsen van de PV-installatie bedraagt 5.000 à 6.000 euro.

Als je het prosumententarief aftrekt van de jaarlijkse besparing op de energiefactuur dan kom je op een besparing van 630 euro. De investering zal dus terugverdiend zijn na 8 à 10 jaar.

Zonnepanelen vlaanderen

VOORBEELD 3: rentabiliteit zonnepanelen in Wallonië

José, Philippe en hun twee zonen wonen in Namen. Via een gecertificeerde installateur laten ze zonnepanelen plaatsen met een capaciteit van 3.500 kWh. Ze betalen hiervoor tussen 5.000 en 6.000 euro. Jaarlijks besparen ze zo’n 900 euro per jaar op hun factuur. Hierdoor zal hun investering zichzelf hebben terugverdiend na 6 à 7 jaar.

Het prosumententarief is in Wallonië van toepassing voor nieuwe installaties die geplaatst worden na 1 juli 2019. Hierdoor verlengt de terugverdientijd (te vergelijken met Vlaanderen). Maar met of zonder tussenkomst van de overheid is het rendement van zonnepanelen veel interessanter dan eender welke spaarformule bij de bank.

rendabiliteit zonnepanelen in Wallonië

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel in 2019. Bereken hier de kostprijs van jouw installatie en ontdek hoeveel jij kan besparen.


Ga naar www.luminus.be