Hoe rendabel zijn zonnepanelen in 2020?

Is het vandaag de dag nog interessant om te investeren in zonnepanelen? We overlopen de verschillende subsidie- en steunmaatregelen en geven je praktijkvoorbeelden voor de verschillende regio’s van ons land. Ontdek de gemiddelde kostprijs, terugverdientijd… Of bereken hier meteen – en bovendien geheel vrijblijvend – je prijs op maat.

Door de alsmaar hogere eisen op vlak van hernieuwbare energie of omdat ze hun ecologische voetafdruk willen verminderen, gaan steeds meer Belgen op zoek naar manieren om hun energiefactuur op een duurzame manier te verlagen. De beslissingen van overheden om heel wat subsidies af te bouwen of te schrappen doen veel mensen twijfelen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat geldt ook voor zonnepanelen. Toch is zo’n installatie anno 2020 nog steeds rendabel.

Waarom voor zonnepanelen kiezen?

 • Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest.
 • De kwaliteit wordt steeds beter.
 • Je energiefactuur daalt fors.
 • Zonnepanelen hebben een lange levensduur van ongeveer 25 jaar.
 • Binnen gemiddeld 8 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend.
 • Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk.
 • Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-normen te behalen.
 • Woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van 6% btw in plaats van 21%.

Subsidies voor zonnepanelen in 2020

Hoewel de steunmaatregelen vanwege de overheid afnemen, blijven zonnepanelen een interessante investering omwille van de gunstige prijs en het rendement. We vatten de stand van zaken per regio samen.

BRUSSEL

 • Voor groene stroom opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen en andere groene energiebronnen werkt men in Brussel met groenestroomcertificaten. Het komt erop neer dat je jaarlijks zogenaamde waardebonnen ontvangt die je aan je elektriciteitsleverancier kunt verkopen aan de marktprijs. De energieleveranciers zijn immers verplicht om de groenestroomcertificaten te kopen volgens precies omschreven quota.  En aangezien dit tot 2025 is vastgelegd, kunnen inwoners van Brussel nog voor lange tijd van deze steunmaatregel genieten.
 • Sinds 1 september 2017 kom je in aanmerking voor de Brusselse Groene Lening wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen.

VLAANDEREN

 • Sinds 2019 kunnen alleen de prioritaire doelgroep en rechtspersonen nog energieleningen krijgen bij de Energiehuizen. Vanaf 2020 is de energielening via het Energiehuis er alleen nog voor de prioritaire doelgroep. Wie daartoe behoort, kan hierdoor maximaal 15.000 euro lenen aan 0% rente.
 • De Vlaamse regering keurde in 2016 het goed, waardoor particulieren gemakkelijk kunnen participeren in hernieuwbare energieprojecten.

WALLONIË

 • De terugverdientijd van zonnepanelen in Wallonië is vergelijkbaar met Vlaanderen. Neem hier een kijkje voor een realistische berekening
 • De Waalse regering wilde de invoering van het prosumententarief oorspronkelijk uitstellen tot 2025. Maar CWApE, de Waalse energieregulator die ook bevoegd is voor de tarieven, introduceert het toch vanaf 1 januari 2020. Door de onenigheden binnen het Waalse gewest over de invoering van het prosumententarief, is het mogelijk dat de bepalingen in de loop van 2020 nog veranderen. Via deze link ken je alle details.

De introductie van de digitale meter

BRUSSEL

 • De uitrol van digitale meters kan in de toekomst gevolgen hebben voor het systeem van de terugdraaiende teller. Sibelga gaat in een eerste fase Smart Ready-meters plaatsen die vanop afstand gecontroleerd worden. Vanaf 2023 zouden elk jaar 40.000 slimme meters worden geplaatst. Er kan dus nog veel gebeuren op het vlak van technologie, kosten, noden … Over een (compensatie)regeling in Brussel is nog niets bekend.

VLAANDEREN

 • Sinds 2019 voert de Vlaamse regering geleidelijk aan digitale meters in. In maart 2019 bereikte de Vlaamse regering een akkoord over een regeling voor eigenaars van een zonnepaneleninstallatie:
  • Voor alle installaties, geplaatst vóór 1 januari 2021, kan je als eigenaar kiezen om in het huidige systeem te blijven. Dit betekent dat je gedurende 15 jaar kan rekenen op een terugdraaiende teller, zowel op distributiekosten als op elektriciteitskosten. Heb je een installatie van 5 jaar oud, dan val je dus nog 10 jaar onder deze regeling.
  • Je kunt ook op elk moment overstappen naar het nieuwe tariefsysteemdat wordt ontwikkeld door de VREG. In dit systeem betaal je nettarieven op alle elektriciteit die je van het net haalt (dus vervalt de terugdraaiende teller op je distributiekosten). Dit systeem is vooral voordelig wanneer je overdag meestal thuis bent en veel van je zelf opgewekte stroom onmiddellijk gebruikt. (Tip: Vreg ontwikkelde een simulator om te achterhalen welke optie de beste is in jouw specifieke situatie.)

