Eén ding is zeker: een tijdig onderhoud verzekert een goede en veilige werking van elke verwarmingsketel. Ben je als huurder verantwoordelijk om dit periodieke onderhoud te regelen of moet de verhuurder actie nemen? Ontdek hoe de onderhoudsverplichting in elkaar zit voor een huurwoning in België en wat dat precies met zich meebrengt.
Wie regelt het onderhoud van de cv-ketel: huurder of verhuurder?
In de Belgische wetgeving ben je als huurder verantwoordelijk voor het periodieke onderhoud van de verwarmingsketel, aangezien dit valt onder de verplichting om het gehuurde goed als een goede huisvader te onderhouden. Het ketelonderhoud wordt beschouwd als een kleine herstelling of een gebruiksgebonden verantwoordelijkheid. Ook de termijn waarop een ketel opnieuw onderhouden en gekeurd moet worden is wettelijk vastgelegd:
- Centrale verwarmingsketels op gas moeten om de 2 jaar onderhouden worden.
- Stookolieketels moeten jaarlijks worden onderhouden, om de opstapeling van roet te vermijden.
- Centrale stooktoestellen opvaste brandstof (hout, pellet, steenkool) moeten ook jaarlijks worden onderhouden.
Wallonië en Brussel maken een verschil tussen ketelonderhoud en periodieke controle, al worden ze in de praktijk wel op hetzelfde moment uitgevoerd.
- Bij het onderhoud wordt je ketel opnieuw afgesteld om een veilige en zuinige werking te verzekeren. Bij de mazoutketel hoort hier ook een reiniging van de ketel en schoorsteen bij. Voor dit kleine onderhoud bestaat geen periodieke verplichting, al worden de verwachtingen van de verhuurder soms opgenomen in het huurcontract.
- Bij de periodieke controle worden de werkingsvereisten en de ruimte gecontroleerd waar de ketel staat. Dit is de controle waarop de wettelijke verplichting van toepassing is.
Belangrijke aandachtspunten voor het ketelonderhoud
Een erkend technicus
Net als voor de onderhoudstermijn, is er ook voor de uitvoerder van het onderhoud een wettelijke vereiste. Een ketelonderhoud mag namelijk enkel worden uitgevoerd door een erkende technieker. Of de technieker die je voor ogen hebt effectief beschikt over een officiële erkenning kan je nagaan in de lijsten op de website van de Vlaamse overheid.
Te bewaren attesten
Na het onderhoud levert de controleur een reinigingsattest en een verbrandingsattest af, waar je alle informatie kan vinden over de staat van je verwarmingsketel en de gegevens van je technieker. Zowel de huurder als de verhuurder horen deze attesten van de recentste 2 keuringen in hun bezit te houden, ter referentie voor het volgende onderhoud.
Wie betaalt de kosten van de cv-ketel, huurder of verhuurder?
Dat hangt ervan af welke kosten er precies zijn.
- De prijs van het onderhoud van de cv-ketel is voor de rekening van de huurder, tenzij anders vermeld in het huurcontract.
- De vervanging van het toestel of eventuele herstellingen aan de ketel, door ouderdom en onvoorziene omstandigheden, worden gedragen door de verhuurder.
- De kosten van schade aan de cv-ketel door slecht gebruik van de huurder of nalatigheid om een onderhoud te regelen, moeten betaald worden door de huurder.
Als de cv-ketel niet conform wordt verklaard met de werkingsvoorwaarden, heeft de huurder of verhuurder – afhankelijk van de oorzaak van de schade – 5 maanden tijd om ze te laten herstellen. Met Luminus Ketel Garantie los je de problemen zelfs op in 24 uur. Zo helpen huisbazen hun huurders snel weer uit de nood.
Als huurder draag je best goed zorg voor je cv-ketel, niet alleen voor je eigen veiligheid en een aangename verwarming, maar ook om grote kosten te vermijden. Nalatigheid kan uitdraaien op vervelende verzekeringskwesties of een zaak voor het vredegerecht.
Met Luminus Ketel Onderhoud vergeet je nooit nog een onderhoud te boeken
Bij Luminus zorgen we er niet alleen voor dat jij optimaal gebruik kunt maken van je energie, maar nemen we je zorgen graag weg. Daarom creëerden we jaren geleden dit onderhoudscontract voor je verwarmingsketel. Zo helpen we jaarlijks meer dan 55.000 Belgen met hun periodiek ketelonderhoud.
Jouw voordelen:
- Verspreide kosten: je betaalt elke maand een vast bedrag dat als voorafbetaling dient voor het volgende ketelonderhoud.
- Gemoedsrust: je hoeft zelf niet bij te houden wanneer het tijd is voor je volgend ketelonderhoud. We nodigen jou op tijd uit om een nieuwe afspraak vast te leggen op een voor jou gepast moment.
- Meteen alle wettelijke attesten: een erkende technieker uit jouw buurt voert het onderhoud uit en je krijgt nadien meteen de nodige attesten.
- 24/7 hotline bij plotse problemen: de klok rond kun je ons bereiken. Bij een panne of defect komt er binnen de 24u een technieker langs.
- Meeverhuizen zonder zorgen: verhuis je naar een nieuwe woning? Geen probleem! Je onderhoudscontract verhuist gewoon met je mee, zodat je overal beschermd blijft.