Opgelet! Momenteel is het uitgangspunt dat wie zonnepanelen in gebruik neemt vóór 31 december 2020, kan kiezen om 15 jaar te blijven genieten van het principe van de terugdraaiende teller. Deze regeling is gebaseerd op het op 5 juni 2019 gepubliceerde decreet van de Vlaamse Overheid.
Onder andere energieregulator VREG heeft deze regeling echter aangevochten bij het Grondwettelijk Hof, waardoor een gerechtelijke uitspraak ertoe kan leiden dat de terugdraaiende teller wordt vernietigd. Daarom is het op dit moment nog niet zeker of je effectief, en gedurende 15 jaar, van de terugdraaiende teller zal kunnen blijven genieten. We houden je in ieder geval op de hoogte van de laatste stand van zaken.

WALLONIË

 • Waals minister van Energie Christophe Lacroix bevestigt dat digitale meters de enige logische keuze voor de toekomst zijn in termen van voortuitgang en efficiëntie. In het Waalse Gewest zal voorlopig enkel een digitale meter geplaatst worden bij wie meer dan 6 000 kWh per jaar verbruikt of wie zelf zijn eigen stroom produceert (zonnepaneleneigenaars). Daarnaast plant het Gewest om tegen uiterlijk 01/01/2023 systematisch een digitale meter te plaatsen bij personen die hun energiefactuur niet betalen, een nieuwe aansluiting vragen, hun meter moeten vervangen of gewoon over een digitale meter wensen te beschikken.
Subsidies zonnepanelen

Voorbeelden uit de praktijk

VOORBEELD 1: rentabiliteit zonnepanelen in Brussel

Robert en Isabel wonen met twee in hartje Brussel. Omdat hun energieverbruik beperkt is, kiezen ze voor een installatie van 2.500 kWh met een totale investeringskost van 4.750 euro. Hun elektriciteitsleverancier rekent 0,27 euro/kWh. Op jaarbasis kunnen ze hierdoor ongeveer 675 euro besparen.

Nadat ze hun installatie hebben laten certificeren door Brugel, hebben ze recht op groenestroomcertificaten voor een waarde van ongeveer 600 euro per jaar, gedurende 10 jaar. Na 4 jaar is hun investering volledig terugverdiend.

Zonnepanelen Brussel

VOORBEELD 2: rentabiliteit zonnepanelen in Vlaanderen

Idriss en Elke hebben al heel wat aanpassingen gedaan aan hun woning op het vlak van energie wanneer ze besluiten om zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben samen drie kinderen en daarom besluiten ze een installatie van 3.500 kWh te laten installeren.

Ze besparen hierdoor jaarlijks +/- 945 euro op hun elektriciteitsrekening. Elk jaar betalen ze het prosumententarief. Dit bedraagt ongeveer 315 euro per jaar. Het kostplaatje voor het plaatsen van de PV-installatie bedraagt 5.000 à 6.000 euro.

Als je het prosumententarief aftrekt van de jaarlijkse besparing op de energiefactuur dan kom je op een besparing van 630 euro. De investering zal dus terugverdiend zijn na 8 à 10 jaar.

Zonnepanelen vlaanderen

VOORBEELD 3: rentabiliteit zonnepanelen in Wallonië

José, Philippe en hun twee zonen wonen in Namen. Via een gecertificeerde installateur laten ze zonnepanelen plaatsen met een capaciteit van 3.500 kWh. Ze betalen hiervoor tussen 5.000 en 6.000 euro. Jaarlijks besparen ze zo’n 900 euro per jaar op hun factuur. Hierdoor zal hun investering zichzelf hebben terugverdiend na 6 à 7 jaar.

Het prosumententarief is ook in Wallonië van toepassing vanaf 1 januari 2020, waardoor de jaarfactuur van José en Philippe verhoogt met € 234 tot € 346. Maar, zelfs zonder tussenkomst van de overheid, blijft het rendement van zonnepanelen veel interessanter dan eender welke spaarformule bij de bank.

rendabiliteit zonnepanelen in Wallonië

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel in 2020. Bereken hier de kostprijs van jouw installatie en ontdek hoeveel jij kan besparen.

Ook interessant voor jou